بیماری لابیرنتیت چیست – بررسی جامع از علائم، انواع و درمان
بیماری لابیرنتیت چیست؟
اگر گوش داخلی دچار عفونت یا التهابی شود باعث بروز بیماری به نام لابیرنتیت میشود که بر روی عملکرد های این اندام تاثیر میگذارد. این بیماری زمانی رخ میدهد که دستگاه تنفسی فوقانی، عفونتی شده باشد. این بیماری چون در اثر وجود ویروس یا باکتری در گوش داخلی نمایان میشود، میتواند بر روی شنوایی و تعادل افراد تاثیر مستقیم داشته باشد و اولین قدم هنگام روبرو شدن با این بیماری جلوگیری از پیشرفت آن در بدن است. در ادامه برخی از علائم این بیماری را شرح دادهایم.علائم بیماری لابیرنتیت
این بیماری فارغ از این که ناشی از عفونت ویروسی یا باکتریایی باشد میتواند در هرسنی و جنسیتی خود را بروز دهد. همچنین وجود هر عفونتی درسایر بخش های گوش، یعنی گوش میانی و گوش بیرونی در طولانی مدت میتواند باعث شکل گیری این بیماری شود، به طوری که عفونت گوش میانی یکی از رایج ترین راه های مبتلا شدن به بیماری لابیرنتیت است. از شایع ترین علائم این بیماری میتوان به سرگیجه های شدید و خفیف اشاره کرد زیرا دقیقا در اندامی این بیماری به وجود میآید که وظیفه حفظ تعادل بدن را برعهده دارد. از دیگر علائم این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- حالت تهوع و استفراغ
- تاری دید
- کمشنوایی و از دست دادن شنوایی
- وزوز گوش
- ترشح مایع از گوش
- عدم تمرکز
- بی تعادلی و احساس افتادن
- حرکات کنترل نشده چشم
- سردرد خفیف
- احساس سبکی در سر
ممکن است در برخی از مواقع بسیار نادر این بیماری بدون هیچ علائم اولیه رخ دهد که باید شخص در زودترین حالت، خود را به پیش متخصص برساند. شما می توانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک از بهترین پزشکان و متخصصان گوش و شنواییسنجی بهرهمند شوید و از خدمات آن استفاده کنید.
روش های تشخیص بیماری لابیرنتیت
به طور کلی هیچ روش مشخص و مستقیمی برای تشخیص بیماری لابیرنتیت وجود ندارد به همین منظور ابتدا پزشک یک شرح حال کلی از بیمار میگیرد و برخی معاینات فیزیکی و شنوایی سنجی انجام می دهد. البته که با این روش نمیتواند راجع به بیماری به قطعیت برسد، زیرا بیماری لابیرنتیت با برخی دیگر از بیماری ها شنوایی دارای علائم مشترکی است به همین منظور با تست هایی مثل تصویربرداری و MRI سعی در ایجاد تمایز با سایر بیماری ها دارد. همچنین پزشکان و متخصصان عموماً از روش هایی مانند سی تی اسکن، آزمایش موج مغزی (EEG)، آزمایشات حرکات چشمی یا تست هایی مانند ارزیابی تعادلی vng یا ecog استفاده می کنند.
معرفی انواع بیماری لابیرنتیت
بیماری لابیرنتیت به دو منشاء کلی لابیرنتیت ویروسی و لابرنیتیت باکتریایی تقسیم می شود. در ادامه به بررسی این دو نوع می پردازیم.
لابیرنتیت ویروسی: شایع ترین نوع عفونت لابیرنتیتی، عفونت ویروسی میباشد که معمولا یک گوش را درگیر میکند و عموماً خود به خود از بین میرود. این بیماری بیشتر ناشی از عفونت های سرماخوردگی و آنفولانزا میباشد که به گوش داخلی نفود کرده است. نوع ویروسی این بیماری عموما باعث احساس حالت تهوع، سرگیجه، استفراغ یا حتی باعث کمشنوایی هم میشود.
لابیرنتیت باکتریایی: نوع باکتریایی لابیرنتیت خود به دو نوع مختلف تقسیم میشود:
- لابیرنتیت سروزی: این نوع لابیرنتیت به لابیرنتیت سمی نیز شناخته شده است که در اثر عفونت با کتریایی در گوش میانی تشکیل میشود که متخصصان به آن اوتیت میانی مزمن هم میگویند که اگر فوراً درمان نشود این عفونت ها به گوش داخلی نفوذ میکند و باعث به وجود آمدن علائمی مانند سرگیجه خفیف و حالت تهوع و استفراغ میشود.
- لابیرنتیت چرکی: این عفونت زمانی رخ می دهد که باکتری های گوش میانی به گوش داخلی نفوذ کنند و در گوش داخلی باعث به وجود آمدن عفونت شوند. عوارض و علائم این عفونت، از نوع سروزی بیشتر است و معمولا یک گوش را درگیر میکند و علائمی همچون سرگیجه شدید، از دست دادن شنوایی، وزوزگوش و تهوع و استفراغ را دارا هست.
علت های ظاهر شدن لابیرنتیت
همانطور که پیش تر ذکر کردیم دو نوع اصلی لابیرنتیت وجود دارد که ممکن است افراد با آن مواجه شوند. این باکتری ها و ویروس ها ممکن است در سراسر بدن پخش شوند یا فقط گوش داخلی را در برگرفته باشند. از جمله علت هایی که ممکن است در افراد باعث بروز این بیماری شود عبارتنداز؛
- ویروس های تبخال
- آنفولانرا
- عفونت های مزمن گوشی
- هپاتیت
- عفونت باکتریایی
- عفونت های ویروسی گوش داخلی
- بیماری های تنفسی
- آلرژی
- استرس و خستگی مزمن
- بی خوابی
درمان بیماری لابیرنتیت
در درمان لابیرنتیت ابتدا پزشک، عامل ویروسی یا باکتری بودن لابیرنتیت را باید تشخیص دهد تا درمان متناسب با آن را پیش بگیرد. اگر لابیرنتیت ویروسی باشد معمولا یکی از گوش ها دچار علائم میشود و پزشک از داروهای ضد ویروسی مانند کورتیزون ها و استروئیدها استفاده میکند. اگر پزشک تشخیص دهد لابیرنتیت از نوع باکتریایی است، ابتدا داروهای انتی بیوتیک برای کنترل عفونت تجویز می کند و برای سرگیجه و حالت تهوع هم داروهای ضد تهوع یا آنتی هیستامینهایی تجویز میکند. به طور کلی تمام فرایند های ذکر شده به منظور کاهش و تسکین درد های لابیرنتیت میباشد و اگر این علائم به صورت طولانی مدت در فرد باقی بماند، پزشک برای افراد تست شنوایی سنجی انجام میدهد که ممکن است متخصص تجویز های دیگری داشته باشد. همچنین اگر لابیرنتیت طولانی باشد ممکن است درمان دیگری به نام توانبخشی دهیلیزی برای بیماران توصیه گردد که به منظور کاهش سرگیجه و حفظ تعادل استفاده میشود. این تمرین ها فرد به فرد و با توجه به میزان شدت درگیری متفاوت میباشد. برخی از این تمرین ها عبارتند از:
- خم کردن سر به جلو عقب
- گرفتن و پرتاب توپ
- بالا و پایین رفتن روی سطح شیبدار
- حرکت دادن چشم به بالا و پایین
خودمراقبتی های لابیرنتیت
برخی از اقدامات و روش های خانگی وجود دارد که پس از مراجعه به پزشک وبه منظور کاهش و تسکین درد ها در محیط خانه انجام میشود، از جمله این موارد میتوان به قراردادن کیسه آب گرم برگوش، مصرف مایعات زیاد، عدم استفاده از مشروبات الکی و سیگار، دوری از روشنایی شدید، مدیتیشن و دوری از استرس اشاره کرد.
جمع بندی نکات بیماری لابیرنتیت
لابیرنتیت یک بخش در گوش داخلی انسان ها است که می تواند توسط عوامل ویروسی یا باکتریایی، دچار التهاب و عفونت شود. این بیماری میتواند با علائمی همچون سرگیجه، حالت تهوع، بی تمرکزی و… خود را نمایان کند. به طور کلی علائم و نشانه های لابیرنتیت شبیه برخی دیگر از بیماری های شنوایی است، به همین منظور پرشکان و متخصصان برای تشخیص این بیماری باید آزمایش ها و تست های مختلفی را انجام دهند. مهم ترین گام پس از تشخیص این بیماری، جلوگیری از پخش شدن آن در بدن است به این دلیل متخصصان با توجه به نوع لابیرنتیت آنتی بیوتیک هایی برای بیماران تجویز می کنند. شما عزیزان می توانید با مراجعه به کلینیک شنوایی سنجی طنین سمعک از بهترین خدمات مربوط به سمعک و بیماریهای گوش، برای خود و عزیزانتان برخوردار باشید.