دیابت و کم شنوایی چه ارتباطی دارند؟
دیابت نوع ۲ نمونهای از اختلالات حاصل شده در اثر بالا رفتن غیرطبیعی قند میباشد که به مرور زمان بر ساختارها و ارگانهای گوناگون بدن تاثیر میگذارد. دیابت و کم شنوایی دو نمونه از رایجترین مشکلاتی میباشند که ممکن است برای افراد دردسر ساز شوند. افزایش غیرعادی قند خون، سبب آسیب دیدن رگهای گوش داخلی شده و در صورتی که بدون درمان رها گردد، بر سطح شنوایی بیمار تاثیر میگذارد. چنانچه شما درگیر این مشکل شدهاید، میتوانید خرید سمعک را از مجموعه طنین سمعک انجام دهید و از کیفیت آن نیز اطمینان کامل داشته باشید.
دیابت و گوش چه تاثیراتی بر هم دارند؟
افزایش غیرعادی قند خون و ابتلای افراد به دیابت، بر عملکرد اغلب ارگانهای بدن تاثیرگذار است. از همین رو، تشخیص دیابت و کم شنوایی باید به موقع انجام شود. تاثیرات دیابت و گوش بر یکدیگر، از مهمترین مباحثی است که در کلینیکهای شنوایی سنجی مورد بررسی قرار میگیرند. تحقیقات نشان میدهد که دیابت و وزوز گوش برای افرادی رخ میدهد که نسبت به رعایت کردن یک رژیم غذایی درست بیتوجه میباشند.
هرچند که نحوه تاثیر دیابت بر گوش به طور کاملا شفاف تعیین نشده است؛ اما به نظر میآید که افزایش ناگهانی سطح قند خون و بیتوجهی به آن میتواند به اعصاب و رگهای خونی گوش داخلی، آسیب رساند.
همچنین عفونت گوش در افراد دیابتی امری است که میتواند نهایتاً سبب از دست رفتن شنوایی به طور کامل شود. در این حالت هیچگونه سمعکی پاسخگوی میزان کمشنوایی افراد نخواهد بود.
توجه داشته باشید که نکات مرتبط به دیابت و کم شنوایی باید حتی برای افرادی که در مرحله پیش دیابت هستند نیز مورد توجه قرار گیرد. در اصل، مشکلات مرتبط به دیابت و گوش در افرادی که هنوز به طور جدی به دیابت مبتلا نشدهاند، اما قند خونشان بالاست نیز قابل پیش بینی خواهد بود.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.


ریشه اصلی دیابت و کم شنو
همچنان علل ارتباط گوش درد و دیابت نامفهوم است. با این وجود، بررسی ساختارهای داخلی گوش نشان میدهد که افزایش سطح قند خون به رگهای خونی گوش داخلی آسیبهایی جدی وارد میکند. گاهی بیماران مبتلا به دیابت، اعصاب مربوط به گوش داخلی را از دست داده و دچار کمشنوایی میشوند.
نکته دیگر مرتبط به دیابت و کم شنوایی، ایجاد اختلالاتی در ارسال سیگنالهای عصبی گوش به مغز است. در اصل، افرادی که به انواع دیابت مبتلا میشوند، افزایش غیرعادی قند خونشان، بر انتقال سیگنالهای عصبی تاثیر منفی میگذارد و سطح شنواییشان را کم میکند؛ نتیجتاً کم شنوایی اجتنابناپذیر خواهد بود.
عوامل تاثیرگذار بر افزایش تاثیرات دیابت بر گوش
میزان مشکلات دیابت و کم شنوایی در افراد گوناگون، متفاوت است. در وهله اول افراد درگیر قند بالا، باید دیابت و وزوز گوش را مورد بررسی قرار دهند و بیابند که آیا این مشکل سبب ایجاد وزوز در گوششان شده است یا خیر. البته که پزشکان و متخصصان حوزه شنوایی معتقدند که در ابتدا میزان ارتباط گوش درد و دیابت در افراد باید بررسی شود و سپس دیگر معاینات انجام پذیرد. وجود برخی از عوامل دیگر نیز میتوانند تاثیر دیابت بر کم شنوایی را بالا ببرند یا آن را کاهش دهند. چند نمونه از نکاتی که میتوانند کم شنوایی را در اثر قند خون بالا تشدید کنند عبارتاند از:
- پیری و بالا بودن سن
- قرار گرفتن در محیطهایی مانند کنسرت
- ژنتیک افراد
- ابتلا به برخی بیماریهایی مانند مننژیت و اوریون
- استفاده از داروهایی مانند آنتی بیوتیک و ضدالتهابها
- وارد شدن اشیاء سخت به گوش
- قرار در معرض برخی مواد شیمیایی مضر برای گوش
علائم تاثیرات منفی دیابت بر شنوایی
ایجاد اختلالات کم شنوایی در نتیجه ابتلای افراد به انواع دیابتها، هیچگونه علامت ظاهری نخواهد داشت. با این وجود، احتمال دارد که این بیماری بر میزان تمرکز افراد تاثیرگذار باشد. از نشانههای ارتباط منفی دیابت و کم شنوایی عبارتاند از:
- دریافت صداها و مکالمات افراد با صدایی کم
- احساس نیاز برای درخواست کردن از افراد برای تکرار صحبتها
- بروز مشکل در شنیدن صداهایی با ولوم پایین
- عدم توانایی شنیدن صدای افراد در مکانهای شلوغ
- نیاز به بالا بردن میزان صدای تلویزیون
- عدم شنیدن صداهای روزمزه
چنانچه شما علائم گفته شده را در خود حس میکنید، باید در سریعترین زمان ممکن از پزشک متخصص یک رژیم غذایی درست دریافت کنید و در مرحله دوم به یک کلینیک شنوایی سنجی مانند طنین سمعک مراجعه نمایید تا تستهای شنوایی از شما گرفته شود.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.


پس از تشخیص کم شنوایی درنتیجه دیابت چه باید کرد؟
همانطور که گفته شد، لازم است تا شما پس از اینکه متوجه شدید کم شنوایی در نتیجه قند خون بالا و غیر طبیعی ایجاد شده است، تستهایی را انجام دهید. چند نمونه از این تستها را در ادامه معرفی خواهیم کرد:
تست ادیومتری تون خالص
این تست شامل بررسی وضعیت شنوایی صداهایی با فرکانسی خاص میباشد. این پروسه از طریق یک هدفون انجام شده و فرد باید در صورت شنیدن صداها به متخصص علامت دهید. این دسته از صداها، از بخش گوش خارجی و میانی عبور میکند و به بخش گوش داخلی میرسد. میزان صدا در فرایند این بررسی متغیر میباشد و آرامترین صدایی که بیمار میشنود، معیاری برای سنجش دیگر صداها خواهد بود.
تست گوش میانی
انجام تستهای مرتبط به ساختار داخلی گوش در بررسی سطح شنوایی تاثیر بسزایی دارد. انجام آزمایشهای مربوط به گوش میانی در پروسه آزمایش تمپانونمتری انجام میشود. در این فرایند یک پروب کوچک به گوش وارد شده و میتواند میزان لرزش گوش را اندازهگیری کند و نتیجه را ثبت نماید. به علاوه، پارگیهای پرده گوش و تجمع مایعات در بخش میانی گوش از طریق این روش قابل تشخیص خواهند بود.
تست درک گفتار
طی انجام آزمایشهای مرتبط به درک گفتار، لازم است تا بیمار بتواند تمامی کلمات ساتع شده از هدفون را متوجه شود و درک کند. همچنین وی باید بتواند کلمات را با صدای بلند تکرار نماید. شنوایی شناس این کلمات را از طریق یک هدفون بیان میکند تا بیمار بشنود. در این تست صدای گوینده متغیر میباشد و کمک میکند تا کمترین میزان صداها نیز شناخته شوند.


تست شنوایی ساقه مغز
هدف اصلی تست ساقه مغز، بررسی نحوه عملکرد مسیرهای میان مغز و گوش داخلی است. این روند، با قرار دادن الکترودهای خاص بر روی هدفون و سر فرد مشخص میگردد که سیگنالها بین مغز و گوش چگونه رفت و آمد میکنند. البته که این میزان شنوایی به ولوم صدای ساتع شده نیز وابسته خواهد بود.
بررسی سطح گلوکز خون
میزان گلوکز خون یکی از اصلیترین موارد تاثیرگذار بر میزان شنوایی میباشد. از همین رو، پزشکان در کنار انجام تستهای تشخیصی شنوایی، آزمایش میزان قند و گلوکز خون را نیز انجام میدهند. البته که واضح است افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند، در پروسه بررسی سطح گلوکز خون، امتیازات بالایی نمیگیرند.
پیشگیری از کم شنوایی مرتبط با دیابت
چنانچه دیابت و کم شنوایی ناشی از آن به گونهای رخ دهد که گوش داخلی آسیب ببیند، هیچگونه روش درمانی پاسخگو نخواهد بود. به همین جهت، باید گلوکز خون و سطح شنوایی خود را با وسواس بسیار بالا مدیریت نمایید و در صورت بروز علائم مرتبط با شنوایی، نزد یک متخصص شنوایی خبره بروید. در کنار این موارد، انجام ورزشهای منظم جهت بالا بردن گردش خون در بدن ضروری است؛ لازم است تا شما برای محافظت از شنوایی خود، از انجام فعالیتهایی که برای سیستم شنوایی شما مضر هستند، بپرهیزید. توجه داشته باشید که ضرورتاً میزان صدای دستگاههای الکترونیکی خود را در حالت متوسط قرار دهید. چنانچه به تفریحات پر سر و صدا و پر هیجان مشغول هستید، بایداز گوشهای خود با بهرهگیری از قالبهای ضد صوت محافظت نمایید.
نهایتاً اگر دچار مشکلات شنوایی شدید، به یک شنوایی شناس مراجعه کرده و انجام بررسیهای لازمه را در اولویت قرار دهید. همچنین شما میتوانید خرید سمعک را از مجموعه طنین سمعک انجام دهید و از کیفیت محصول نیز اطمینان خاطر داشته باشید.


جمع بندی
همانطور که در متن بالا گفته شد، دیابت میتواند تأثیرات قابل توجهی بر کم شنوایی افراد داشته باشد.
فرآیندهای زمینهای مبنی بر اینکه دیابت بر روی شنوایی اثر میگذارد، شامل آسیب به عصبهای شنوایی، التهابات و نقص عملکرد سیستم عصبی مرکزی و جمع شدن مایعات در بخش داخلی گوش میشود. این تأثیرات میتوانند باعث کاهش کیفیت شنوایی، دشواری در درک مکالمات و ایجاد مشکلات در ارتباطات اجتماعی شوند. توجه به این تأثیرات اهمیت بالایی دارد، زیرا کم شنوایی میتواند کیفیت زندگی افراد را تحت تأثیر قرار دهد و در کنار دیابت، عوارض و مشکلات بیشتری را به همراه داشته باشد. به همین دلیل پیشگیری از ابتلا به اختلالات شنوایی حاد از طریق انجام بررسیهای مرتبط به وضعیت شنوایی باید مورد توجه قرار گیرد.