آشنایی با آسیب افت شنوایی و انواع آن
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه مشکلات شنوایی » آشنایی با آسیب افت شنوایی و انواع آن
افت شنوایی میتواند ناشی از عوامل متعددی از جمله: پیری، آسیب دیدگی ناشی از صداهای بلند، بیماریهای گوش مانند گوش میانی و گوش درونی، و یا حتی بیماریهای عصبی باشد. برخی از بیماریها مانند مننژیت، سکته مغزی، تومورهای مغزی و شنوایی و عفونت های گوش میتوانند باعث افت شنوایی شوند. بر اساس آمار، حدود 5 درصد جمعیت جهان، یعنی 360 میلیون نفر، از افت شنوایی رنج میبرند. درمان افت شنوایی متناسب با علت و شدت آن است و ممکن است شامل داروهای ضد التهاب، جراحی، یا استفاده از دستگاههای کمک شنوایی باشد. این موارد را باید با پزشک متخصص در مورد آنها مشورت کرد.
افت شنوایی، مشکلی است که میتواند در هر سن و هر شرایطی رخ دهد. اغلب به صورت تدریجی و بدون درد است. ممکن است شما پس از گذشت چندین سال همچنان متوجه بروز آن نشوید؛ چرا که روند گسترش آن تدریجی است. در این صورت، احتمالاً این مساله مانع از شنیدن و درک گفتار در اطراف شما میگردد و این امر زندگی شما و اطرافیانتان را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
اگر احساس میکنید که دچار افت شنوایی هستید، پاسخگویی به سوالات زیر شروع خوبی برای تشخیص کم شنوایی خواهد بود:
- آیا اطرافیان از بلندی صدای تلویزیون یا رادیوی شما شکایت دارند؟
- آیا به علت عدم شنیدن زنگ تلفن یا جلسات با دوستان، از لذت گفت و گو محروم ماندهاید؟
- آیا در مکالمات در محیطهای پر سروصدا دچار مشکل شدهاید؟
- آیا اطرافیان معتقدند که صدای شما در گفتگوها بیش از حد بلند است؟
- آیا در مکالمات تلفنی به مشکلاتی برخوردهاید، به ویژه در شنیدن صدای طرف مقابل؟
در صورتی که پاسخ شما به هریک از سوالات ذکر شده مثبت باشد، احتمال افت شنوایی وجود دارد و از شما میخواهیم که جهت انجام آزمایش شنوایی به متخصصین شنوایی ((طنین سمعک)) مراجعه نمایید.
اختلال شنوایی یا کم شنوایی
فراموش نکنید که شما تنها کسی نیستید که دچار افت شنوایی شدهاید. در واقع شما یکی از 500 میلیون نفری هستید که در سراسر دنیا دچار این عارضه هستند. در اکثر کشورها، از هر شش نفر یک نفر دچار میزانی از افت شنوایی است.
توجه کنید که تجویز سمعک مناسب سطح ارتباطی حداقل 90% از افرادی را که دچار آسیبهای شنوایی هستند ارتقاء میبخشد و این بدان معناست که یقیناً راه حل ایده آلی برای شما وجود دارد.
انواع افت شنوایی
افت شنوایی می تواند در هر سنی و به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. انواع افت شنوایی به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشوند که در ادامه به آن میپردازیم.
افت شنوایی انتقالی
این گونه از افت شنوایی معمولاً در اثر بیماری یا اختلالاتی رخ میدهد که در آن انتقال صدا از طریق گوش میانی یا خارجی مختل میگردد. کم شنوایی انتقالی اغلب با دارو و یا جراحی قابل درمان میباشد. در بعضی موارد که به دارو درمانی و یا جراحی پاسخ نمیدهند ،سمعک میتواند تا حد بسیار زیادی شنوایی را بهبود بخشد.
افت شنوایی حسی عصبی
در این نوع از افت شنوایی، تأثیرات آن بر روی گوش داخلی یا مسیرهای عصبی قرار دارد. در این حالت، صدا از طریق گوش خارجی و میانی به گوش داخلی منتقل میشود، اما گوش داخلی توانایی انتقال صدا را بهخوبی انجام نمیدهد. این مشکل عمدتاً ناشی از آسیب به سلولهای مویی حلزون گوش است و منجر به کاهش درک شدت و کیفیت صوت میشود. برای مقابله با این مشکل، استفاده از سمعک معمولاً کمک مؤثری است که با تقویت صدا، به افراد کمک میکند با این مشکل شنوایی مقابله کنند.
افت شنوایی مختلط
در افت شنوائی مختلط مشکلات شنوایی گوش میانی وگوش داخلی هر دو به صورت ترکیبی با هم دیده میشوند.
علل افت شنوایی
عوامل بسیاری در کاهش شنوایی شما تاثیرگذارند:
- قرارگیری طولانی مدت در معرض سروصدا
- وراثت
- بیماری
- واکنش به داروها
- جراحت
- جرم گوش
- سالخوردگی
- میزان افت شنوایی
سطوح مختلف کم شنوایی به صورت میزان افت شنوایی بیان میگردند که این میزان بستگی به شدت آسیب دیدگی دارد که از افت شنوایی ملایم تا عمیق طبقهبندی میشود.
اثرات افت شنوایی
افت شنوایی، عده کثیری از مردم دنیا را از طرق گوناگون به خود مشغول کرده است. گوشها نقشی فراتر از شنوایی دارند. اختلالات گوش میتوانند مشکلاتی بیش از افت شنوایی ایجاد کنند و بر توانایی ما در راه رفتن، ایستادن و حفظ تعادل نیز تأثیر بگذارند.با گذشت زمان، افت شنوایی منجر به اضطراب، افسردگی، انزوا و تنهایی فرد میگردد. در صورت عدم درمان، آسیب شنوایی ممکن است تبدیل به عارضهای روانشناختی گردد. به همین علت جستجوی راه حلی مناسب در مراحل اولیه، امری حائز اهمیت است.
چه زمانی به پزشک گوش مراجعه کنم؟
اگر هر یک از علائم زیر را تجربه میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید:
علائم مربوط به عدم تعادل:
سرگیجه
سبکی سر
عدم ثبات و گیجی هنگام راه رفتن یا تغییر وضعیت سر
احساس چرخش یا تاب خوردن
افتادن مکرر
دوبینی یا تاری دید
مشکل در راه رفتن یا هماهنگی
علائم مربوط به گوش:
درد گوش
عفونت گوش
وزوز گوش
کم شنوایی
احساس پری یا گرفتگی گوش
سایر علائم:
تهوع و استفراغ
سردرد
اضطراب و افسردگی
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، به خصوص اگر ناگهانی یا شدید باشند، به پزشک مراجعه کنید.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.
سخن نهایی در مورد افت شنوایی
افت شنوایی، مشکلی پراکنده و بیدردسر است که میتواند زندگی روزمره و ارتباطات را تحت تأثیر قرار دهد. اگر با چالشهایی نظیر بلندی صدا، عدم شنیدن زنگ تلفن، یا مشکلات در مکالمات مواجه هستید، توصیه میشود به متخصصین شنوایی مراجعه کنید. افت شنوایی معمولاً با سمعک قابل بهبود است و میتواند به ارتقاء زندگی کمک کند. عواملی نظیر معرض سروصدا، وراثت، بیماری، و داروها ممکن است این افت را تسریع کنند. درصورت عدم درمان، ممکن است مشکلات روانی نیز ایجاد شود، بنابراین به دنبال راهحل در مراحل اولیه برای حل این مسئله بپردازید.
شما میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با شمارههای 66952918-66962952-66962951 021 تماس بگیرید.
طنین سمعک: مرکز شنوایی سنجی کودکان و بزرگسالان با ارائه بهترین قیمت سمعک اتیکن و قیمت سمعک پشت گوشی
تو علت ها گفتین بیماری میتونه باعث کم شنوایی بشه چه بیماری هایی؟
برخی از بیماری های موروثی مانند دیابت، فشار خون و امثال آن ممکن است در برخی موارد کم شنوایی به همراه داشته باشند.
پاسخ کامل سوالتون در این مقاله اضافه شد.