همه چیز در مورد کاشت ساقه مغز شنوایی – اهمیت و چگونگی
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » همه چیز در مورد کاشت ساقه مغز شنوایی – اهمیت و چگونگی
وقتی هر یک از حواس پنجگانه ما دچار آسیب شود یا به هردلیلی به درستی کار نکند اختلالات بزرگی در زندگی افراد به وجود می آید. شنوایی یکی از این حواس پنجگانه است که برخی افراد از داشتن این نعمت محروم هستند. خوشبختانه با پیشرفت علم و تکنواوژی ابزار ها و تکنواوژی های زیادی مانند سمعک و… برای برطرف کردن این مشکلات دردسترس هستند. با این حال برخی از این مشکلات شنوایی مانند زمانی که به عصب های شنوایی آسیبی رسیده باشد یا در افراد برداشته شده باشد به وسیله ی سمعک قابل حل نیستند به همین رو یک علم نوپایی به نام کاشت ساقه مغز توسط پزشکان و متخصصان شنوایی ابداع شد که به این افراد کمک می کند تا دوباره به شنوایی نسبی دست یابند. برای آگاهی بیشتر راجع به این موضوع در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
ساقه مغز کجاست؟
ساقه مغز بخشی از دستگاه عصبی مرکزی و در قسمت پایینی مغز قرار دارد که مابین جمجمه و طناب نخاعی جا گرفته است. از اصلی ترین وظایف ساقه مغز برقراری ارتباط بین مغز و نخاع و ماهیچه است . ساقه مغز از 4 بخش اصلی دیانسفال، میان مغز، پل مغزی و بصل النخاع تشکیل شده است. ساقه مغز در هر انسان وظایفی همچون پردازش اطلاعات، هوش و قدرت تجزیه و تحلیل را برعهده دارد.
کاشت ساقه مغز چیست؟
در برخی از افراد که کم شنوایی عمیق مادرزادی دارند و یا عصب شنوایی آن ها به کل وجود ندارد یا دچار مشکل است وعمل هایی مانند کاشت حلزونی و یا ایمپلنت بر عصب شنوایی کارساز نیست، کاشت ساقه مغز پیشنهاد میشود. در این عمل با تحریک ساقه مغز به افراد کمک میکنند تا دوباره صداهای اطراف را بشنوند. هدف اصلی از کاشت ساقه مغز تنظیم حس شنوایی افراد است، که در طی این فرایند ممکن است اثرات جانبی نامطلوبی بر روی سایر حواس پنجگانه بیمار داشته باشد. کاشت ساقه مغز بیشتر برای افرادی که مبتلا به نوروفیبروماتوزیس نوع 2 (NF2) که تومورهای غیرسرطانی روی عصب شنواییشان دارند، پیشنهاد میشود.
اهمیت کاشت ساقه مغز
کاشت ساقه مغز تاثیر زیادی بر روی برگرداندن حس شنوایی افراد دارد. البته که پس از این عمل ممکن است شنوایی فرد کامل بازنگردد و برخی مکالمات بسیار سریع یا بسیار آرام را نتواند درک کند ولی موضوع اصلی آن است که قدرت حس شنوایی فرد نسبت به قبل از عمل به طرز خارق العاده ای پیشرفت کرده و میتواند با محیط اطراف خود ارتباط بگیرد و صداهای متفاوتی را درک کند. نتایج کاشت ساقه مغز بر روی افراد میتواند به طریقه های مختلف ظاهر شود، در ادامه برخی از این موارد را بررسی میکنیم.
آگاهی محیطی
افرادی که این عمل را انجام میدهند به دلیل اینکه عصب شنوایی آن ها دچار آسیب شده یا به کل وجود ندارد، کم شنوا یا ناشنوا بودهاند و نمیتوانستند با محیط بیرون ارتباطی برقرار کنند و این تحریک عصب شنوایی و برگرداندن حس شنوایی باعث ارتباط آنها با اجتماع و محیط اطراف میشود.
بهبود لبخوانی
به تدریج و با گذشت زمان به فرایند لب خوانی فرد کمک میکند و ترکیب شنیدن و لبخوانی مشکلات احتمالی که ممکن است برای فرد به وجود بیاید را بر طرف میکند.
فهم گفتار
پس از فرایند لبخوانی با گذشت زمان افراد فهم بهتری از گفتار پیدا میکنند تا جایی که برای فهمیدن حرف ها نیاز به لبخوانی هم نداشته باشند.
چگونگی کاشت ساقه مغز شنوایی
به طور کلی در فرایند این عمل گیرندهای در زیر پوست افراد قرار میدهند تا اطلاعاتی که جمع آوری میکند را به الکترود ها انتقال دهد . الکترود ها تراشه های الکترونیکی هستند که در ساقه مغز جا گذاری میشود تا با تحریک عصب شنوایی باعث شنیدن و به وجود آمدن قدرت تجزیه و تحلیل در افراد شوند. همچنین یک پردازشگر صدا هم در پشت گوش افراد قرار میگیرد تا صداها را از محیط پیرامون خود جمع آوری کند.
خطرات و عوارض کاشت ساقه مغز
هرعمل جراحی ممکن است باعث به وجود آمدن یک سری عوارض و ناهنجاری ها در بدن بیماران شود. برای کاهش این عوارض باید قبل از عمل بررسی ها و آزمایشات لازم توسط پزشکان و متخصصان مربوطه انجام گیرد. شما میتوانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک از بهترین مشاوره ها و راهکارها برای به حداقل رساندن این آسیب ها استفاده کنید. در ادامه برخی از مشکلاتی که ممکن است بعد از عمل به وجود بیاید را برسی میکنیم.
ممکن است پس از کاشت ساقه مغز هیچ درک صدایی نداشته باشید.
نشت مایع مغزی نخاعی
جابهجایی دستگاه
محرک غیر شنیداری (عوارض در دیگر حواس پنجگانه خود را نشان دهد.)
کاشت ساقه مغز مناسب چه کسانی است؟
افرادی که کاندیدای انجام عمل کاشت حلزونی نیستند و یا نمیتوانند از سمعک استفاده کنند از مهم ترین گزینه های عمل کاشت ساقه مغز هستند. درکنار این افراد، افرادی که عصب شنوایی آسیب دیده ای دارند و یا احتمال برداشتن عصب شنوایی در آن ها وجود دارد هم از دیگر کاندیدای عمل کاشت ساقه مغز هستند.
بیمارانی که به نوروفیبروماتوزیس نوع 2 دچار هستند، ممکن است تومورهایی بر روی عصب شنوایی خود داشته باشند که پزشک در هنگام عمل جراحی به همراه تومور شاید بخشی از این عصب های شنوایی را برش دهد که با توجه به نوع عمل و تشخیص پزشک در حین یا مدتی پس از عمل کاشت ساقه مغز انجام بگیرد.
مراقبت های پس از عمل
افراد پس از هر عمل جراحی ممکن است یک سری عوارض ابتدایی داشته باشند که پس از گذراندن دوره نقاهت آنها از بین می رود. افرادی که عمل کاشت ساقه مغز انجام میدهند پس از این دوره، باید جلسات آموزشی خاصی را بگذرانند تا بتوانند درک درستی از شنوایی خود پیدا کنند و به بهترین شکل ممکن، صداها را دریافت و تفسیرکنند.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی ساقه مغز میپردازیم و عمل کاشت ساقه مغز را شرح میدهیم. عمل کاشت ساقه مغز مناسب افرادی است که توانایی استفاده از سمعک را ندارند یا سایر روش های موجود مشکلی از آنها برطرف نمیکند. کاشت ساقه مغز شنوایی، در افراد باعث میشود افراد تا حدودی بتوانند حس شنوایی از دست رفته خود را بدست آورند و با محیط اطراف خود ارتباط برقرار کنند. از آنجا که این روش علم نوپایی محسوب میشود و ممکن است خطرات و عوارضی بیمار را تهدید کند باید قبل ازعمل با بهترین مشاوران و متخصصان در ارتباط باشد و در مکانی امن و قابل اطمینان عمل خود را انجام دهد. شما عزیزان می توانید با برقراری ارتباط با مشاوران طنین سمعک از بهترین مشاوره ها در حوزه عمل کاشت ساقه مغز، سمعک و دیگر مشکلات شنوایی به صورت رایگان بهرهمند شوید.
سلام وقت بخیر کیفیت شنوایی در کاشت ساقه مغز چجوریه صداهای مختلف مثل قبل قابل تشخیص هستن ؟ اخه یکی از دوستان میگفت صداهارا به صورت ماشینی و سوت مانند مینشون ؟
تاثیرات این عمل برای هرفرد متفاوت است برای اگاهی از این تاثیرات حتما قبل عمل مشورت های لازم را بگیرید