سندرمهای تأثیر گذار بر شنوایی اطفال
شنوایی یکی از مهمترین حواس برای رشد و یادگیری کودکان است. کم شنوایی میتواند در توانایی کودک برای برقراری ارتباط، یادگیری زبان و مهارتهای اجتماعی و همچنین در عملکرد تحصیلی او اختلال ایجاد کند. سندرمهای متعددی وجود دارد که میتواند بر شنوایی کودکان تأثیر بگذارد. برخی از این سندرمها ژنتیکی هستند، به این معنی که از والدین به کودک منتقل میشوند. سایر سندرمها اکتسابی هستند، به این معنی که بعد از تولد ایجاد میشوند. در ادامه به طور خلاصه به برخی از سندرمهای که میتوانند بر شنوایی کودکان تأثیر بگذارند، اشاره میکنیم.
سندرمهای تأثیر گذار بر شنوایی اطفال
امروزه بیماریهای زیادی شناسایی شده است که قادر به تأثیر بر شنوایی افراد بوده و باعث کم شنوایی میشوند؛ اما مهمترین و رایجترین آنها مواردی است که در ذیل اشاره مینماییم. سندرمهایی که بر شنوایی کودکان تأثیر گذارند:
سندرم دست- شنوایی
از عوارض آن میتوان به کم شنوایی حسی – عصبی اشاره نمود که به شکل یک طرفه و یا دو طرفه و با شدتهای متفاوت در افراد دیده میشود. این بیماری یک بیماری ارثی غالب بوده که باعث کوتاه شدن عضلههای پهنای انگشتان میشود و یا اینکه بهطور کل در آن عضلات انگشتان از بین میرود و افرادی که به آن مبتلا شدهاند ممکن است شنواییشان طبیعی بوده و یا اینکه تا حدودی کم شنوا شوند.
نهان چشمی
در این سندروم، پلکهای بیماران به هم چسبیده است که در واقع سبب نهان شدن چشمها میشوند که معمولاً با بدشکلیهای گوش خارجی همراه است. در افرادی که شدیداً به این بیماری مبتلا هستند، ممکن است فاقد پلک پایین و یا بالا باشند و یا اینکه احتمال چسبندگی انگشتان در آنها وجود دارد. انسداد کانال شنوایی خارجی و شکاف کام و انسداد حنجره در این سندرم مشاهده شده است.
کندروپلازی
در این مسئله رشد غضروفی و اسکلتی با مشکل مواجه است و عموماً این افراد دارای قد کوتاه میباشند و سرهای آنها بهقدری بزرگ بوده که با بدنشان تناسب کافی را ندارد، همچنین در آنها غیرطبیعی بودن و ضخیم بودن حلزون و ناهنجاریهای گوش داخلی معمولاً وجود دارد. این بیماری یک بیماری وراثتی غالب است.
دیسپلازی برون پوستی
این سندرم با ناهنجاریهای پوستی همراه است و بر روی پوست رنگ دانههایی دیده میشود که بهصورت پیش رونده حسی– عصبی و یا انتقالی بر شنوایی اثر گذار بوده و در نهایت در گوش میانی اختلال ایجاد خواهد کرد.
شکاف کام
در این مورد عملکرد شیپور استاش با اختلال مواجه است و نوعی مایع در حفره گوش میانی دیده میشود که بهصورت عود کننده عمل میکند که تقریباً نیمی از افراد مبتلا به عارضه شکاف کام به این اختلال دچار میباشند.
هم چنین بخوانید: نکاتی درباره خرید سمعک و قیمت سمعک
سندرم پندرد
در اثر این مورد، غدد درون ریز و متابولیسم بدن مختل شده که معمولاً در سن ۸ سالگی و یا همان زمان تولد فرد دچار گواتر میشود و معمولاً در این کودکان کم شنوایی حسی- عصبی در حد متوسط تا شدید وجود دارد؛ اما پندرد معمولاً باعث کم شنوایی شدید میشود. این سندرم بسیار نادر است.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران و سایر نقاط ایران تماس بگیرید.
سندرم داون
سندرم داون یا تریزومی ۲۱ به علت ناهنجاری کروموزومی ایجاد میشود، این افراد دارای صورتهای پهن و بزرگی میباشند و در تمام مبتلایان، کم شنوایی و همچنین عقب ماندگی دیده میشود. کانال شنوایی، گوش میانی و لاله کوچک همگی در این افراد درگیر است.
سندرم الکل در دوران جنینی (FETAL ALCOHOL SYNDROME)
کودکانی که به این سندرم مبتلا هستند، دارای عقب ماندگی ذهنی بوده و در هنگام تولد وزنشان کم است، زیرا در دوران بارداری مادران آنها الکل مصرف میکردهاند که مصرف آن با مشکلات عدیدهای از جمله مشکلات سیستم اسکلتی و اعضای داخلی و همچنین اختلال عملکرد سیستم اعصاب مرکزی، همراه است.
سخن پایانی
اگر نگران هستید که فرزندتان ممکن است کم شنوا باشد، مهم است که در اسرع وقت به مرکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. تشخیص و درمان زودهنگام کم شنوایی میتواند به کودک شما کمک کند تا مهارتهای گفتاری و زبانی را به طور کامل توسعه دهد.
سوالات متداول
سندروم داون چیست؟
سندرم داون یک اختلال ژنتیکی است که میتواند باعث ناتوانیهای ذهنی و جسمی شود. حدود نیمی از کودکان مبتلا به سندرم داون کم شنوایی دارند.
چگونه میتوانم از کم شنوایی فرزندم پیشگیری کنم؟
هیچ راه قطعی برای پیشگیری از کم شنوایی در کودکان وجود ندارد. با این حال، شما میتوانید با انجام اقداماتی مانند واکیسناسیون در برابر بیماریهایی مانند سرخک، اوریون و آبله مرغان و دوری او از صداهای بلند از فرزندان خود محافظت کنید.