تربیت شنوایی- انواع تمرینات تربیت شنوایی
صفحه اصلی » مقالات » تربیت شنوایی- انواع تمرینات تربیت شنوایی
در راستای تربیت شنوایی و تقویت تمایز اصوات، افرادی که با چالشهای شنوایی مواجه هستند میتوانند از تکنیکهای مختلفی بهره ببرند. استفاده از سمعک یکی از این روشهاست که به بهبود درک گفتار کمک شایانی میکند. اما حتی بدون سمعک نیز، با تمریناتی نظیر لب خوانی و تقویت حافظه شنیداری، میتوان به ارتقای مهارتهای زبانی پرداخت. این فرآیندها به افراد کمک میکنند تا با وجود محدودیتهای شنوایی، ارتباط موثرتری برقرار سازند و در نتیجه کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند.
تقویت مهارت های شنوایی مغزی
پژوهشگران به دنبال راه هایی برای تقویت توانایی های شنوایی و شنوایی مغزی ما بوده اند که “auditory training” نامیده می شود. تربیت شنوایی، فرآیندی برای تقویت باقی مانده شنوایی در کودکان ناشنوا و کم شنوا است. این روش به آنها کمک میکند تا مهارتهای شنیداری و گفتاری خود را ارتقا دهند و در ارتباط موثر با دیگران و مشارکت در جامعه گام بردارند.
نانسی تای-موری، متخصص شنوایی و استاد دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس که در زمینه آموزش شنوایی تخصص دارد، اشاره می کند: “حتی اگر برایتان مفید نباشد، آن را انجام دهید.” او همچنین گفت: در حین بازی، مغز شما دوپامین ترشح می کند، زیرا درگیر یک فعالیت لذت بخش است و دوپامین یادگیری ادراکی را تقویت می کند.”
تربیت شنوایی، فرآیندی طولانی و پیوسته است که نیاز به صبر و حوصله والدین و متخصصان دارد. با انجام تمرین تربیت شنوایی به طور منظم، میتوان به پیشرفت قابل توجهی در تواناییهای شنوایی و گفتاری کودکان ناشنوا دست یافت.
آیا تمرین شنوایی همان توانبخشی شنوایی است؟
تمرین شنوایی شبیه به توانبخشی شنوایی است، اما کاملا یکسان نیست. توانبخشی شنوایی معمولا شامل یک سری جلسات در مطب و “تمرینات خانگی” تحت نظارت یک متخصص شنوایی سنج می شود. توانبخشی شنوایی بیشتر برای کمک به بیماران کاشت حلزونی و همچنین افرادی که سایر مشکلات شنوایی مانند اختلال پردازش شنوایی تشخیص داده شده اند، استفاده می شود. از طرف دیگر، تمرین شنوایی به طور معمول به معنای یک برنامه خودآموز و خانگی است، مانند برنامه های گوشی های هوشمند.
تمرین شنوایی برای کم شنوایی خفیف یک حوزه نوظهور است.
استفاده کنندگان جدید از سمعک، هر کسی که دچار کم شنوایی خفیف ناشی از افزایش سن است یا بزرگسالانی که کم شنوایی پنهان دارند و هنوز به سمعک نیاز ندارند اما در درک گفتار مشکل دارند نیز ممکن است گزینه های مناسبی باشند، اما به طور معمول به آنها توصیه نمی شود.
همگام شدن با مکالمه
یک برنامه تمرین شنوایی بر مهارت های کلیدی ارتباطی مانند حافظه فعال و سرعت پردازش شنوایی تمرکز می کند.
برای درک یک مکالمه، باید از حافظه فعال خود حافظه کوتاه مدتی که کلمات و زمینه آنها را نگه میدارد استفاده کنیم. تحقیقات نشان میدهد که کاهش در حافظه فعال میتواند درک گفتار را در افراد مسن پایین بیاورد.
تمرین شنوایی همچنین ممکن است بر سرعت پردازش شنوایی شما تمرکز کند. افراد مسن اغلب در همگام شدن با سرعت گفتار مشکل دارند. میانگین سرعت صحبت فرد حدود 150 کلمه در دقیقه است، اما دامنه بزرگی دارد: از 120 کلمه تا 180 کلمه. برای بسیاری از ما، سرعت پردازش شنوایی با افزایش سن به طور پیوسته کاهش می یابد.
برای شنیدن گفتار، گاهی اوقات نیاز داریم آن را از میان نویز پس زمینه مثلاً در یک رستوران پر سر و صدا تشخیص دهیم، مهارتی که توجه شنوایی نامیده می شود. تمرین شنوایی به دنبال بهبود توانایی شما در پیشگیری از حواس پرتی است.
تمرینات تربیت شنوایی
تمرین تربیت شنوایی، نقشی کلیدی در توانبخشی شنوایی کودکان ناشنوا و کم شنوا ایفا میکنند. این تمرینات به آنها کمک میکنند تا از باقیمانده شنوایی خود به طور موثر استفاده کنند و مهارتهای شنیداری و گفتاری خود را ارتقا دهند.
انواع تمرینات تربیت شنوایی
چگونه بفهمم که تمرین شنوایی به من کمک می کند؟
تمرینات تشخیص صدا:
- تشخیص صداهای محیطی: مانند صدای حیوانات، ماشینها، وسایل منزل و …
- تشخیص صداهای گفتاری: مانند حروف، کلمات و جملات
تمرینات تمایز صدا:
- تمایز بین صداهای مشابه: مانند /ب/ و /پ/، /ت/ و /د/
- تمایز بین لحن و آهنگ صدا: مانند لحن پرسشی و لحن امری
تمرینات درک گفتار:
- گوش دادن به داستانها و شعرهای کوتاه
- پاسخ دادن به سوالات ساده
- دنبال کردن دستورات
تمرینات شنوایی در محیطهای پر سر و صدا:
- گوش دادن به گفتار در حضور نویز
- تمرکز بر روی گفتار گوینده
نکاتی برای انجام تمرینات تربیت شنوایی:
- تمرینات را به طور منظم و روزانه انجام دهید.
- با جلسات کوتاه شروع کنید و به تدریج طول جلسات را افزایش دهید.
- تمرینات را در محیطی آرام و بدون سر و صدا انجام دهید.
- از بازیها و فعالیتهای جذاب برای جلب توجه کودک استفاده کنید.
- در صورت نیاز از متخصصان شنوایی و گفتاردرمانی کمک بگیرید.
برخی از منابع مفید برای انجام تمرینات تربیت شنوایی:
- کتابها و وبسایتهای آموزشی
- نرمافزارهای کامپیوتری
- بازیها و اپلیکیشنهای موبایل
با انجام تمرینات تربیت شنوایی به طور منظم و صبورانه، میتوان به پیشرفت قابل توجهی در تواناییهای شنوایی و گفتاری کودکان ناشنوا و کم شنوا دست یافت.
اگر کم شنوایی تشخیص داده نشده نداشته باشید حتی اگر کم شنوایی ندارید، باز هم ممکن است به دلیل تغییرات شناختی و نه تغییرات گوش، در شنیدن مشکل داشته باشید. تمرین شنوایی می تواند ارزش امتحان کردن را داشته باشد، به خصوص به این دلیل که کم خطر و غیرتهاجمی است.
دکتر جوناثان پیل، عصب شناس در دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس که در حال مطالعه چگونگی درک گفتار توسط مغز است، گفت: “اکثر بزرگسالان با گوش خوب و در محیط آرام، درک گفتار خوبی دارند.” اما اگر در رستوران ها یا حتی در مکان های خلوت هم مشکل دارید، تلاش خود را دست کم نگیرید. ممکن است به اندازه ای کلمات را متوجه شوید که سر و ته قضیه را هم بیاورید، اما اگر مجبور باشید سخت تلاش کنید تا آنها را یاد بگیرید، ممکن است به یاد آوردنشان برایتان سخت تر باشد. پیل خاطرنشان می کند که شما همچنین ممکن است جملات پیچیده را اشتباه متوجه شوید.”
اگر کم شنوایی تشخیص داده شده دارید و یا از سمعک استفاده می کنید اگر برای عادت کردن به سمعک های خود با متخصص شنوایی کار کرده اید اما همچنان مشکل دارید یا اعتماد به نفس کافی برای شنیدن در محیط هایی که در زندگی با آنها روبرو می شوید ندارید، تمرین شنوایی می تواند ارزش امتحان کردن را داشته باشد.
برخی از نشانه های اینکه حتی با سمعک هم برای شنیدن بیش از حد تلاش می کنید: اجتناب از رستوران های پر سر و صدا، درخواست از اعضای خانواده برای تکرار حرف هایشان و احساس خستگی بعد از مکالمه. تمرین شنوایی می تواند در این موارد به شما کمک کند.
چه شواهدی وجود دارد که تمرین شنوایی موثر است؟
تحقیقات نشان می دهد که مردم قطعا می توانند عملکرد خود را در تست های شنوایی بهبود بخشند. اما این همیشه به رضایت دنیای واقعی ترجمه نمی شود. بیایید نگاهی بیندازیم:
درک گفتار را بهبود می بخشد در یک مطالعه، داوطلبان مسنی که از سمعک استفاده می کردند، به مدت سه و نیم ساعت در هفته با برنامه ای تمرین کردند که به گونه ای طراحی شده بود تا توانایی آنها را برای درک گفتار در برابر صدای پس زمینه به چالش بکشد. پس از هشت هفته (35 ساعت تمرین)، آنها توانستند 25 درصد کلمات بیشتری را در جملات گفتاری حتی با صدای بلند در پس زمینه به درستی تشخیص دهند.
مهارت های توجه شنیداری را بهبود می بخشد حتی بدون کم شنوایی، افراد در توانایی خود برای تمرکز روی یک صدا به جای صدای دیگر، که به عنوان توجه انتخابی شنیداری شناخته می شود، بسیار متفاوت هستند. به عنوان مثال، نوازندگان آموزش دیده در این زمینه بهتر عمل می کنند. محققان دریافته اند که افراد می توانند با تنها دو ساعت تمرین، توجه شنیداری خود را بهبود بخشند.
ممکن است توانایی انجام چند کار را بهبود بخشد هشدار برای کسانی که چند کار را همزمان انجام می دهند. تحقیقات دیگر نشان داده است که تمرین می تواند شنوایی دقیق را کم تقاضاتر کند و داوطلبان را در کار دیگری که همزمان انجام می دهند بهتر کند.
کتاب های صوتی برای تقویت شنوایی
اگر همه این موارد برای شما خیلی پیچیده به نظر می رسد، گزینه دیگر گوش دادن به کتاب های صوتی است که نوعی از توانبخشی شنوایی است که به دانش فنی کمتری نیاز دارد و برای کسانی که داستان را به بازی ترجیح می دهند، ممکن است جذاب تر باشد.
در نهایت اگر به دنبال بهبود شنوایی خود هستید و از بازی های رایانه ای لذت می برید، تمرین شنوایی ممکن است برای شما مفید باشد.