درمان کمشنوایی بدون سمعک
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » درمان کمشنوایی بدون سمعک
کمشنوایی یکی از بیماریهای نسبتاً رایج در میانسالی است. بر طبق آمارها، درصد مبتلایان به آن دو برابر بیشتر از تعداد نفراتی است که درگیر سرطان و دیابت میباشند. کمشنوایی میتواند عللهایی مانند عفونت، آسیب به گوش داخلی یا بیماریهایی مثل MS داشته باشد. علائم کم شنوایی به تدریج و در گذر زمان، آرام آرام در فرد نمایان میکند. برخی از شایعترین علائم آن عبارتند از؛ محو شنیدن صدای دیگران، مشکل در درک کلمات در محیط پُر سروصدا، بلندتر کردن صداها و کنارهگیری از صحبت با دیگران در موقعیتهای اجتماعی.
یکی از رایجترین روشهای درمان کم شنوایی استفاده از سمعک است که به افراد کم شنوا کمک میکند تا صداهای اطراف را واضحتر بشنوند و با محیط پیرامون خود ارتباط راحتتری برقرار کنند. اما سوالی که پیش میآید این است که آیا به غیر از سمعک، روشی برای درمان کم شنوایی وجود دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال با ما در ادامه مقاله همراه باشید…
انواع کم شنوایی
برای درمان کم شنوایی ابتدا باید نوع کم شنوایی توسط متخصص تشخیص داده شود. به طور کلی کم شنوایی به سه نوع مختلف تقسیم میگردد.
کمشنوایی حسی-عصبی
یکی از رایجترین انواع کم شنوایی است که به دلیل آسیب رسیدن به گوش داخلی یا صدمه به عصب شنوایی به وجود میآید. کهولت سن یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن این نوع کم شنوایی میباشد. راه های درمانی این نوع کم شنوایی عبارت اند از: دارودرمانی، جراحی، ژن درمانی و تحریک عصب است.
کم شنوایی هدایتی
این نوع کم شنوایی ناشی از اختلالی، در گوش بیرونی یا گوش میانی است. در کم شنوایی هدایتی انتقال امواج صوتی از محیط بیرون به گوش داخلی دچار مشکلاتی میشود. در اکثر مواقع این نوع از کم شنوایی موقتی میباشد. برای درمان این اختلال بدون استفاده از سمعک، می توانید از روش هایی مثل: رفع انسداد گوش و ترک سیگار استفاده کنید.
کم شنوایی مرکب
گاهی مشکل شنوایی، مخلوطی از کم شنوایی هدایتی و کم شنوایی عصبی میباشد. برای مثال بیماری که دچار اختلالی در عصب شنوایی است، مشکل فشردگی جرم در گوش را هم دارد. برای درمان کم شنوایی حسی بدون استفاده از سمعک، میتوانید از روش هایی مانند: تحریک عصب، دارودرمانی، سلول بنیادی استفاده کنید.
روش های درمان کم شنوایی بدون سمعک
روشها و رویکردهای مختلفی برای درمان کم شنوایی بدون سمعک وجود دارد که پزشکان و متخصصان با توجه به نوع کم شنوایی از یک یا چند روش برای این حل مشکل استفاده میکنند.
درمان کم شنوایی با کاشت حلزون گوش
در این روش یک دستگاه حلزون مصنوعی بسیار کوچک را در گوش قرار میدهند تا امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کند و آن را به عصب شنوایی انتقال دهد. با استفاده از این روش بسیاری از افراد کم شنوا یا آنهایی که مشکلات شنوایی شدیدی دارند میتوانند شنوایی خود را تا حد زیادی بدست آورند. البته که فرد با کاشت حلزون مصنوعی در گوش به شنوایی طبیعی باز نمیگردد ولی توانایی ارتباط با محیط اطراف را پیدا خواهد کرد.
درمان کم شنوایی با لنز شنوایی
لنز شنوایی، یک فناوری نوین است که به بهبود شنوایی افراد کمک میکند، به گونهای که عملکرد آن مشابه به سمعک لیزری توصیف شده است. این لنز کوچک و نامرئی در داخل مجرای گوش قرار میگیرد و بدون نیاز به جراحی، قابلیت تقویت صداهای محیطی را دارد. برخلاف سمعکهای سنتی، لنز شنوایی نیازی به تعویض باتری مداوم ندارد و میتواند به طور مداوم برای مدت طولانی در گوش باقی بماند. این فناوری به ویژه برای افرادی که به دنبال راهحلهای غیرقابل مشاهده و راحت هستند، مناسب است و به عنوان جایگزینی مدرن برای سمعکهای معمولی مطرح شده است.
درمان کم شنوایی با سلول های بنیادی
این فرایند درمانی به بررسی ترمیم یا رشد مجدد سلولهای بنیادی گوش داخلی پرداخته است . این روش که هنوز تحقیقات بر روی آن در حال انجام است سعی دارد با تزریق یا استفاده از دارو، باعث ترمیم سلولهای بنیادی آسیب دیده شود یا باعث رشد سلولهای جدیدی در بیمار گردد. این روش درمانی برای افرادی که فقط در فرکانسهای بالا (صداهای زیر مانند صدای کودکان) کم شنوا هستند بسیار کارآمد خواهد بود.
ژن درمانی
معمولاً درمان در افرادی که به صورت مادرزادی دچار کم شنوایی هستند به مراتب سختتر از سایر انواع کم شنوایی میباشد. بر اساس مطالعاتی که در زمینه کم شنوایی ژنتیکی صورت گرفته است جهش ژنتیکی سه ژن باعث به وجود آمدن این اختلال شده است که در این روش درمانی، با دستکاری بر روی این ژنها کم شنوایی فرد درمان میشود.
تحریک عصب
در این روش با تحریک عصب شنوایی با کمک ابزارهایی مانند لیزر سعی در حل مشکلات شنوایی افراد دارند.
سلول درمانی
در این روش ابتدا سلولهایی که باعث اختلال در شنوایی میشوند را شناسایی میکنند و با فرایندهایی مانند تزریق یا استفاده از دارو آن را درمان میکنند.
روش های بهبود شنوایی
علاوه بر روشهای درمان دارویی که وجود دارد برخی روشهای درمان هم وجود دارد که رعایت آنها باعث بهبود شنوایی شما میگردد.
رفع انسداد گوش: اگر کانال گوش یا فضای گوش میانی به دلایلی مثل تجمع و فشردگی جرم گوش، عفونت، وجود جسم خارجی و… بسته باشد با رفع این انسداد و گرفتگی، شنوایی فرد به حالت طبیعی خود باز میگردد. به طور کلی این تخلیه گوش از عوامل خارجی، توسط دستگاه میکروساکشن (مکش) توسط پزشک متخصص انجام میگیرد.
ترک دخانیات: بر طبق آزمایشات و مطالعات انجام شده توسط دانشمندان، ارتباط مستقیمی بین مصرف سیگار با کم شنوایی یافت شده است. به این صورت که نیکوتین و گاز مونوکسید کربن باعث کاهش اکسیژن رسانی به گوش داخلی میشوند و در دراز مدت باعث آسیب یا مرگ این سلولها میشوند.
ورزش کردن: ورزش کردن به طور کلی باعث سلامتی اندامهای مختلف بدن و احساس شادی و نشاط در افراد میشود. لازم نیست روزانه ورزشهای سنگینی انجام دهید، شما میتوانید با انجام حرکات ساده کششی، پیاده روی، یوگا و… به سلامتی خود کمک کنید.
نکات نهایی درمان کم شنوایی بدون سمعک
کمشنوایی در بیماران به سه دسته کلی، کم شنوایی حسی-عصبی، کم شنوایی هدایتی و کم شنوایی مرکب نقسیم میشود که متخصصان با توجه به نوع کمشنوایی از روش های مختلفی مانند ژن درمانی، سلول درمانی، تحریک عصب و… برای درمان کم شنوایی، بدون سمعک استفاده میکنند. البته اگر این روشها برای شما مقدور نیست یا به آنها علاقهای ندارید میتوانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک از مشاوره متخصصان ما برای استفاده یا خرید سمعک بهرهمند شوید.