

خدمات طنین سمعک
خدمات طنین سمعک در شاخه های مختلفی وجود دارد که یکی از خدماتی که در طنین سمعک ارایه می شود انجام آزمون تمپانومتری برای نوزادان تا کهنسالان است
تمپانومتری چیست؟
تمپانومتری یک آزمون تخصصی تشخیصی و ارزیابی فیزیولوژیک از عملکرد انتقال مکانیکی صوت توسط اندامهای گوش میانی فرد است که تابعی از تغییرات فشار هوا در مجرای گوش می باشد.
این آزمون تخصصی توسط دستگاه خاصی بنام تمپانومتر انجام می شود. دستگاه تمپانومتر فشارهای مختلف هوا را به گوش بیمار اعمال کرده و عملکرد گوش میانی وی را بررسی می کند. و در پایان نتایج حاصله را به شکل یک نمودار ثبت شده بنام “تمپانوگرام” جهت بررسی انواع مشکلات گوش میانی یا سلامت آن به متخصص شنوایی شناس یا پزشک متخصص گوش و حلق و بینی ارایه مینماید .
در مبحث زیر به طور اجمالی به موضوعات ذکر شده در خصوص تمپانومتری و اهداف آن اشاره خواهد شد .
1-اجزای دستگاه تمپانومتر
2- نحوه انجام آزمون تمپانومتری
3- تفسیر نتایج تمپانومتری
4- نکات مهم در هنگام انجام آزمون تمپانومتری
5- اهداف آزمون تمپانومتری
6- تمپانومتری و قیمت سمعک
1- اجزای دستگاه تمپانومتر


خدمات طنین سمعک – دستگاه تمپانومتر
دستگاه تمپانومتر اختصاصا”توسط کمپانی های معروف ساخت و تولید دستگاه ها و تجهیزات پزشکی ساخته می شود که در دنیا تنها چند شرکت محدود اقدام به ساخت آن می کنند بنابراین یک دستگاه تشخیصی بسیار حساس و گرانقیمت است که از اجزای مهمی ساخته شده است .
مهمترین جزء دستگاه تمپانومتر ، پروب تمپانومتر است که درون مجرای گوش قرار می گیرد، این قسمت شامل سه تیوب یا شلنگ مخصوص است که در داخل آن قرار دارد.
یک تیوب نازک که به بلندگو وصل می شود. بلندگو یک محرک صوتی از انواع تون خالص یا صوت محرک کلیک (محرک پهن باند) تولید می کند.
یک تیوب دیگر که به پم
پ هوا وصل می شود. پمپ فشار هوا به وسیله ایجاد هوای لازم، هوای درون مجرای گوش را کم و زیاد می کند که در نتیجه با تغییر میزان سختی پرده گوش و استخوانچه های گوش میانی، عملکرد انتقال صوت توسط گوش میانی در فشارهای مختلف بررسی می شود.
تیوب سوم به میکروفون دستگاه متصل می شود که فشار صوتی حاصل از بلندگو را درون مجرای گوش اندازه گیری می کند.
(لطفا در این محل از تصویر عملکرد تمپانومتر استفاده کنید ) در ضمن این خط هنگام بارگذاری حذف شود.
2- نحوه انجام آزمون تمپانومتری
برای انجام این آزمون، بیمار باید بر روی صندلی کنار دستگاه تمپامنوتر بنشیند. در ابتدا لازم است متخصص شنوایی شناسی بعد از انجام اتوسکوپی و بررسی مجرای خارجی گوش بیمار از لحاظ عدم وجود سرومن مسدود شونده در گوش بیمار، کاف مناسب با سایز گوش فرد را انتخاب نموده سپس هدفون دستگاه تمپانومتری را روی سر بیمار قرار داده و بعد از آن پروب را درون مجرای گوش بیمار قرار دهد. پس از اینکه پروب دستگاه در گوش فرد کاملا کیپ شد ، دستگاه محرک صوتی انتخاب شده را بوسیله بلندگو درون مجرای گوش ارائه کرده و تغییرات فشار گوش میانی فرد را بررسی می کند و در پایان کار نتایج تست بر روی نمایشگر دستگاه ثبت می شود. در حین آزمون تمپانومتری بیمار لازم نیست کار خاصی انجام دهد. فقط باید آرام و بی حرکت بنشیند و سعی کند در حین اجرای آزمون تمپانومتری صحبت نکرده و آب دهانش را قورت ندهد.
3-تفسیر نتایج تمپانومتری
تفسیر نتایج تمپانومتری یا( تمپانوگرام ) بر اساس چهار فاکتور زیر انجام می شود:
شکل تمپانوگرام :
نمودار استاندارد تمپانوگرام از یک سری اعداد به شکل یک محور افقی و یک محور عمودی تشکیل شده است . محور افقی فشار گوش بیمار و محور عمودی حجم مجرای گوش فرد را از نوک پروب تا پرده گوش (تمپان ) را نشان می دهد. پس از ترسیم تمپانوگرام که بر اساس محل قرارگیری قله و دامنه (ارتفاع) فشار حاصل از تست دستگاه بر روی گوش فرد بوجود می آید، تمپانوگرام نامگذاری می شود.
معروفترین طبقه بندی تمپانوگرام به شرح ذیل است:
تمپانوگرام نوع A :
در این نوع تمپانوگرام قله تمپانوگرام در محدوده فشار طبیعی قرار دارد.
محدوده طبیعی فشار برای سنین مختلف با هم تفاوت دارند ( در کودکان فشار 150- تا 150+ و در بزرگسالان 50- تا 50 +تعریف شده است ) این نوع تمپانوگرام سه زیر مجموعه دارد که عبارتند از:
تمپانوگرام نوعAn :
در این نوع هم فشار و هم دامنه تمپانوگرام طبیعی است.
تمپانوگرام نوع Ad :
در این نوع تمپانوگرام فشار طبیعی است؛ اما دامنه یا ارتفاع قله بیشتر از حد نرمال است. این نوع تمپانوگرام زمانی رخ می دهد که سختی گوش میانی کاهش یافته باشد، کاهش سختی گوش می تواند به دلیل ضایعاتی مانند گسیختگی زنجیره استخوانی گوش میانی، یا نئوتمپان (نازک شدن پرده گوش بیمار به دلیل پاره شدن آن و ترمیم مجدد پرده گوش) و بعضی از بیماریهای گوش میانی … مشاهده شود.
تمپانوگرامAs :
در این نوع تمپانوگرام فشار طبیعی است؛ اما دامنه یا ارتفاع قله تمپانوگرام کمتر از حد نرمال است. این مورد در حالتی که سختی گوش میانی به دلیل ضایعه ای مانند اتواسکلروزیس، تمپانواسکلروزیس، کلستئاتوما و … افزایش یافته باشد،
مشاهده می شود.
تمپانوگرام نوع B:
در این نوع از تمپانوگرام ، اصلا قله تمپانوگرام وجود ندارد، بدین معنی که دامنه ی آن به قدری کاهش یافته است که نمودار به شکل یک خط صاف در میاید . این نوع تمپانوگرام اغلب در افراد مبتلا به اوتیت گوش میانی همراه با ترشحات چرکی دیده می شود. همچنین در صورتی که پارگی در پرده گوش بیمار وجود داشته باشد، تمپانوگرام به صورت یک خط صاف در آمده و حجم مجرای گوش بیشتر از حد طبیعی بر روی تمپانوگرام نشان داده می شود.
تمپانوگرام نوعC :
در این نوع تمپانوگرام علاوه براین که دامنه گاها” کوتاه تر از حد نرمال است، قله در فشارهای خیلی منفی دیده میشود. این نوع تمپانوگرام معمولا” در اختلالات شیپور استاش نمایان می شود.
حجم کانال گوش:
در افراد دچار پارگی پرده گوش یا پرفوراسیون ، حجم مجرای خارجی گوش و گوش میانی باهم ترکیب شده و دستگاه حجم بزرگی را نشان می دهد. از طرفی در مواردی همچون وجود جرم فشرده در مجرای خارجی گوش، حجم گوش فرد کمتر از حد طبیعی نشان داده می شود.
نکات مهم در زمان انجام تمپانومتری
همواره قبل از انجام آزمون تمپانومتری، باید از گوش فرد معاینه اتوسکوپی انجام شود.
زیرا در صورتی که وجود سرومن گوش یا جرم فشرده در مجرای گوش، نتایج تمپانومتری غیر واقعی و مخدوش می شود. بنابراین لازم است ابتدا جرم گوش توسط متخصص گوش و حلق و بینی خارج و بعد از آن آزمون تمپانومتری انجام شود.
در صورتی که بیماریهای مجرایی گوش از قبیل استئوما یا التهاب مجرای گوش خارجی مشاهده شود، تفسیر آزمون تمپانومتری باید با توجه به شرایط خاص بیمار در نظر گرفته شود.
اهداف تمپانومتری
با استفاده از نتایج بدست آمده از آزمون تمپانوگرام، می توان موارد زیر را مشخص کرد:
ثبت فشار گوش میانی یا قله تمپانوگرام
بررسی میزان گذردهی ساختارهای گوش میانی که شامل انعطاف پرده تمپان و پارامترهایی از قیبل دامنه یا ارتفاع تمپانوگرام.
اندازه گیری حجم مجرای خارجی گوش و همچنین حجم فضای گوش میانی به طور مجزا
در صورت وجود پارگی در پرده گوش، امکان انجام آزمون تمپانومتری وجود ندارد. البته در مواردی که سوراخ های کوچکی در پرده گوش وجود داشته باشد که با معاینه اتوسکوپی قابل مشاهده نباشند، می توان از تمپانوگرام برای اطمینان از سلامت یا پارگی پرده گوش استفاده کرد. بدین صورت که اگر دستگاه حجم کلی ( حجم مجرای خارجی گوش و حجم فضای گوش میانی ) را بالاتر از محدوده طبیعی نشان دهد، می توان با اطمینان گفت که پرده گوش بیمار سوراخ است.
نکته مهم اینکه همانطور که قبلا گفتیم، بیمار باید در حین انجام آزمون تمپانومتری، آرام و بی حرکت باشد، صحبت نکند و سعی کند آب دهانش را قورت ندهد؛ چون با کشیدن خمیازه، و یا صحبت کردن و … شیپور استاش باز و بسته میشود و در نتیجه باعث حرکت پرده گوش می شود. و در نتایج حاصله اختلال ایجاد شده و عملکرد گوش میانی توسط دستگاه با خطا روبرو می شود.
در هنگام انجام آزمون تمپانمتری در نوزادان بهتر است در هنگام انجام تست نوزاد در حال شیر خوردن نباشند و حتی المقدور در خواب باشند تا حرکت نکنند.
نکته پایانی در خصوص نتایج حاصله از آزمون تمپانومتری و ارتباط آن با قیمت سمعک
متخصص شنوایی شناسی پس از بررسی نتایج کلیه ارزیابی های شنوایی (ادیومتری و تمپانومتری ) و همچینین بررسی شرایط سنی و فیزیکی و شغلی بیمار در خصوص انتخاب سمعک مناسب برای بیمار اقدام می کند.
در صورتی که نتایج آزمون تمپانومتری غیر طبیعی باشد، فرد دارای کم شنوایی از نوع انتقالی است و باید حتما قبل از تجویز سمعک، توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تحت درمان های لازم قرار بگیرد و در صورتی که پس از درمان بیماری ، باز هم کم شنوایی باقی مانده باشد ، سمعک مناسب توسط متخصص شنوایی شناسی تجویز می شود. قیمت سمعک و تکنولوژی سمعک انتخاب شده صد درصد بستگی به نوع اختلال و میزان آسیب شنوایی وارد شده به گوش بیمار دارد.
به عنوان مثال در صورت وجود اختلال عملکرد شیپور استاش، فرد بیمار دچار عفونت های مکرر گوش می شود و اغلب پس از مدتی پرده گوش به دلیل عفونت های زیاد پاره می شود. پزشک متخصص گوش و حلق بینی به منظور جلوگیری از عفونت گوش، پس از جراحی و ترمیم پرده گوش ، یک تیوب پلاستیکی بنام وی تی (Ventilation tube) در درون پرده گوش فرد قرار می دهد تا تهویه مناسب گوش میانی به درستی انجام شود و ترشحات چرکی گوش میانی از طریق آن خارج شود.
بنابراین افرادی که مورد عمل جراحی VT قرار گرفته اند بهتر است از سمعک های پشت گوشی استفاده کنند تا ترشحات گوش میانی به سمعک بیمار آسیب وارد نسازد.
در پایان مبحث فوق یاد آور می شود جهت بررسی های لازم از لحاظ سیستم شنوایی و ارزیابی تمپانومتری و یا آگاهی از قیمت سمعک و همچنین تهیه سمعک مناسب می توانید با شماره تلفن های کلینیک تماس گرفته و برای آگاهی از نحوه مراجعه و نوبت ارزیابی دریافت نمایید.