آشنایی با مشکل اختلال یادگیری و عوامل ایجاد آن
یکی از مهم ترین مواردی که بسیاری از نوجوانان در طول دوره تحصیلی خود با آن مواجه میشوند، مشکل اختلال یادگیری است. بسیاری از نوجوانان و دانش آموزان گاه دچار افت تحصیلی میشوند و این افتها نگرانی خانوادهها را چند برابر میکند. ممکن است به این موضوع فکر کنید که علت اصلی این افتها اختلال یادگیری دانش آموز میباشد. به همین جهت در این نوشتار اختلال یادگیری، تعریف و عوامل آن را به خوبی شرح خواهیم داد. در این راستا در ادامه با ما همراه باشید:
اختلال یادگیری چیست؟
بهتر است پیش از فهمیدن عوامل و راهکارهای اختلال یادگیری، دقیقاً متوجه شویم که به راستی اختلال یادگیری چیست؟ در واقع هر اختلالی که در آن موفقیت تحصیلی فرد با توجه به سن، آموزش و هوش بر اساس آزمونهای معیار خواندن، نوشتن و محاسبه از آن چه انتظار میرود بسیار کمتر باشد، به عنوان اختلال یادگیری توصیف میگردد. به عنوان مثال برخی دانش آموزان به صورت مداوم در کارهای درسی خود با شکست مواجه میشوند. در مقابل هم اصلا نمیتوان آنها را کودکان استثنایی بر شمرد. چرا که ظاهر آنان کاملاً طبیعی و نرمال است و هم چنین رشد جسمی، قد و وزن این دانش آموزان نیز این مسئله را تایید میکند. علاوه بر آن هوش آنها نیز کمابیش عادی است. به خوبی صحبت میکنند و همانند سایرین با دیگران ارتباط برقرار میکنند. این کودکان در خانه نیز بازیهای لازم را داشته و کارهایی که توسط والدین به آنها واگذار میشود را به درستی انجام میدهند.
اما مشکل اصلی این کودکان، عدم توانایی لازم برای به جریان انداختن اطلاعات در جهت بیان کردن و بخصوص مشکل در نوشتن است. این دانش آموزان در رده دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ردهبندی میشوند. در حقیقت این دانش آموزان در یک یا چند فرآیند روانی که معمولاً به درک با استفاده از زبان شفاهی یا کتبی مربوط میشود مشکل دارند. این اختلال در افراد مختلف میتواند به شکل عدم توانایی در صحبت کردن، گوش دادن، نوشتن، خواندن، هجی کردن و یا انجام محاسبات ریاضی ظاهر گردد.
این امر، شرایطی همچون مشکلات و معلولیتهای ادراکی، نقص جزئی در عملکرد مغز، آسیب دیدگیهای مغزی و خوانش پریشی را در بر میگیرد. به علاوه میبایست توجه داشت که دانش آموزانی به دلیل معلولیتهای دیداری، شنیداری و یا حرکتی، عقب ماندگیهای ذهنی و یا محرومیتهای محیطی، فرهنگی و اقتصادی دچار مشکل یادگیری شدهاند، شامل اختلال یادگیری نمیگردند.
بدیهی است که اگر یک دانشآموز با مشکلاتی در خواندن یا به یادگیری مطالب مواجه شود، این به معنای داشتن اختلال یادگیری نیست. زیرا بسیاری از دانشآموزان ممکن است برخی مفاهیم را با تاخیر یاد بگیرند یا به مشکلاتی در مسائل درسی برخورد کنند. اختلال یادگیری به عنوان یک وضعیت خاص تلقی میشود که در آن دانشآموزان به شدت با مشکلات یادگیری مواجه هستند، به ویژه در زمینههای خاصی.
برای افراد مبتلا به اختلال یادگیری، نیاز به روشهای آموزشی ویژه و متفاوت از روشهای استاندارد است. این نیاز به تمرینات خاص و فرآیندهای آموزشی غیرمعمول ناشی از نظر روانشناسی دانسته میشود. به همین دلیل، کودکان و نوجوانان مبتلا به این اختلال به برنامههای آموزشی با کیفیت و منحصربهفرد نیاز دارند.
تخصصیترین راهبردها و تدابیر جبرانی نیازمند توجه کارشناسان متخصص است، که ممکن است به صورت فردی یا در چارچوب گروههای کوچک اقدام به ارائه کمکهای لازم به افراد مبتلا به این اختلال کنند.
برای رزرو نوبت و مشاوره جهت درمان اختلالات یادگیری تماس بگیرید.
شماره تماس: ٢ – ٦٦٩٦٢٩٥١ (۰۲۱)
عوامل بروز اختلالات یادگیری
علت مشکل اختلال یادگیری در بسیاری از موارد مورد بحث روانشناسان مختلف بوده است. تحقیقات علمی ثابت کرده است که علت اصلی بروز ناتوانی های یادگیری نسبتا مبهم بوده و به همین دلیل هم تعریف کردن این که اختلال یادگیری دقیقا چیست امری مشکل است و تنها بایستی روانشناس با توجه به سابقه خود در امر مشاوره تشخیص داده شود. ما در طنین سمعک به صورت حرفه ای این امر را بررسی خواهیم کرد. با این حال، علم روز روانشناسی با توجه به بررسی موارد مختلف دچار اختلال یادگیری عوامل ایجاد اختلالات یادگیری را به چند بخش تقسیم می کند. در ادامه این چند بخش را به تفکیک شرح خواهیم داد:
الف) عوامل آموزشی
- تدریس ناکافی و ناصحیح به کودکان
- عدم فراگیری معلم از مهارتهای لازم جهت تدریس درسهای پایه در مدارس
- توقعات بیش از اندازه بالا یا بسیار پایین معلمان
- برنامه ریزی و طرح برنامهٔ آموزشی ضعیف
- عدم فعالیتهای برانگیزنده
- تدریس عملی نادرست
- عدم آموزش مهارتهای اجتماعی، یادگیری و حرکتی و جسمی و عدم پرداختن به یادگیریهای زبان شفاهی
- استفاده نادرست از روشها و برنامه درسی
ب) عوامل محیطی
عوامل محیطی بسیاری وجود دارد که میتواند به پیچیدگی ناتوانیهای یادگیری و مشکل اختلال یادیگری بیافزاید و حتی شاید سبب به وچود آمدن آن باشد. مانند تغذیه، بهداشت، تندرستی.
انگیزش ضعیف توجه ناکافی و ضعف در انجام کار بر اثر گرسنگی و وجود رنگها و مزههای مصنوعی در غذاها طبق نظر فاین گولد روی تحرک بیش از حد کودک موثر است.
سرماخوردگی مزمن، مشکلات تنفسی، آلرژیها و… در ناتوانی یادگیری کودک موثر است.
سقوط، آسیب دیدگی مغزی، ضربه وارد به سر و … در ناتوانی یادگیری موثر است.
– تحریک حسی
کودک در حال رشد نیازمند درون دادهای حسی است تا درباره محیط و خود و هر دو بیاموزد یعنی کودک به تجربههایی نیاز دارد تا بیاموزد که چگونه بیاموزد.
در مورد دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک و روانشاسی کودک با خواندن مقاله
“دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک” بیشتر آشنا شوید.
– تحریک زبانی
زبان به واسطهٔ نقشش در تفکر و یادگیری سایر مهارتها در محیط زندگی کودک جایگاه ویژهای دارد و ممکن است ناتوانی کودک از نبود مدلهای درست در اوایل رشد وی سرچشمه گرفته باشد.
– رشد اجتماعی و عاطفی
بسیاری از کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری مضطرب، نامطمئن و بیاختیار و سرکش هستند که ممکن است این رفتارها با فقدان امنیت طبیعی، ثبات محبت و گرمی و پذیرش در منزل و محیط مدرسه پیوند داشته باشد.
ج) عوامل روانی
امکان دارد کودکان مبتلا به ناتوانیهای یادگیری در عملکردهای روانی پایه چون ادراک، حافظه و شکل درون به مفاهیم اختلال داشته باشند.
د) آسیب های مغزی
بسیاری از متخصصان بر این باورند که علل اساسی و عمده ناتوانیهای یادگیری آسیب دیدگی مغزی، شدید یا جزیی و صدمه وارده به دستگاه عصبی و مرکزی است.
ه) عوامل ژنتیکی
شواهدی در دست است که نشان میدهد ناتوانیهای یادگیری احتمالاً در برخی خانوادهها بیش از دیگران دیده میشود در واقع عوامل ژنتیکی در شمار وسیعی از ناتوانیهای یادگیری نقش دارد.
و) عوامل بیوشیمیایی
اختلالهای گوناگون متابولیکی در حکم عواملی هستند که موجب ناتوانیهای یادگیری میشوند مثل هایپوگلیسمی، کم کاری تیروئید و …
ز) عوامل پیش، هنگام و بعد از تولد
ح) تاخیر رشد
اشخاصی مانند بندر، دهریش، جانسکی، لانگ فود … اظهار دارند که عدم ظهور علائم رشد برخی از کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری ممکن است از تاخیر رشد برخی اجزای دستگاه عصبی مرکزی سرچشمه گرفته باشد که این گونه کودکان پس از بزرگتر شدن بر این مشکلات غلبه میکنند.
ط) نقص جزیی در کار مغز
به نظر میآید هر گونه نتیجه گیری درباره حیاتی بودن آسیب دیدگی مغزی در کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری در بهترین شرایط فقط جنبه تجربی و آزمایشی دارد.
عوارض اختلال یادگیری و عدم درمان آن
شناخت و رسیدگی به ناتوانیهای یادگیری در کودکان برای رفاه کلی و موفقیت آینده آنها بسیار مهم است. اختلالات یادگیری درمان نشده میتواند پیامدهای گستردهای داشته باشد و نه تنها بر عملکرد تحصیلی بلکه بر رشد عاطفی و اجتماعی تأثیر میگذارد. درک اهمیت مداخله زودهنگام و درمان های موثر، تأثیر قابل توجهی بر یادگیری در زندگی کودک میگذارد.
درمان اختلال یادگیری
درمان اختلال یادگیری معمولاً شامل ترکیبی از رویکردهای متعدد است. این شامل مواردی نظیر:
1. آموزش ویژه: افراد با اختلال یادگیری نیازمند روشهای آموزشی خاص هستند که به نیازهایشان احترام میگذارد. این میتواند شامل استفاده از روشهای چند حسی، تصویرسازی، و تجسمی باشد.
2. پشتیبانی تحصیلی: ارائه حمایتهای اضافی در محیط تحصیلی برای کمک به فراگیری مفاهیم و مهارتهای ضروری است.
3. مشاوره و پشتیبانی روانشناختی: افراد با اختلال یادگیری ممکن است با مشکلات روانی نیز روبرو شوند که نیازمند مشاوره و پشتیبانی روانشناختی است.
4. تغذیه سالم و ورزش: تغذیه مناسب و فعالیت بدنی منظم میتواند به بهبود کارکرد مغز و تمرکز کمک کند.
5. همکاری با مدرسین: مشارکت فعال مدرسین و تیم تحصیلی در ارائه حمایت و تنظیم برنامههای آموزشی برای دانشآموزان با اختلال یادگیری ضروری است.
6. استفاده از فناوری: استفاده از فناوری مدرن و نرمافزارهای آموزشی مناسب میتواند به بهبود فرایند یادگیری کمک کند. به یاد داشته باشید که هر فرد دارای نیازها و ویژگیهای خاص خود است، بنابراین بهتر است یک برنامه درمانی شخصیسازی شده و توسط تیم متخصصین ارائه شود.
سخن پایانی
در این مقاله به اختلال یادگیری و عوامل موثر در بروز آن پرداختیم. توضیح دادیم که مشکلات یادگیری ممکن است ناشی از عوامل گوناگونی مثل عوامل آموزشی، محیطی، روانی، بیوشیمیایی، ژنتیکی، و عوامل پیش، هنگام و بعد از تولد باشد. همچنین به بررسی علل مختلف مشکلات یادگیری و نقش هرکدام از این عوامل در ایجاد ناتوانیهای یادگیری پرداختیم. ممنون از همراهی شما
کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک – تجویز بهترین سمعک و سمعک دیجیتال
حتما برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت اختلالات یادیگری و درمان آن، مقاله
“درمان اختلال یادگیری در کودکان + راهکار” را بخوانید.
برای رزرو نوبت و مشاوره جهت درمان اختلالات یادگیری تماس بگیرید.
شماره تماس: ٢ – ٦٦٩٦٢٩٥١ (۰۲۱)
یکی از دلایل اختلال یادگیری میتواند وراثتی باشد. البته عوامل دیگری مانند ضربههای فیزیکی، مصرف مواد مخدر یا الکل در دوران بارداری، اضطراب و… هم تاثیر گذار است.
درمان اختلای یادگیری چقدر طول میکشد؟
برنامه درمانی هر کودک با توجه به وضعیت او فرق میکند. ممکن است درطول زمان با پیشرفت یا تغییر نکردن شرایط کودک این برنامه دچار تغییراتی شود.
سلام
والدین در قبال کودکانی ک اختلال یادگیری دارند چه کار هایی در محیط خانه باید انجام دهند؟
برخی از بازی ها و برخی از تمرین های خاصی هست که با مشاوره با یک متخصص باید انجام دهند
خیلی مفید بود
خیلی خوب بود درود بر شما
موفق و پیروز باشین