اختلال عملکرد شیپور استاش چیست؟ + علائم و درمان
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » اختلال عملکرد شیپور استاش چیست؟ + علائم و درمان
شیپور استاش، مجرایی است که گوش میانی را به حلق وصل میکند و وظیفه تعادل فشار هوا در گوش میانی را بر عهده دارد. اختلال عملکرد شیپور استاش، که میتواند ناشی از التهاب، عفونتهای سینوسی، آلرژی یا حتی تغییرات فشاری ناشی از پرواز یا غواصی باشد، موجب بروز علائمی چون کاهش شنوایی، درد گوش، وزوز گوش و احساس پری در گوش میشود. درمانهای رایج شامل استفاده از داروهای ضد التهاب و آنتیهیستامینها، و در موارد شدیدتر، جراحی برای باز کردن مجرا میباشد. اخیراً، روشهای درمانی نوینی مانند استفاده از بالون دیلاتاسیون لوله استاش برای باز کردن مجرای مسدود شده مورد استفاده قرار میگیرد. کودکان به دلیل آناتومی خاص شیپور استاش خود که کوتاهتر و افقیتر است، بیشتر در معرض این اختلال قرار دارند.
از علائم اختلال شیپور استاش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. احساس فشار یا گرفتگی در گوش
2. خفه شدن صداها
3. احساس خارش یا سوزش در گوش
4. درد در یک یا هر دو گوش
5. شنیدن صدای زنگ یا وزوز در گوش
6. مشکلات در حفظ تعادل
7. تشدید علائم در شرایط خاص، مانند پرواز، سوار شدن بر آسانسور، صعود از کوه یا غواصی.
این علائم ممکن است به صورت تدریجی یا ناگهانی ظاهر شوند و بستگی به شدت اختلال داشته باشد. اگر اینگونه علائمی تجربه میکنید، مشاوره پزشکی توصیه میشود تا علت این اختلال مشخص شود و درمان مناسب اعمال شود.
طول، شدت و درد در گوش بسته به علت به وجود آمدن اختلال شیپور استاش دارد. به عنوان مثال، اگر علائم ETD در اثر تغییر ارتفاع یا تغییر فشار مانند برخاستن هواپیما یا پیاده روی در ارتفاع شروع شده باشد، این علائم اغلب زمانی که بدن به حالت اولیه خود میرسد از بین میروند.
برعکس، علائم به وجود آمده در اثر عفونت یا عوامل ارثی، نسبتاً طولانیتر از بین میروند. بیماری که علائم ETD را برای بیش از 14 روز تجربه میکند باید با مراجعه به پزشک به دنبال راهنمایی پزشکی باشد.
با این حال، هنگامی که کودکان علائم ETD را تجربه می کنند، نباید برای مدت طولانی منتظر بمانند. آنها باید در اسرع وقت تحت مراقبتهای پزشکی قرار گیرند. به علاوه، هر زمان که افراد به هر دلیل غیر ویروسی یا به هر دلیل دیگری اختلال عملکرد شیپور استاش را تجربه کنند، ممکن است علائمی را تجربه کنند که مدت طولانیتری نسبت به معمول باقی میمانند. در این صورت این افراد باید به پزشک مراجعه کنند.
علت اختلال عملکرد شیپور استاش چیست؟
اختلال عملکرد شیپور استاش (ETD) میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. شایعترین علت این اختلال اتفاق میافتد زمانی که شیپور استاش ملتهب میشود و مخاط یا مایع ایجاد میشود. این مسئله میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، سینوزیت یا آلرژی باشد.
این اختلال شیپور استاش به عنوان یک پاسخ به بیماریهای فصلی و التهابات کانالهای بالای گلو ناشی از آلرژیها ایجاد میشود. سرماخوردگی و آنفولانزا نیز از دیگر عوامل مهمی هستند که میتوانند به این اختلال منجر شوند.
همچنین، برخی از انواع عفونتهای سینوسی نیز میتوانند باعث ایجاد اختلال عملکرد شیپور استاش شوند. التهاب شیپورهای استاش ناشی از مشکلات سینوسی، منجر به انسداد کانالها و ایجاد ETD میشود.
افرادی که حساسیت شیپور استاش دارند، ممکن است در مواجهه با تغییرات فشار و ارتفاع هوا نیز به اختلال عملکرد شیپور استاش دچار شوند. برای مثال، بلند شدن هواپیما یا رفتن به کوهستان ممکن است باعث ایجاد علائم ETD در این افراد شود.
در برخی از افراد احتمال ابتلا به اختلال عملکرد شیپور استاش بیشتر است که در ادامه میبینید:
· لولههای شیپور استاش در بچهها کوتاهتر و باریکتر از لولههای شیپور استاش در افراد بالغ است. این موضوع باعث میشود که میکروبها به گوش میانی راحتتر راه یابند و مایعات در آنجا به دام بیفتند. علاوه بر این، سیستم ایمنی کودکان به طور کامل توسعه نیافته است. این امر مبارزه با عفونتها را برای آنها دشوارتر میکند.
· افرادی که سیگار میکشند. سیگار به مژکها (موهای ریز که مخاط را از گوش میانی به پشت بینی می رسانند) آسیب میرساند. این موضوع میتواند باعث ایجاد مخاط در لولهها شود.
· رسوبات چربی در اطراف لولههای شیپور استاش در افراد چاق میتواند منجر به اختلال عملکرد شیپور استاش شود.
خطرات سبک زندگی در ابتلا به اختلال عملکرد شیپور استاش
همان طور که دیدید چاقی و سیگار کشیدن با سرعت بیشتری سبب ابتلا به اختلال عملکرد شیپور استاش میشود. از طریق سیگار کشیدن، هوای لطیف گلو و گوش میانی اغلب آسیب می بیند. از سوی دیگر، اضافه وزن میتواند به رسوب بافتهای چربی در اطراف شیپور استاش کمک کند که باعث انسداد به دلیل تجمع مایع در داخل گوش میشود.
نه تنها چربی اضافی، بلکه کاهش وزن تدریجی نیز میتواند به انسداد لوله به دلیل کاهش سریع چربی در بافتهای چربی اطراف لوله منجر شود. درگیر شدن در فعالیتهای زیر نیز میتواند مشکلات ETD را برای فرد ایجاد کند که باعث نوسان فشار هوا میشود. نمونههایی از این فعالیتها عبارتند از:
- صخره نوردی
- پیاده روی در ارتفاعات
- غواصی
- اسنوبورد و اسکی
خطرات پزشکی مرتبط با اختلال عملکرد شیپور استاش
افرادی که با انواع مختلف آلرژی زندگی میکنند، به طور جدی در معرض خطر بالای ابتلا به ETD هستند. بسیاری از آلرژیهای فصلی یا غیرفصلی موجب افزایش تولید مخاط و احتقان میشود که در نهایت منجر به انسداد شیپور استاش میشود.
کودکان بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به ETD هستند. زیرا در فصول مختلف احتمال ابتلا به آلرژی در آنها بیشتر است. به علاوه، لولههای شیپور استاش آنها کوچک هستند و بیشتر به صورت افقی قرار دارند تا عمودی.
جهت گیری لولهها دلیل احتمالی انسداد لوله به دلیل مخاط و احتقان می شود. علاوه بر این، سیستم ایمنی کودک تا زمانی که بالغ شود در مرحله رشد باقی میماند، بنابراین ایمنی کمتری برای مبارزه با باکتریها و چنین عوارضی دارد. این دلیل اصلی ابتلای کودکان به عفونت است. علاوه بر این، اگر عفونتها شدید شوند، منجر به ETD میشوند.
آدنوئیدهای تقویت شده و بزرگ شده نیز سبب انسداد شیپور استاش و رشد باکتری میشوند که منجر به عفونت گوش میشود .به غیر از بزرگ شدن آدنوئیدها، شرایط پزشکی دیگری نیز وجود دارند که عوامل خطر را تحریک میکنند.
شکاف کام: این وضعیت پزشکی اغلب در هنگام تولد در کودکان دیده میشود که منجر به ETD میشود.
هیپوتونی عمومی: اصطلاح پزشکی است که برای تعریف سلامت ضعیف عضلات استفاده میشود. وضعیت بد عضلانی به دلیل هر گونه مشکل پزشکی رخ میدهد. این اختلال میتواند بر عملکرد ماهیچههای دهان تأثیر بگذارد که اغلب منجر به برخورد شیپور استاش میشود.
تریزومی: این وضعیت پزشکی ناشی از سندرم داون است. به دلیل تریزومی، فرد میتواند لوله هایی با شکل غیر طبیعی، کاهش تراکم غضروف و تون عضلانی ضعیف را تجربه کند.
رفلاکس حنجره: در این وضعیت پزشکی، شیپور استاش مسدود شده است.
اختلال عملکرد شیپور استاش چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک در مورد علائم شما میپرسد و علائم شما را بررسی می کند. پزشک معمولا کانالهای گوش و پرده گوش، سوراخهای بینی و پشت گلو را معاینه میکند.
آیا میتوان از اختلال عملکرد شیپور استاش پیشگیری کرد یا از آن جلوگیری کرد؟
خطر اختلال عملکرد شیپور استاش را میتوان با درمان علت زمینه ای انسداد کاهش داد. این موضوع معمولا بر اثر آلرژی، سرماخوردگی یا آنفولانزا اتفاق میافتد.
درمان اختلال عملکرد شیپور استاش
اختلال عملکرد شیپور استاش معمولاً بدون درمان از بین می رود. می توانید تمریناتی را برای باز کردن مجاری انجام دهید، مانند قورت دادن، خمیازه کشیدن یا جویدن آدامس. با کشیدن نفس عمیق، نگه داشتن بینی و دمیدن با دهان بسته میتوانید احساس فشار در گوش را از بین ببرید.
اگر فکر می کنید کودک شما اختلال عملکرد شیپور استاش دارد، به او شیر بدهید. همچنین میتوانید به او پستانک بدهید که رفلکس بلع را تحریک میکند.
اگر این استراتژیها جواب نداد، پزشک ممکن است گزینههای دیگری را برای درمان شیپور استاش پیشنهاد کند. این گزينهها شامل موارد زیر هستند:
1. برای کاهش التهاب لولههای شیپور استاش، از داروهای ضد احتقان استفاده نمایید.
2. جهت کاهش واکنشهای آلرژیک، میتوانید یک آنتی هیستامین مصرف یا از اسپری بینی استروئیدی استفاده کنید.
3. با ایجاد یک برش کوچک در غشای تمپان، مایع موجود در گوش میانی را تخلیه کنید.
4. در صورت لزوم، لولههای کوچکی در پرده گوش کاشته و از آنها برای تخلیه مایع در گوش میانی استفاده نمایید. این لولهها معمولاً در کودکان مبتلا به عفونتهای گوش کاشته میشوند و پس از 18 ماه خود به خود از بین میروند.
5. از سیستم اتساع بالونی بهره ببرید. پزشک با استفاده از یک کاتتر بلند و انعطاف پذیر، بالون کوچکی را از طریق بینی به داخل شیپور استاش وارد میکند. این بالون با باد کردن، مسیر خروج مخاط و هوا از لوله شیپور استاش را باز میکند و به بهبود عملکرد طبیعی آن کمک میکند.
اگرچه، هنگامی که علائم اولیه ظاهر می شود، فرد میتواند به راحتی ETD را با درمانهای خانگی مدیریت کند. اما در صورت بروز علائم شدید و مداوم مراجعه به پزشک توصیه میشود.
علاوه بر این، برخی از افراد اغلب دچار مشکل پاتولوز شیپور استاش میشوند. این وضعیت مشکلی است که در زمانی که این لوله ها باید بسته شوند باز میمانند. این وضعیت شیپور استاش باعث میشود که فرد صداهای تنفسی خود و صداهای داخل سر خود را بشنود.
علاوه بر این، کانالهای شیپور استاش به قدری کوچک هستند که حتی یک دلیل جزئی میتواند عامل انسداد آنها شود. هنگامی که انسداد اتفاق میافتد، میتواند ناراحتی و مشکلات شنوایی ایجاد کند.
اختلال عملکرد شیپور استاش یک تجربه تا حدودی رایج است که اغلب افراد به راحتی آن را در خانه درمان میکنند، اما برای برخی، این مشکل درد غیرقابل تحملی است که شدیدتر از هر درد دیگری است.
سخن آخر
اگر احساس میکنید که از اختلال عملکرد شیپور استاش رنج میبرید یا کودک شما در مراحل ابتلا به آنفولانزا یا سرماخوردگی است، بهتر است قبل از تشدید وضعیت، به پزشک مراجعه کنید یا از متخصصان مرتبط در این زمینه مشاوره بگیرید. درمان به موقع میتواند به کنترل بهتر این بیماری کمک کرده و از ایجاد مشکلاتی مانند کاهش شنوایی جلوگیری نماید. برای دریافت مشاوره و درمان از اختلال شیپور استاش و همچنین خرید سمعک، میتوانید با متخصصان ما تماس بگیرید. همچنین، امکان خرید سمعک در تهران و سراسر شهرستانها از طریق فروشگاه ما نیز وجود دارد.
سلام
من کمی سرگیجه و حالت تهوع هم در کنار بی تعادلی دارم ولی خب زیاد نیست
ایا منم ب این اختلال دچارم؟
به منظور اطمینان بیشتر با متخصصین طنین سمعک در ارتباط باشید.