دلایل کمتر شناخته شده افت شنوایی
اکثر افراد از ارتباط بین سن و کاهش شدت شنوایی آگاه هستند. به طور کلی، افت شنوایی در افراد بالغ معمولاً در بازهی سنین چهل تا هفتاد سال اتفاق میافتد. همچنین، برخی از افراد اطلاع دارند که حضور در محیطهای پر سروصدا نیز میتواند به کاهش شنوایی منجر شود، و تحقیقات نیز نشان داده است که میزان صدا و نویز بالا نیز یکی از عوامل اصلی کاهش شنوایی در انسانهاست. به علاوه، آسیبهای ناگهانی مانند ضربات شدید به سر و گوش نیز به عنوان سومین عامل مهم در افت شنوایی افراد مطرح میشود.
با این حال دلایل دیگری نیز برای افت شنوایی وجود دارد که کمتر شناخته شده، و یا در بعضی موارد عجیب، هستند. این دلایل بعضاً همچنان در مراحل اولیه تحقیقات هستند و بر سر بعضی از آنها اختلاف نظرهایی وجود دارد. در این مقاله این دلایل را برای شما تشریح خواهیم نمود:
1- سیگار کشیدن و یا در معرض دود سیگار بودن:
بر اساس یک تحقیق انجامشده روی ۳۵۰۰ نفر، مشخص شده است که افراد سیگاری دارای هفتاد درصد افزایش خطر ابتلا به افت شنوایی هستند، و این افزایش مستقیماً با میزان مصرف سیگار آنان در ارتباط است. همچنین، قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز میتواند خطر افت شنوایی را تا 33 درصد افزایش دهد. تحقیقات نشان میدهد که موادی همچون فرمالدئید، آرسنیک، و هیدروژن سیانید در دود سیگار، باعث آسیب به سلولهای شنوایی میشوند و منجر به افت شنوایی و استفاده از سمعک میگردند. هرچند که بعضی از محققان از دانشگاه ویسکانتستین ارتباط مستقیم بین سیگار و افت شنوایی را رد کردهاند، اما با توجه به آسیبهای اثباتشده سیگار برای سلامتی، توصیه میشود که افراد از مصرف دخانیات خودداری کرده و افت شنوایی را نیز به عنوان یکی از دلایل دیگر برای دوری از سیگار در نظر بگیرند.
2- فشار خون بالا می تواند بر افت شنوایی تاثیرگذار باشد.
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که فشار خون در افراد با سن بین 45 تا 65 سال تأثیر قابل ملاحظهای بر افت شنوایی دارد. این تأثیر مختصراً در سنین پیری مشخص میشود، زیرا فشار خون نه تنها عامل اصلی افت شنوایی نیست، بلکه باعث افزایش سرعت و یا شدت افت شنوایی طبیعی در انسان میشود.
3- عوارض جانبی کمتر شناخته شده دیابت
بر اساس مطالعات جدید، مشکلات شنوایی در افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند شایع تر است.
4- ایربگ
اگرچه سیستمهای ایربگ در سالهای اخیر به نجات انسانها در تصادفات خودرو کمک فراوانی نمودهاند، تحقیقات نشان میدهد که بین ۱۷ تا ۲۰ درصد از افرادی که ایربگ خودرویشان در حوادث رانندگی باز شده است، به آسیبهای کوتاه یا بلند مدت در شنوایی دچار شدهاند. با این حال، این امر به عنوان یک دلیل مناسب برای غیرفعال کردن سیستم ایربگ خودرو قلمداد نمیشود.
5- زونا
زونا بیماری است که عموما به سراغ افراد بالای شصت سال می آید ولی در برخی مواقع گریبان جوانتر ها را هم میگیرد. زونا در مواردی خاص میتواند آسیبهایی جدی به شنوایی وارد کند. (سندروم رمزی هانت) درمان سریع و به موقع زونا میتواند تا حد زیادی از آسیب های وارده جلوگیری کند.
6- سرخک
عفونت گوش ناشی از سرخک میتواند به شنوایی آسیب برساند. از هر ده نفري كه مبتلا به سرخک ميشوند یک نفر به عفونت گوش مبتلا میشود. در نتیجه اگر هر یک از شش شرایط بالا را دارید و تاکنون تست شنوایی انجام نداده اید، ایده خوبی است هر چه سریعتر برای ارزيابي و بررسي شنوايي به متخصص شنوايي مراجعه کرده و از سلامت شنوایی خود اطمینان حاصل كنيد.
با توجه به مطالعات و تحقیقات انجام شده در مورد شنوایی و بیماری های شنوایی تا به حال دلایل متفاوتی در این مورد مطرح شده است. دراین مقاله برخی از دلایل و علل ناشناخته که باعث به وجود آمدن افت شنوایی در افراد میشود را مورد بررسی قرار دادهایم. مصرف دخانیات، فشارخون، دیابت، ایربگ و بیماری هایی مانند سرخک و زونا از سری مواردی هستند که باعث شکل گیری مشکلاتی در شنوایی هستند. میتوانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک از مشاوره تخصص با متخصصین حوزه شنوایی و درمان بیماری های شنوایی بهرهمند شوید.
سوالات متداول
کمترین نوع کم شنوایی چیست؟
کم شنوایی هدایتی. زمانی رخ می دهد که انسداد یا آسیبی در گوش خارجی یا میانی وجود داشته باشد که از انتقال صدا به گوش داخلی جلوگیری می کند. کاهش شنوایی انتقالی بسته به علت ممکن است موقت یا دائمی باشد.
بیشترین کاهش شنوایی با چه فرکانسی است؟
کم شنوایی با فرکانس بالا وضعیتی است که در آن افراد در شنیدن صداهایی بین 2000 تا 8000 هرتز مشکل دارند.
چه فرکانسی به گوش آسیب می رساند؟
فرکانس یک زمزمه حدود 30 دسی بل، مکالمه معمولی حدود 60 دسی بل، و یک موتور سیکلت در حال کار حدود 95 دسی بل است. سر و صدای بالاتر از 70 دسی بل در مدت زمان طولانی ممکن است به شنوایی شما آسیب برساند. صدای بلند بالای 120 دسی بل می تواند باعث آسیب فوری به گوش شما شود.