عوارض سرطان در بروز اختلالات شنوایی کودکان مبتلا
عوارض سرطان در بروز اختلالات شنوایی
بر اساس آمار منتشر شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، در سال ۲۰۱۵، ۳۶۰ میلیون نفر ناشنوا و کمشنوا در جهان وجود دارد که ۳۲ میلیون نفر از آنها را کودکان تشکیل میدهند. به خاطر اینکه یکی از عوارض بیماری سرطان اختلال در شنوایی است، کودکان مبتلا به سرطان نیز از این اختلال به دور نیستند و اگر به تأثیر داروهای شیمی درمانی روی آنها توجه نشود، ممکن است باعث کمشنوایی یا ناشنوایی شود.
مؤسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان محک که در کهریزک تهران واقع شده است همواره در تلاش برای فراهم کردن تمامی اقدامات درمانی و تجهیزاتی است که برای یک کودک مبتلا به سرطان مورد نیاز است. در راستای همین هدف، کلینیکهای تخصصی در بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک بهمنظور توجه به عوارض ناشی از درمان سرطان نیز تأسیس شده است. اگر شرایط شنوایی کودکان مبتلا به سرطان بهصورت مرتب رصد و ارزیابی شود، میزان مشکلات شنوایی آنها کاهش خواهد یافت.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران و سایر نقاط ایران تماس بگیرید.
تاثیر سرطان بر اختلالات شنوایی
بیماری سرطان بهطور کلی به سه شکل میتواند بر اختلالات شنوایی اثر بگذارد؛ 1- سرطانهای گوش، 2- سرطانهایی که مربوط به گوش نیست ولی گوش را درگیر میکند 3- درمانهای مربوط به سرطان که میتواند باعث کاهش شنوایی گوش شود. سرطانهای مستقیم گوش اصولاً سرطانهای کمیابی هستند و رواج بالایی ندارند و با جراحی و دارو قابل کنترل است. از طرف دیگر، برخی سرطانهای دیگر که سرو گردن را درگیر میکنند بهصورت غیرمستقیم کمشنوایی و ناشنوایی گوش را ایجاد میکنند.
مطلب دیگر درباره کاهش شنوایی به درمانهای سرطان مرتبط است، بهویژه آنکه در اغلب سرطانهای کودکان از داروهای شیمیدرمانی استفاده میشود. داروهای شیمیدرمانی علاوه بر عوارضی که دارند، عصب گوش را نیز تضعیف کرده و باعث کاهش شنوایی میشوند. همچنین رادیوتراپی روی سر و گردن نیز باعث تأثیر روی سیستم گوش شده و در نهایت باعث تجمیع مایع پشت پرده گوش میشود.
مهمترین علت راهاندازی کلینیک گوش و حلق و بینی، ارزیابی تأثیر داروها بر سیستم عصبی کودکان میباشد. بهطوری که بعد از شیمیدرمانی بهصورت مرتب شنوایی کودکان مبتلا را ارزیابی کرده و بر آن نظارت مینماییم تا اگر به علت عوارض داروهای شیمیدرمانی دچار کاهش شنوایی شدند، بعد از تشخیص متخصصان آنکولوژی، داروهای شیمی درمانی قطع شده و یا با دارویی دیگر جایگزین شوند.
بیمارستان فوق تخصصی محک که در تهران واقع شده است، بر موضوع سرطان تمرکز دارد و برای فعالیتهای تکمیلی، در این مؤسسه کلینیکهای تخصصی نیز راهاندازی شدهاند. کلینیک گوش و حلق و بینی نیز جزو همین کلینیکها است که در آن میتوان به همکاران آنکولوژی اطفال، مشاورههای تخصصی در حوزه اختلالات شنوایی کودکان ارائه دهیم. البته باید گفت که کلینیک شنواییسنجی، پیش از کلینیک گوش و حلق و بینی راهاندازی شد تا اینکه در خرداد ۱۳۹۳ بهمنظور تکمیل بخشهای فوق تخصصی مشاورهای این بیمارستان، کلینیک گوش و حلق و بینی نیز تأسیس شد.
این بیمارستان یک بیمارستان فوق تخصصی گوش و حلق و بینی بوده که خدمات مشاورهای نیز در آن انجام میشود. بسیاری از عملهای جراحی کودکان در محک به دلیل شرایط خاصی که دارند خارج از نوبت در این بیمارستانها صورت میگیرد.
سوالات متداول
آیا سرطان باعث کاهش شنوایی در کودکان می شود؟
برخی از داروهای شیمی درمانی، سایر داروها یا پرتوهای مورد استفاده برای درمان سرطان کودکان می تواند به شنوایی آسیب برساند. کم شنوایی می تواند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند.
سرطان چگونه بر شنوایی تأثیر می گذارد؟
وزوز گوش اغلب اولین علامت آسیب ناشی از شیمی درمانی است. همچنین ممکن است زمانی که دارو به سلول های گوش داخلی آسیب می رساند، شنوایی خود را از دست بدهید. این مشکلات شنوایی معمولا در هر دو گوش اتفاق می افتد. کم شنوایی ناشی از شیمی درمانی معمولا دائمی است، اما استفاده از سمعک ممکن است کمک کننده باشد.
کدام داروی سرطان باعث کم شنوایی می شود؟
عوامل شیمی درمانی مبتنی بر پلاتین سیس پلاتین و کربوپلاتین به طور گسترده در درمان سرطان در سراسر جهان استفاده می شوند و ممکن است منجر به کاهش شنوایی سمی شوند. بروز بالای سرطان و اثرات برجسته اتوتوکسیک ترکیبات مبتنی بر پلاتین، تهدیدی برای سلامت عمومی جهانی است.