چه زمانی به شست و شوی گوش نیاز پیدا می کنید؟
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » چه زمانی به شست و شوی گوش نیاز پیدا می کنید؟
گوشها به طور طبیعی دارای سیستم خودتمیزکنندگی هستند که جرم گوش را به بیرون هدایت میکند، اما گاهی اوقات، به دلیل تولید بیش از حد جرم یا شکل خاص کانال گوش، ممکن است انسدادی ایجاد شود. جرم گوش، که از ترشحات غدد سباسه و کراتین پوست مرده تشکیل شده، میتواند باعث کاهش شنوایی و افزایش خطر عفونت شود. استفاده از قطرههای گوش حاوی موادی مانند پراکسید هیدروژن یا گلیسیرین میتواند در نرم کردن جرم گوش موثر باشد و زمینه را برای شستشوی ایمن فراهم کند. برای پیشگیری از آسیب به پرده گوش، باید از ورود اشیاء تیز مانند گوشپاککن به داخل کانال گوش خودداری کرد. در صورتی که جرم گوش باعث ایجاد مشکل شود، بهتر است تحت نظر پزشک متخصص گوش و حلق و بینی، اقدام به تمیز کردن گوش نمود.
روشهای نوین شستشوی گوش، مانند استفاده از دستگاههای مکش مخصوص یا شستشو با آب گرم، میتوانند در از بین بردن جرم گوش بدون ایجاد آسیب موثر باشند. نادیده گرفتن بهداشت گوش میتواند منجر به عوارضی مانند عفونت، کاهش شنوایی و در موارد حاد، آسیب دائمی به گوش شود. بنابراین، مراقبت از گوشها و توجه به نشانههای هشداردهنده مانند احساس پری، کاهش شنوایی یا درد، برای حفظ سلامت شنوایی ضروری است.
چگونه گرفتگی گوش را تمیز کنیم؟
در صورتی که احساس میکنید گرفتگی و جرم گوش شما به حدی نیس که نیاز به شستشو کامل داشته باشد میتوانید از شستشو گوش در منزل استفاده کنید. البته این کار را با رعایت برخی نکات و کاملا دقیق انجام دهید تا به گوش خود آسیبی وارد نکنید.
مرحله 1: هنگام دوش گرفتن یا حمام کردن، عمدا مقداری آب گرم داخل گوش خود بریزید.
مرحله 2: با حرکات جویدن، گوش را برای انتقال مایعات به بیرون تحریک کنید.
مرحله 3: مایعی را که از گوش خارج میشود پس از چند دقیقه با یک دستمال تمیز کنید.
مرحله 4: اگر گرفتگی گوش بهتر نشد، از اسپری یا محلول شست و شوی گوش برای تمیز کردن آن استفاده کنید.
مرحله 5: اگر هنوز بهتر نیستید؛ به پزشک گوش، حلق و بینی ( متخصص گوش و حلق و بینی ) مراجعه کنید.
اگر مراحل فوق را انجام دادید و احساس بهتری در گوش خود نداشتید به یک متخصص شنوایی سنجی مراجعه کنید تا در صورت نیاز با دستگاه ها و ابزار های مخصوص فرایند شستشو را انجام دهد.
نحوه شست و شوی گوش
اگر میخواهید شستشوی گوش انجام دهید، باید به نکات ایمنی توجه کنید، زیرا درصورتی که شست و شوی گوش به درستی انجام نشود، میتواند به پرده گوش به دلیل فشار زیاد آسیب وارد کند. همچنین افزایش دمای آب نیز بر اندام حساس تعادل در گوش تأثیر میگذارد. به طور کلی، شست و شوی گوش فقط در گوش سالم بدون عفونت یا بدون آسیب دیدگی پرده گوش توسط متخصص گوش انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید
تمیز کردن گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی
تمیز کردن گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی بی خطرتر است. پزشک متخصص ابتدا بررسی میکند که آیا پرده گوش سالم است یا خیر. سپس آلودگی ها و مومها را با قطره گوش حل میکند. سپس، پزشک با استفاده از یک سرنگ فلزی یا پلاستیکی، گوش ها را با آب با دمای بدن شستشو میدهد و یا شست و شوی گوش با دستگاه را انجام میدهد.
چرا نباید از گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش استفاده کرد؟
گوش پاک کنهای پنبهای برای تمیز کردن گوش مناسب نیستند. به این دلیل که آنها اغلب جرم گوش را به جلوی پرده گوش فشار میدهند و منجر به تشکیل پلاگین میشوند. موم گوش یک لایه محافظ طبیعی است که اثر کشندهای بر میکروبها و باکتریها دارد و برای تمیز کردن مجرای گوش استفاده میشود. هنگامی که از گوش پاک کن استفاده میشود، این لایه محافظ به داخل کانال گوش کشیده میشود، جایی که می تواند به هم چسبیده و خشک شود. آسیب پرده گوش، گوش درد و در بدترین موارد، وزوز گوش یا کم شنوایی حاد گاهی می تواند نتیجه استفاده نادرست از گوش پاک کن باشد.
به منظور اینکه اطلاعات کامل تری درمورد نحوه تمیز کردن گوش داشته باشید، ابتدا ساختار گوش را بررسی میکنیم.
برای رزرو نوبت شنوایی سنجی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.
برای اینکه ایده ای در مورد نحوه تمیز کردن گوش های خود داشته باشید، ارزش دارد به داخل گوش نگاهی بیندازید. مجرای گوش کم کم باریکتر و عمیقتر میشود. پس از این “گلوگاه”، قبل از پرده گوش دوباره منبسط میشود. شکل زیر توضیح میدهد که چرا برداشتن موم گوش با یک گوش پاک کن بیمعنی است. این به این دلیل است که وقتی می خواهید آن را به صورت مکانیکی بردارید، به طور خودکار وارد یک منطقه باریک فزاینده می شود. بنابراین، موم باید شل شود تا تخلیه شود.
برای افرادی که از سمعک استفاده می کنند، توصیه می شود پاک کردن گوش را با یک پارچه مرطوب انجام دهند یا لاله گوش را پاک کنند. کانال گوش را میتوان با شستشوی گوش که خود انجام میشود نیز تمیز کرد. با این حال، باید مراقب باشید که بیش از حد از گوش مراقبت نکنید و آن را تمیز کنید، زیرا در بیشتر موارد گوش خود را تمیز میکند.
گوش دارای خارش گاهی خشک به نظر میرسد. از آنجایی که گوش سالم همیشه کمی مرطوب است، این احساس ممکن است نشان دهنده عفونت باشد. به خصوص در افرادی که از سمعک استفاده میکنند. در این افراد هوای کمی وارد گوش میشود و ممکن است تورمهای کوچکی ایجاد شود. بنابراین، همیشه مهم است که با گوش تا حد امکان با ملایمت رفتار کنید و سمعک را همیشه تمیز نگه دارید.
چگونه گوش کودکان و نوزادان را تمیز کنیم
درصورتی که مشکل قابل توجهی در گوش کودک وجود نداشته نباشد، نیازی به تمیز کردن گوشهای کودک نیست. همین امر در مورد تمیز کردن گوش در نوزادان نیز صدق میکند. گوشهای کوچک و حساس نوزادان و کودکان، تنها باید با یک دستمال گرم به دقت تمیز شود. در اکثر مواقع، جرم گوش نوزاد به هر حال ناچیز است، بنابراین از استفاده از گوش پاک کن برای نوزاد خودداری کنید. متخصصان گوش و حلق و بینی و اطفال توصیه میکنند که از گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش نوزادان و کودکان استفاده نکنید. اگر نوزاد مقدار قابل توجهی جرم گوش دارد، می توانید به پزشک اطفال خود اطلاع دهید. ممکن است چسبندگی در گوش وجود داشته باشد. کودکان اغلب با گذاشتن انگشت در گوش خود گوش های خود را تمیز می کنند. این موضوع معمولاً منجر به آسیب نمیشود.
تاثیر شست و شوی گوش
شستن گوش روشی است که امکان حذف موم اضافی را فراهم میکند، اما می توان از آن برای از بین بردن هر نوع آلودگی که به مرور زمان در کانال گوش انباشته شده است نیز استفاده کرد.
با این حال، برای برداشتن اشیایی که در مجرای گوش قرار داده شده اند، نباید از شستشو استفاده کرد، همانطور که ممکن است در مورد کودکان اتفاق بیفتد. در این موارد، باید بلافاصله به متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص اطفال مراجعه کنید تا بدون آسیب رساندن به گوش، جسم را خارج کند.
خطرات احتمالی شستشوی گوش
شستشوی گوش زمانی که توسط متخصص گوش و حلق و بینی یا سایر متخصصین بهداشتی آموزش دیده انجام شود، یک روش نسبتاً ایمن است. با این حال، مانند هر روش دیگری، خطراتی نیز وجود دارد، برخی از این خطرات عبارتند از:
عفونت گوش: عمدتاً زمانی رخ میدهد که مجرای گوش پس از شستشو به خوبی خشک نشود.
سوراخ شدن پرده گوش: اگرچه نادرتر است، اما اگر شستشو بد انجام شود و موم را به داخل گوش فشار دهد، ممکن است اتفاق بیفتد.
شروع سرگیجه: شستشو میتواند با مایعات موجود در گوش تداخل داشته باشد و باعث احساس موقت سرگیجه شود.
کم شنوایی موقت: در صورتی که شستشو باعث ایجاد نوعی التهاب در گوش شود، میتواند به کم شنوایی منحر شود.
بنابراین، اگرچه میتوان شست و شوی گوش را در خانه انجام داد، اما شستن گوش نباید به طور مکرر انجام شود، زیرا حذف بیش از حد موم نیز مفید نیست. موم به طور طبیعی توسط گوش تولید میشود تا از مجرای گوش در برابر آسیب و عفونت محافظت کند.
چه کسانی نباید گوش های خود را بشویند؟
با توجه به موارد ذکر شده در بند فوق، افرادی که پرده گوش آن ها سوراخ شده است نباید از شستشو گوش استفاده کنند. پیش از شستشو باید از قطره گوش به منظور حل کردن موم و جرم گوش استفاده کرد، در صورتی که پرده گوش سوراخ باشد، این قطره شیمیایی وارد گوش میانی میشود و مشکلات متعددی را به وجود میآورد. همچنین افرادی که از عفونت گوش، گوش درد شدید، دیابت یا بیماریهایی که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند، رنج میبرند هم نباید از فرایند شستشو گوش استفاده کنند.
چرا تمیز کردن گوش مهم است؟
اهمیت تمیز کردن گوش در این است که اگر به طور منظم انجام نشود، تجمع موم میتواند بر شنوایی بیمار تأثیر بگذارد. همچنین، هنگامی که مقدار زیادی سرومن در گوش وجود دارد ، پرده گوش در معاینه اتوسکوپی (مشاهده پرده گوش توسط دستگاه) قابل رویت نیست. همچنین در صورت استفاده از هدفون، احساس ناراحتی جزئی خواهید داشت.
شستشوی گوش چگونه انجام میشود؟
اگر پزشک متوجه شود که موم در گوش انباشته شده است، به شما توضیح خواهد داد که موثرترین اقدام برای از بین بردن آن، شستن گوش است. این روش فقط با آب گرم انجام میشود. اما اگر جرم گوش خیلی سفت باشد و خارج کردن آن غیرممکن باشد، متخصص گوش و حلق و بینی از مایعی برای نرم کردن آن استفاده میکند. متعاقباً شستشو را به طور معمول انجام میدهد.
هر چند وقت یکبار باید گوشها را بشویید؟
این موضوع تنها به این بستگی دارد که چقدر به طور مرتب گوشهایتان را تمیز میکنید و وسایلی مانند سوابهای پنبهای را داخل حفره گوش خود قرار نمیدهید. در صورت به وجود آمدن ناراحتی مداوم، بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید. به همین ترتیب، اگر از اینکه گوشهایتان به صورت مکرر میگیرد رنج میبرید، باید حداقل سالی یک بار گوش شستوشو انجام دهید.
به یاد داشته باشید که تمام مومهای گوش بد نیستند. این مومها اغلب از سلول های اپیتلیال مرده و مواد روغنی تشکیل شده است که از گوش در برابر باکتریها، میکروبها و هر گونه میکروارگانیسم دیگر محافظت میکند. مشکل تنها زمانی به وجود می آید که انباشته شدن آن مانع از شنیدن عادی شما شود یا باعث آزار شما شود.
نکته نهایی در مورد تمیز کردن گوش
تمیز کردن گوش و شست و شوی گوش برای جلوگیری از عفونت ضروری است. اکنون که می دانید چگونه، چه زمانی و چه کسی باید این کار را به درستی انجام دهد، مطمئنا مراقبت بهتری از گوش خود خواهید داشت. کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک با سابقه چندین ساله در درمان انواع بیماری های شنوایی و شستشو گوش در خدمت شما عزیزان میباشد. همچنین به منظور خرید سمعک و تعمیر انواع سمعک میتوانید با سایت طنین سمعک در ارتباط باشید
اگر در شنیدن صدا مشکل دارید یا احساس سنگینی در گوش خود دارید میتوانید به منظور شستشو گوش خود اقدام نمایید.