گرومت گوش چه کاربردی دارد؟
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » گرومت گوش چه کاربردی دارد؟
گرومت گذاری گوش یک عمل بسیار راحت و سریع است که برای برخی مشکلات گوش، که بیشتر در کودکان شایع است، مانند چسبندگی یا عفونت گوش، استفاده میشود. گرومت گوش یک وسیله کوچک است که در درون گوش کودک قرار میگیرد و باعث جابه جایی هوا در گوش یا خروج عفونت میشود.
عمل گرومت گوش همراه با بیهوشی و در مدت زمان کمی در حدود 10 تا 15 دقیقه انجام میشود. پس از عمل نیز درد چندان زیادی احساس نمیشود، اما برای تاثیرگذاری بیشتر نیاز به یک سری مراقبتهای ساده دارد.
اگر میخواهید در رابطه به گرومت گوش، موارد استفاده گرومت گوش و مواردی از این قبیل، اطلاعات کسب کنید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
گرومت گوش چیست؟
در ابتدا با پاسخ به سوال گرومت گوش چیست؟ شروع میکنیم. گرومتها که با نامهای تهویه یا لوله تمپانوستومی نیز شناخته میشوند، لولههایی پلاستیکی یا فلزی بسیار ریزی هستند که طی یک عمل جراحی درون گوش بیمار قرار داده میشوند.
با ایجاد یک سوراخ کوچک روی پرده گوش میانی گرومتها جاگذاری میشوند. نحوه عملکرد گرومتها به این صورت است که با جلوگیری از چسبندگی از طریق فضای خالی که دارند باعث جابجایی هوای داخلی و بیرونی گوش میشوند. در حقیقت بین هوای خارجی و داخلی گوش تعادل ایجاد میکنند.
در واقع این گردش هوا باعث میشود تا مایعات داخل گوش تجمع پیدا نکنند و عفونت ایجاد نشود. حتی گرومت گوش به خروج عفونتهای ایجاد شده در داخل گوش هم کمک میکند. گرومت گوش به عنوان یک شی ثابت و همیشگی در گوش جایگذاری نمیشود، بلکه بعد از مدتی بین 6 تا 18 ماه به صورت خود به خود حذف میشوند.
در حقیقت گرومتها تا قبل از اینکه لولههای استاش گوش کودکان بالغ شوند و به حد طبیعی خود برسند کاربرد دارند. بعد از آن دیگر تمام عملکرد گوش به صورت طبیعی انجام میشود. با عمل گرومت گذاری گوش کم شنوایی ناشی از حجم زیاد مایعات داخل گوش نیز درمان میشود.
موارد استفاده از لوله تمپانوستومی
چسبندگی گوش و داشتن عفونت زیاد و مداوم گوش از موارد استفاده گرومت گوش هستند. البته برای بیماریای مانند چسبندگی گوش حداقل بعد از سه ماه ادامه بیماری، تصمیم به استفاده از گرومت گوش گرفته میشود.
طبق آنچه که در برخی کتابهای درسی نیز به آن اشاره شده است، گوش انسان ساختار پیچیدهای دارد و داری استخوانها، پرده، مجرای و قسمتهای دیگر است. در این بین گوش میانی نقش بسیار مهمی در عملکرد صحیح گوش دارد.
گوش میانی علاوه بر قسمتهای مختلف، توسط جریان هوای زیادی احاطه شده است. در واقع فضای اطراف گوش میانی برای عملکرد صحیح گوش لازم است که انباشته از هوا باشد. این جریان هوا توسط لولهای به اسم شیپور استاش به داخل گوش میانی میرسد. همچنین راه اتصال بینی، گلو و گوش هم از طریق همین لوله استاش است.
حال اگر عملکرد شیپور استاش دچار اختلال شود، به عنوان مثال توسط عفونت مسدود شود. دیگر قادر به ایجاد تعادل بین هوای داخلی گوش میانی و فضای خارجی گوش نخواهد بود. در این صورت به علت کم بود هوا در قسمت گوش میانی و بسته بودن مسیر لوله استاش مایعات در گوش میانی تجمع پیدا میکنند و حالت چسبناکی به خود میگیرند.
بیشتر شدن مواد چسبناک داخل گوش، بیماری به اسم چسبندگی گوش را به وجود میآورد. در کودکان کم سن که هنوز قسمتهای مختلف بدن آنها مانند گوش و لوله استاش به رشد نهایی خود نرسیده است، چنین مشکلی بیشتر دیده میشود.
چسبندگی گوش میتواند با علائمی از جمله کم شنوایی، عدم توجه و تمرکز کافی، مشکلات رفتاری و مواردی از این قبیل همراه باشد. برای درمان چسبندگی گوش بعد از یک مدت، عمل گرومت گذاری گوش انجام میشود. همچنین هنگام به وجود آمدن عفونت در گوش میانی و ادامه دار بودن آن، اقدام به درمان عفونت گوش با گرومت گذاری میشود.
نحوه عملکرد گرومت
طبق آنچه قبلتر اشاره شد، بعد از مسدود شدن مسیر لوله استاش و عدم ورود هوا به داخل گوش میانی، عملکرد گوش و شنوایی دچار اختلال میشود و بیماری چسبندگی گوش به وجود میآید. استفاده از گرومت گوش در چنین مواقعی برای انتقال هوا و خروج عفونتهای گوش راهکار بسیار مناسبی است.
گرومتها بعد از جایگذاری در پرده گوش، توسط سوراخ کوچکی که دارند هم باعث رد و بدل شدن هوا و متعادل سازی آن در قسمتهای مختلف گوش میشوند. هم اینکه باعث خروج عفونتهای داخل گوش به بیرون میشوند. در واقع به صورت یک لوله استاش مصنوعی عمل میکند.
نحوه عمل گرومت گذاری
همانطور که گفته شده گرومت روی پرده گوش گذاشته میشود. اما برای این کار ابتدا یک برش روی پرده گوش ایجاد میشود، مایعات یا عفونتهای موجود در گوش میانی توسط پزشک تخلیه میشود و بعد از آن گرومت در محلی که برش زده شده است، قرار میگیرد.
عملی که در آن گرومت گذاری انجام میشود با نام میرنگوتومی شناخته میشود. زمان این عمل کوتاه است و در حدود 10 تا 15 دقیقه طول میکشد. این عمل در موارد بسیار کمی عوارض بدی از خود نشان میدهد و در بیشتر مواقع عمل موفقیت آمیزی است. گاهی ممکن است بعد از عمل ترشحاتی از گوش خارج شوند که در صورت ادامه دار و همراه با در بودن، لازم است به پزشک مراجعه شود.
همچنین یک مورد نادر دیگر که ممکن است بعد از عمل گرومت گذاری رخ دهد، خارج نشدن و از بین نرفتن خود به خودی گرومت گوش در زمان معین است. در این مورد لازم است یک جراحی دیگر برای خارج کردن، گرومت داخل گوش انجام شود. البته همانطور که اشاره کردیم این عوارض بسیار کم رخ میدهند.
قابل ذکر است که برای اطمینان از نتیجه عمل و مراقبت از گوش، بیمار چند هفته باید به پزشک خود مراجعه کند و مورد معاینه قرار بگیرد.
موارد مهم بعد از عمل جایگذاری گرومت گوش
بعد از عمل بهتر است طبق توصیههای پزشک عمل شود و از ورود آب به داخل گوش جلوگیری شود. ورود آب به داخل گوش که مورد جراحی قرار گرفته است باعث بروز عفونت میشود و میتواند مشکل ساز باشد. به همین منظور هنگام استحمام میتوان از کلاه شنا و … استفاده کرد. در ضمن از وارد کردن هر چیزی مانند گوش پاک کن داخل گوش خود داری کنید.
علت عفونت گوش
عفونت گوش در واقع توسط باکتری یا ویروس ایجاد میشود. با به وجود آمدن عفونت مایع چرکی نیز در گوش ایجاد میشود، همچنین با التهاب نیز همراه است. هنگام سرماخوردگی یا برخی بیماریهای دیگر ممکن است عفونت گوش نیز رخ بدهد، که باعث گرفتگی گوش، در واقع گرفتگی لوله استاش گوش میشود.
در کودکان هم عفونت و چسبندگی گوش به علت کامل نبودن رشد لوله استاش، بسیار شایع است. برای جلوگیری از عفونت گوش میتوان از واکسن پنوموکوکی کونژوگه یا واکسنهایی که برای جلوگیری از بیماریهای باکتریایی کاربرد دارند، استفاده کرد.
برای نوزادان هم واکسن پنوموکوکی تزریق میشود، تا جلوی عفونت گوش را بگیرد. در صورت بروز عفونت گوش هم میتوان برای درمان عفونت گوش با گرومت گذاری گوش استفاده کرد.
با پیشرفت علم پزشکی و به روز شدن دستگاههای مورد استفاده در عملهای جراحی، بیشتر بیماریها سریع تشخیص داده شده و درمان میشوند. بیماریهایی مانند عفونت گوش که درمان راحتتری دارند، با کمی بیتوجهی میتوانند منجر به یک مشکل بزرگ شوند. در واقع اگر عفونت گوش در مراحل اولیه درمان نشود، میتواند منجر به پاره شدن پرده گوش شود.
برای درمان عفونت گوش به خصوص در کودکان کم سن، استفاده از گرومت میتواند بسیار کمک کننده باشد. عمل گرومت گذاری گوش به علت عوارض کم، سریع بودن و کم درد بودن بعد از عمل، گزینهی مناسبی برای درمان مشکلات مربوط به گوش مانند چسبندگی آن است.
با کمی مطالعه و سرچ کردن و افزایش آگاهی راجع به بیماری چسبندگی و عمل گرومت گوش میتوان به استرس و نگرانیهای خود غالب شد و با فراهم آوردن آرامش برای خود، باعث ایجاد آرامش برای بیمار هم شد. بعد از انجام جراحی اگر طبق گفتههای پزشک معالج عمل شود، عوارض احتمالی بعد از عمل هم به کمترین حد خود کاهش پیدا میکند.