رابطه بین استرس و وزوز گوش – درمان آن
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » رابطه بین استرس و وزوز گوش – درمان آن
استرس و نگرانی میتوانند بر سلامت جسم و روان تأثیر بگذارند و گاهی اوقات منجر به علائمی مانند وزوز گوش یا سوت کشیدن گوش شوند. برای مقابله با این حالت، روشهای مختلفی برای رسیدن به آرامش وجود دارد؛ ورزش منظم و مدیتیشن میتوانند به کاهش سطح استرس کمک کنند و در نتیجه، تأثیر مثبتی بر کاهش وزوز گوش داشته باشند. در مواردی که این روشهای طبیعی کافی نیستند، استفاده از دارو تحت نظر پزشک و مراجعه به شنوایی سنج، برای ارزیابی و درمان تخصصی میتواند مفید باشد. درمانهایی مانند تراپی صوتی گوش، میتوانند به فرد کمک کنند تا با صدای وزوز کنار بیاید و کمتر متوجه آن شوند.
رابطه وزوز گوش و استرس
وزوز گوش یک اختلال شنوایی است که خود را به صورت صداهای متناوب مانند زنگ در گوش نشان می دهد. برای بسیاری از افراد، این وضعیت ممکن است با استرس و اضطراب ایجاد شود. در عین حال، وزوز گوش می تواند افراد را حتی بیشتر احساس استرس و اضطراب کند. تحقیقات نشان میدهند که استرس میتواند باعث ایجاد یا تشدید وزوز گوش شود. همچنین وزوز گوش در برخی افراد میتواند باعث ایجاد استرس و اضطراب شود.
بنابراین ممکن است در یک چرخهی معیوب گیر کنید: استرس باعث بدتر شدن وزوز گوش میشود و وزوز گوش به نوبه خود باعث افزایش استرس و اضطراب میشود. خوشبختانه برای کاهش استرس و مدیریت وزوز گوش راهحلهایی وجود دارد.
بیایید در مورد رابطه بین ظاهر وزوز و عامل استرس بیشتر بدانیم.
چرا استرس باعث وزوز گوش میشود؟
علت دقیق وزوز گوش هنوز به طور کامل شناخته شده نیست. پزشکان و محققان سراسر جهان در حال بررسی این اختلال هستند. با این حال، در مورد وزوز ناشی از استرس، یک عامل شیمیایی احتمالی که میتواند وزوز را در شرایط استرسزا تحریک کند، شناسایی شده است: افزایش مادهای به نام گلوتامات.
گلوتامات یک نوروترانسمیتر است، یعنی جزئی از سیستم عصبی که سلولهای عصبی را به هم متصل میکند. هنگامی که تولید آن به طور بیش از حد افزایش مییابد، مانند شرایط استرس شدید جسمی یا روحی، سلولهای عصبی به دلیل دریافت سیگنالهای تحریککنندهی بیش از حد، دچار اضافه بار میشوند. در نتیجه، ممکن است در برخی نواحی مغز، از جمله عصب شنوایی که مسئول انتقال صحیح صدا است، آسیب ایجاد شود. در این حالت، وزوز ناشی از استرس میتواند ایجاد شود.
متأسفانه زندگی با وزوز گوش آسان نیست: زنگ مداوم در گوش تمرکز را محدود میکند، مکالمه را دشوار میسازد و اغلب مانع خواب آرام میشود. همین موضوع باعث ایجاد استرس بیشتر میشود که به نوبهی خود منجر به افزایش تولید گلوتامات و تشدید وزوز گوش میشود: یک چرخهی معیوب شکل میگیرد که خروج از آن دشوار است.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
چگونه وزوز ناشی از استرس و اضطراب را درمان کنیم؟
در اکثر موارد، پس از کاهش استرس، وزوز ناشی از آن به طور خود به خود برطرف میشود، اما در برخی موارد میتواند مزمن شود. به همین دلیل، یادگیری نحوه مقابله با وزوز گوش یا به عبارت بهتر، نحوهی زندگی با آن برای جلوگیری از تأثیر منفی بر زندگی روزمره بسیار مهم است.
متخصصان میتوانند به کاهش استرس و اضطراب کمک کنند، زیرا اغلب عوامل روانشناختی در این میان نقش دارند و نیاز به مشاوره وجود دارد.
در حال حاضر، درمان قطعی برای وزوز ناشی از استرس وجود ندارد، اما استراتژیهایی برای مقابله با آن وجود دارد، مانند تلاش برای کاهش اضطراب و استرس برای بازگرداندن تولید گلوتامات به سطح طبیعی. بدیهی است که این کار آسانی نیست، زیرا وزوز گوش به دلیل اختلال در خواب، تمرکز و آرامش، به افزایش استرس و ناراحتی کمک میکند.
با این حال، قبل از شروع یک مسیر روانشناختی برای مدیریت عملکردی اضطراب، به متخصص شنوایی مراجعه کرده و آزمایش شنوایی انجام دهید تا سایر علل احتمالی وزوز گوش را رد کنید.
دریافت کمک برای استرس و وزوز گوش:
- اگر با مدیریت استرس و وزوز گوش مشکل دارید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید.
- گروهها: با پیوستن به یک گروه وزوز گوش میتوانید تجربیات خود را با افراد دیگری که شرایط مشابهی دارند به اشتراک بگذارید.
- موسیقی ملایم: گوش دادن به موسیقی ملایم میتواند حواس شما را از وزوز گوش پرت کند. همچنین میتوانید از دستگاههای آرامکنندهی وزوز گوش یا برنامههایی که صداهای آرامشبخش پخش میکنند استفاده کنید.
- برنامههای آرامشبخش: برنامههای آرامشبخش یا ذهنآگاهی را دانلود کنید. یادگیری کنترل واکنشهای خود به استرس بخش مهمی از مدیریت وزوز گوش است.
- ورزش: در صورت امکان، ورزش روزانه حتی فعالیتهای سبک میتواند به کاهش استرس کمک کند.
آیا وزوز گوش ناشی از استرس برطرف میشود؟
در اکثر موارد، وزوز گوشی که به دلیل استرس و اضطراب ایجاد میشود، پس از برطرف شدن استرس به طور خود به خود از بین میرود. طبق مطالعهای که در مجلهی Nature منتشر شده است، در حدود ۸۰ درصد از افراد، وزوز گوش پس از پایان دورهی پرتنش، فروکش میکند یا دیگر به اندازهی قبل قابل توجه نیست.
با این حال، در برخی موارد، احتمال دارد وزوز ناشی از استرس مزمن شود. در صورت بروز چنین وضعیتی، یادگیری روشهای مقابله با وزوز گوش یا کنار آمدن با آن، همانطور که در بالا ذکر شد، اهمیت پیدا میکند.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
هرچی دردو مریضیه داریم بخاطر استرسه