همه آنچه که در مورد عمل کاشت حلزون شنوایی و اقدامات لازم آن باید بدانیم

در مورد حلزون شنوایی چه می دانیم؟ اصولا آیا کاشت حلزون شنوایی خوب است یا بد است؟ عمل کاشت حلزون شنوایی به چه صورتی است؟ دستگاه کاشت حلزون شنوایی یک دستگاه الکترونیکی می‌باشد که می تواند بخشی از شنوایی را به افراد ناشنوا باز گرداند. پروتز كاشت حلزون شنوایی قادر است سلول‌های مژکدار شنوایی آسیب دیده را میان بر زده، اصوات محیط را به سیگنال‌های الكتریكی تبدیل نموده و این سیگنال ها را به عصب شنوائی منتقل سازند. کاشت حلزون یا پروتز حلزون شنوایی در افراد با کم شنوایی شدید تا عمیق، نوعی درمان تلقی شده و می تواند به شکل موثری برای کودکان و بزرگسالان کم شنوای سخت قابل استفاده باشد. 

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

حلزون شنوایی، می‌تواند اصوات را به پالس های الکتریکی رمزگردانی شده تبدیل نماید. عصب شنوایی توسط این پالس های الکتریکی تحریک شده و مغز آن‌ها را به صورت سیگنال گفتاری تفسیر می کند. براین مبنا و با توجه به این مساله که مغز اطلاعات صوتی را بسیار سریع دریافت می کند می‌توان عنوان نمود که اصوات در همان لحظه تولید، شنیده می‌شوند. در ادامه اقدامات لازم برای قبل و بعد از عمل کاشت حلزون شنوایی و همچنین عوارض کاشت حلزون و مزایای کاشت حلزون خواهیم گفت.

اختلال شنوایی و کاشت حلزون شنوایی

گوش انسان سه بخش مهم دارد که نقش حیاتی در شنیدن ایفا می کنند:

1-گوش خارجی

2-  گوش میانی

3- گوش داخلی

ابتدا از طریق مجرای گوش خارجی، صوت وارد شده و سبب لرزش پرده گوش می شود. در گوش میانی سه استخوان کوچک وجود دارد که این لرزش را از طریق پرده گوش به بخش حلزونی گوش داخلی هدایت می کنند.
بروز هر نوع اشکال در مراحل انتقال صوت سبب نقصان شنوایی می شود.
هنگامی که سه استخوان کوچک حرکت می کنند، امواجی در مایع مجرای حلزونی پدید می آورند و این امواج می توانند بیش از 16 هزار سلول ظریف شنوایی ( سلول های مویی ) را تحریک کنند.
حرکت کردن این سلول های مویی می تواند باعث تولید یک جریان الکتریکی در عصب شنوایی شود. این جریان از طریق سیستم عصبی به مناطق بالایی شنوایی در مغز وارد گشته و در آنجا به شکل اصوات شناخته می شوند. ( شنوایی حسی – عصبی )
اگر فردی دارای بیماری یا انسدادی در گوش خارجی یا گوش میانی خود باشد ممکن است شنوایی انتقالی وی آسیب دیده باشد که می توان آن را از طریق درمان های دارویی و یا جراحی مرتفع ساخت.
اما بروز مشکل در گوش داخلی می تواند منجر به آسیب شنوایی حسی – عصبی شده و ناشنوایی عصبی ایجاد نماید.  در بیشتر اوقات در چنین حالتی سلول های مویی آسیب می بینند و عملکردی نخواهند داشت.

اگر چه این امکان وجود دارد که بسیاری از رشته های اعصاب شنوایی سالم باشند و امواج الکتریکی را به مغز انتقال دهند اما به دلیل آسیب سلول های مویی حلزون شنوایی، بدون پاسخ می باشند.
از آنجایی که امکان بهبودی با دارو در ضایعات شنوایی حسی – عصبی شدید وجود ندارد، این ضایعات فقط با کاشت حلزون شنوایی قابل درمان هستند.

نحوه عملکرد حلزون شنوایی

آیا همه افراد می توانند از کاشت حلزون و مزایای آن بهره مند گردند ؟
برای پاسخ به این پرسش باید گفت کاشت حلزون شنوایی فقط برای اشخاصی طراحی شده است که از سمعک نتیجه خوبی نمی گیرند و یا دچار ناشنوایی مادرزادی می باشند.
این افراد باید بیش از ۲ سال سن داشته باشند ( مگر اینکه در دوران کودکی به دلیل مننژیت دچار ناشنوایی شده باشد )‌.
عمل جراحی کاشت حلزون باید توسط متخصصین گوش و گلو و بینی انجام گیرد، بدین منظور برای ارزیابی فرد ناشنوا، پزشک می تواند وی را به یک کلینیک مخصوص کاشت حلزون ارجاع نماید.
در آنجا تیم کاشت حلزون به ارزیابی فرد خواهد پرداخت، این تیم متشکل از متخصص گوش و حلق و بینی ،شنوایی شناس، گفتار درمان، روانپزشک، پرستار و دیگر افراد مرتبط با جراحی مورد نظر است.
آنها تمامی بررسی های مورد نیاز را از فرد به عمل خواهند آورد.
این بررسی ها عبارتند از:

  • معاینه گوش که توسط متخصص گوش، گلو و بینی انجام می گیرد تا ضمن بررسی علل دخیل،  آمادگی فرد را برای جراحی اعلام نماید.
  • ارزیابی شنوایی ( شنوایی سنجی ) گه توسط شنوایی شناس انجام می شود تا مشخص گردد که با سمعک  و یا بدون سمعک تا چه اندازه فرد قادر به شنیدن است.
  • ارزیابی رادیوگرافی ( اشعه X یا MRS ) و ارزیابی روانشناسی  انجام خواهد شد تا مطمئن شوند فرد از نظر روانی با فرآیند جراحی کاشت حلزون شنوایی سازگاری می یابد یا نه.
  • معاینات جسمانی صورت می گیرد تا هر گونه مشکلات بالقوه ای را که می تواند در هنگام بیهوشی عمومی پیش آید مورد شناسایی قرار گیرد.

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

نحوه کاشت حلزون شنوایی

نحوه کاشت حلزون شنوایی تحت بیهوشی عمومی انجام گرفته و حدود 2 تا 3 ساعت طول می انجامد. در این روش جراحی، لازم است که بیمار یک یا چند روز در بیمارستان بستری گردد که این مدت بستگی به دستگاه مورد استفاده و ساختار گوش داخلی دارد.

بعد از عمل جراحی کاشت حلزون چه باید کرد؟

فارغ از هر گونه نتیجه عمل کاشت حلزون شنوایی، به مراقبت ها و آموزش های بعد از عمل که حدودا یک ماه تا 45 روز بعد از عمل جراحی انجام می شود نیاز دارد. پزشکان به شما یاد می دهند که چگونه از این دستگاه ها مراقبت کنید و چگونه از این طریق به صداها گوش دهید.

بعضی از کاشت ها به زمان طولانی تری برای تنظیم شدن و آموزش مربوطه نیاز دارند. همچنین ممکن است تیم توانبخشی از شما بخواهند تا برای انجام معاینات دوره ای و در صورت لزوم تنظیم دوباره پردازنده گویایی، به کلینیک مراجعه کنید.

قیمت سمعک حلزونی (قیمت کاشت حلزون در گوش)

این سوال را نیز بسیار پرسیده اند که کاشت حلزون چقدر هزینه دارد؟
در پاسخ بایستی خاطرنشان کنیم که هزینه کاشت حلزون شنوایی (قیمت کاشت حلزون گوش)، بدلیل تکنولوژی بسیار بالای دستگاه کاشت حلزون و وارد شدن آن از خارج کشور بسیار گران است.
اما خوشبختانه بیش از ۹۰ درصد این هزینه از سوی هیئت امنای صرفه جویی ارزی وزارت بهداشت پرداخت می شود.
شرط کمک هزینه کاشت حلزون شنوایی، داشتن شرایط عمل کاشت حلزون است.

توصیه‌ها در مورد عمل کاشت حلزون شنوایی

  • دستگاه کاشت حلزون شنوایی نمی تواند شنوایی کاملا طبیعی را به شما بازگرداند و میزان مفید بودن آن از فردی به فرد دیگر فرق می‌کند.
  • این دستگاه برای تعداد معدودی از بیماران مفید نیست.
  • بیشتر استفاده کنندگان به این نتیجه رسیده اند که این دستگاه به آنها کمک می کند،تا با کمک لب خوانی ارتباط بهتری برقرار سازند. البته بیش از نیمی از آنها قادرند که بدون نیاز به نشانه های بینایی، صحبت ها را تشخیص دهند.
  • بچه هایی که حدود سن 2 سالگی عمل کاشت حلزون شنوایی را انجام می دهند، شنوایی بهتر و نزدیک‌تری به حالت طبیعی دارند

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

آموزش ها و مراقبت های و  پس از عمل کاشت حلزون

پس از عمل جراحی و در حدود یک ماه تا ۴۵ روز، پردازنده سیگنال ها، میکروفون و دستگاه تفسیر و معنی کننده اصوات در خارج از گوش فرد قرار داده و تنظیم می گردد.
به فرد یاد داده خواهد شد که چگونه از این دستگاه ها مراقبت نموده و چگونه از این طریق به صداها گوش فرا دهد. گفتنی است بعضی از کاشت ها زمان طولانی تری برای تنظیم شدن و آموزش مربوطه نیاز دارند.
همچنین نیاز است که تیم توانبخشی از فرد بخواهد تا برای انجام معاینات دوره ای و در صورت لزوم تنظیم دوباره پردازنده گویایی به کلینیک مراجعه کند.

نتیجه عمل کاشت حلزون به عوامل زیر بستگی دارد.

  • طول مدتی که فرد ناشنوا بوده است.
  • تعداد رشته های عصب شنوایی موجود در فرد.
  • انگیزه های فرد بیمار برای یادگیری شنیدن.

تیم جراحی باید برای فرد توضیح دهد که چه انتظارات معقول و منطقی می تواند از این دستگاه داشته باشد. لازم است قبل از اینکه فرد بداند آیا دستگاه خوب کار می کند یا نه،  به روشنی بداند که چقدر باید وقت صرف کند تا به نتیجه برسد.
از نکات مهم دیگر این است که کاندیداتوری کاشت حلزون در کودکان نسبت به بزرگسالان بسیار پیچیده تر است و به عوامل متعددی همچون سن،  پردازش شنوایی با سمعک، آستانه شنوایی دراُدیوگرام و عملکرد بازشناسی گفتار (در کودکان بزرگتر ) بستگی دارد.
معیار فعلی کاشت برای کودکان 12 تا 24 ماهه از جنبه آستانه شنوایی ، کم شنوایی حسی و عصبی دو طرفه در حد عمیق است.

بخش های تشکیل دهنده حلزون شنوایی

  • بخش خارجی حلزون شنوایی که پشت گوش قرار می گیرد.
  • بخش داخلی حلزون شنوایی که زیر پوست در پشت گوش قرار می گیرد.

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

این دستگاه حاوی اجزای زیر می باشد :

  • میکروفون که صداهای محیطی را جمع آوری می کند.
  • پردازشگر که قادر است اصوات گرفته شده توسط میکروفون را پردازش می کند.
  • گیرنده و محرک که می‌تواند سیگنال‌های صوتی را از پردازشگر صداها بگیرد و آن‌ها را به پالس های الکتریکی تبدیل کند.
  • الکترودها که می توانند پالس های الکتریکی را به مناطق مختلف عصب شنوایی بفرستند.

افراد مناسب برای کاشت حلزون شنوایی

 1- یکی از شرایط کاشت حلزون در کودکان کم شنوایی شدید در هر دو گوش می باشد،  حتی اگر یک گوش شنوا و یا کم شنوایی متوسط داشته باشد و گوش دیگر کاملا نا شنوا و یا کم شنوایی عمیق داشته باشد نمی توانند کاشت حلزون انجام دهد.

2- کودکانی که استفاده از سمعک برای آنها مفید نیست.

3- کودکانی که در گفتار خود هیچ گونه پیشرفتی نداشته باشند.

4- کودکانی که دچار هیچ‌گونه بیماری خاصی نیستند زیرا برخی بیماری ها خطر پس زدن کاشت حلزون را افزایش می دهند.

5- کودکانی که والدینی دارند که پس از کاشت حلزون در تمام مراحل به او کمک کنند.

 

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

زمان کاشت حلزون گوش (سن مناسب کاشت حلزون)

سن طلایی کاشت حلزون چقدر است؟ در مورد زمان کاشت حلزون گوش سوالات بسیاری از ما پرسیده شد و بایستی خاطرنشان کنیم که زمان کاشت حلزون محدودیت سنی ندارد .
محدودیت کاشت به این بازمی‌گردد که وضعیت شنوایی بیمار قبل از آن به چه صورت باشد،
یعنی مثلا اگر کسی به صورت مادرزادی ناشنوا باشد بهترین جواب را وقتی می‌گیرد که در یک تا دو سال اول زندگی کاشت را انجام دهد.
همچنین دقت داشته باشید که کسانی که به صورت تا خیری، به طور مثال در حدود سن 30 سالگی بیماری عفونی گرفته و ناشنوا می‌شوند، در این صورت می‌توانیم با یک فاصله زمانی کوتاه بعد از آن اتفاق، برای آنان کاشت حلزون انجام دهیم که نتایج آن نیز بسیار خوب است، اما اگر کسی مادرزادی ناشنوا باشد و در سن 10 یا 20 سالگی که مدت زمان آن طولانی می‌شود، عمل کند، معمولا پاسخ خوبی نمی‌گیرد.
پس حتما به سن عمل کاشت حلزون دقت داشته باشید.

نکته مهم درباره سن کاشت حلزون این است که در مجموع نتایج کاشت حلزون به مدت زمان ناشنوایی فرد بستگی داشته و اگر مدت زمان ناشنوایی کوتاه باشد، نتایج کاشت خوب و اگر طولانی باشد معمولا نتایج ایده‌آل نیست. پس برای برآورد سن مناسب برای کاشت حلزون حتما باید به این نکته دقت داشته باشید.

شرایط بزرگسالان برای کاشت حلزون

1- فرد  در هر دو گوش ناشنوایی و یا کم شنوایی شدید داشته باشند.

2- استفاده از سمعک کمک چندانی به فرد نکند.

3- فرد بیماری خاصی نداشته باشد.

4- فرد دارای تمایل بسیار قوی برای برقرارکردن ارتباط با محیط اطراف داشته باشند.

می‌توانید برای خرید سمعک و مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.

اقدامات قبل از کاشت حلزون برای جراحی کاشت حلزون

لازم است در ابتدای کار فرد توجیه شود که پس از عمل جراحی کاشت حلزون،  انتظارات بیش از حد و غیر واقعی نداشته باشد. فرد باید این آگاهی را کسب کند که پس از عمل جراحی، لازم است پروسه بهبودی ( توانبخشی ) پس از کاشت را نیز طی کند تا بتواند انتظارات خود را تحقق بخشد.
در مفهومی دیگر مرحله جراحی و مرحله توانبخشی در فرایند کاشت حلزون مکمل یکدیگر هستند.
متخصصان شنوایی سنجی و آسیب شناس گفتار و زبان در فرآیند توانبخشی نیز مشارکت فعال دارند. زمانی که فردی برای کاشت حلزون به مراکز مربوطه مراجعه می کند باید آزمایش های متعددی بر روی او انجام شود تا معلوم گردد که فرد گزینه مناسبی برای کاشت حلزون هست یا نه؟

این آزمایشات عبارتند از :

  • اجرای تست شنوایی ( بررسی کامل شنوایی فرد ) 
  • انجام معاینات مخصوص جراحی کاشت حلزون گوش 
  • اجرای تست های روانشناسی.
  • اجرای معاینات پزشکی.
  • انجام مشاوره برای جهت توجیه کامل فرد.
  • انجام معاینات با استفاده از اشعهx  و MRI و سی تی اسکن.
  • گرفتن تعهد از فرد که مراحل بعد از جراحی را حتما پیگیری کند.

اقدامات بعد از کاشت حلزون

شخص باید بعد از 4 تا 6 هفته بعد از عمل کاشت، به مرکز مربوطه مراجعه کند تا میکروفون و پردازشگر صداها و برنامه های کاشت برای او تنظیم گردند. این تنظیمات به صورت آزمایشی انجام می گیرند و ممکن است فرد پس از چند روز دوباره برای تنظیم مجدد مراجعه کند .
لازم است برای کودکان کم شنوای عمیق زیر دو سال نیز عملکرد استفاده از سمعک حداقل به صورت ماهیانه بررسی گردد و پیشرفت مهارت های زبانی و گفتاری کودک پیگیری شود. اگر امکان استفاده مفید از سمعک و دریافت مداخله درمانی مناسب حداقل به مدت 3 ماه وجود نداشته باشد ،  در این صورت می توان نسبت به بررسی کاندیداتوری کاشت حلزون در این کودکان اقدام نمود.

مزایای کاشت حلزون

  • صحبت نمودن با صدای معمولی، زیرا افراد کم شنوا معمولا بلندتر از افراد سالم صحبت می کنند.
  • توسط الکترودها، سیگنال های دریافتی می توانند رشته های عصبی شنوایی را تحریک کنند تا اطلاعات را به مغز فرستاده و در آنجا به صورت اصوات معنی دار تفسیر و معنی گردند.
  • پیشرفت گفتار و زبان فرد در سطحی متناسب با سن خود.
  • یکی از مزایای کاشت حلزون ایجاد  اعتماد به نفس بیشتر در موقعیت های اجتماعی.
  • برقراری ارتباط بهتر با خانواده،  دوستان و … .
  • توانایی واضح شنیدن اصوات در محیط های پر سروصدا .
  • ایجاد احساس امنیت در جامعه.
  • توانایی  صحبت کردن از طریق تلفن.
  • داشتن پیشرفت تحصیلی به دلیل بهتر شنیدن دروس در سر کلاس درس.
  • این دستگاه برخلاف سمعک صدا را بلند تر و آشکارتر نمی کند اما در عوض بدون نیاز به قسمت های آسیب دیده سیستم شنوایی، ‌ مستقیما عصب شنوایی را تحریک می سازد.
  • بدون استفاده از سلول های مویی آسیب دیده این دستگاه قادر است صحبت ها و صداهای محیطی را به سیگنال های الکتریکی تبدیل نموده و این امواج را به عصب شنوایی بفرستد.

عوارض جانبی کاشت حلزون

یکی از نکات مهمی که باید حتما به آن توجه داشته باشید، عوارض کاشت حلزون می باشد. عوارض جانبی کاشت حلزون عبارتند از : بروز تهوع،  سردرد،  سرگیجه، احساس درد و فشار در اطراف گوش ، گلودرد ، احساس طعم فلز در دهان ،  ایجاد وزوز گوش برای کسانی که سابقه وزوز ندارند،  اختلال در اعصاب صورت در طرفی که دستگاه کار گذاشته می شود ،  نشت مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز که می تواند سبب التهاب و عفونت شود .

باید دقت شود که پس از انجام جراحی، در مجموع یک پروتز مصنوعی زیر پوست جمجمه قرار دارد که به طور مثال به ضربه حساس است و اگر ضربه شدیدی به آن وارد شود می‌تواند برای پروتز مشکل ایجاد کند . بنابراین توصیه می‌شود که ورزش‌هایی مانند بوکس‌که مستلزم ضربه است را انجام ندهند.

خطرات کاشت حلزون

بسیاری می پرسند که کاشت حلزون چه خطراتی دارد؟ دقت داشته باشید که کاشت حلزون شنوایی نیز مانند جراحی‌های دیگر خطراتی نظیر خطرات مربوط به خود عمل جراحی یا بیهوشی دارد. زیرا جراحی حساسی است و روی گوش انجام می‌شود و با عناصر مهم آنجا مانند عروق، عصب حرکتی  صورت و … مجاورت دارد. بنابراین درصد خیلی کمی عوارض دارد که در مقایسه با فایده و نتیجه‌ای که از لحاظ شنوایی برای بیمار دارد قابل اغماض است.

شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر هم اکنون با طنین سمعک تماس بگیرید کارشناسان ما پاسخگویی سوالات شما عزیزان خوامند بود.