تومور گوش عصب شنوایی یا نوروم آکوستیک – علل و درمان
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه درمان بیماری های گوش » تومور گوش عصب شنوایی یا نوروم آکوستیک – علل و درمان
تومورهای گوش، از تومور گوش خارجی (سرطان پوست) گرفته، تا نوروم آکوستیک در گوش داخلی و گلموس تیمپانیکوم در گوش میانی، میتوانند چالشهایی را در زمینه تشخیص و درمان ایجاد کنند. برخی از این تومورها، مانند تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی، ممکن است نیازمند درمانهای کمتر تهاجمی مانند جراحی باشند، در حالی که دیگران ممکن است به شیمی درمانی یا پرتودرمانی نیاز داشته باشند. آمار جهانی نشان میدهد که شیوع این تومورها متفاوت است، با این حال جدیدترین روش های درمانی این بیماری شامل: تابش اشعه گاما و تزریق کورتیکواستروئید می باشند.
تومور گوش چیست؟
تومور گوش یا نوروم آکوستیک یا شوانومای وستیبولاری یک برآمدگی از سلولهای غیرطبیعی است که در گوش ایجاد میشود. اکثر تودههای گوش خوشخیم یا غیرسرطانی هستند. اما برخی از تودههای گوش بدخیم (سرطانی) هستند. تودههای گوش میتوانند در هر قسمت از گوش، از جمله گوش داخلی، گوش میانی و گوش خارجی ایجاد شوند. آنها ممکن است بر شنوایی شما تأثیر بگذارند.
فرق بین کیست گوش و تومور گوش چیست؟
هر دو کیست و توده میتوانند باعث ایجاد برآمدگی یا توده در گوش شوند. کیستها کیسههای کوچکی هستند که اغلب حاوی مایع هستند. همچنین ممکن است حاوی مواد جامد باشند. اکثر کیستها سرطانی نیستند. تودهها با بافت جامد ممکن است سرطانی باشند یا نباشند.
انواع تومورهای خوشخیم (غیرسرطانی) گوش چیست؟
تومورهای خوشخیم گوش میتوانند مجرای گوش شما را مسدود کرده و منجر به تجمع جرم گوش شوند. انواع تودههای خوشخیم گوش عبارتند از:
- نورومهای آکوستیک (شوانومهای دهلیزی) نوعی تومور غیر سرطانی است که روی عصب دهلیزی تشکیل میشوند. این عصب در گوش داخلی شما به مغز شما متصل میشود.
- آدنومها تومورهای غیرسرطانی نادری هستند که در گوش میانی ایجاد میشوند.
- کلستئاتومها کیسههایی از مایع، هوا یا سلولهای پوستی هستند که در پشت پرده گوش در گوش میانی تشکیل میشوند. در صورت عدم درمان، میتوانند باعث کاهش شنوایی شوند.
- پاراگنگلیوم گلموس تیمپانیکوم عصب تیمپانیک را تحت تاثیر قرار میدهد. این عصب در گوش میانی به پرده گوش متصل میشود.
- کلوئیدها نوعی بافت اسکاری فیبری هستند. آنها میتوانند پس از سوراخ کردن گوش یا آسیب به گوش خارجی ایجاد شوند.
- استئومها و اگزوستوزها روی استخوانهای مجرای گوش خارجی (تومور استخوانی خوشخیم) ایجاد میشوند.
- کیستهای سباسه حاوی سلولهای پوستی و چربی هستند. آنها میتوانند در مجرای گوش، پشت گوش یا روی لاله گوش ایجاد شوند. آنها همچنین کیستهای اپیدرموئید نامیده میشوند.
انواع تومورهای بدخیم (سرطانی) گوش چیست؟
سرطان میتواند در داخل یا خارج از گوش شما ایجاد شود. سرطان گوش نادر است.
بیشتر سرطانهایی که گوش را تحت تاثیر قرار میدهند، سرطان پوست هستند. سرطان پوست ممکن است ابتدا در گوش خارجی ظاهر شود. سرطانهای پوستی که گوش را تحت تاثیر قرار میدهند عبارتند از:
- کارسینوم سلول پایه
- ملانوما
- کارسینوم سلول سنگفرشی
سرطانهایی که مستقیماً بر گوش میانی یا داخلی تأثیر میگذارند، حتی کمتر شایع هستند. آنها عبارتند از:
- آدنوم سرومینوز در سلولهایی که جرم گوش را میسازند، ایجاد میشود. این سرطان گسترش نمییابد، اما میتواند بخشهایی از مجرای گوش را از بین ببرد.
- رابدومیوساركوم یک سرطان نادر دوران کودکی است که بافت ماهیچهای را تحت تاثیر قرار میدهد. ممکن است در سر یا گردن، از جمله گوش میانی، ایجاد شود.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران و سایر نقاط ایران تماس بگیرید.
علت ایجاد تومور گوش چیست؟
تومور عصب شنوایی زمانی ایجاد میشوند که بدن شما سلولهای جدید را سریعتر از حد معمول بسازد. گاهی اوقات، سلولهای قدیمی و آسیبدیده به روشی که باید نمیمیرند. تودههایی از سلولهای قدیمی و جدید با هم جمع شده و توموری را تشکیل میدهند. تومورهای سرطانی زمانی ایجاد میشوند که سلولها به طور غیرقابل کنترلی رشد کنند. در صورت عدم درمان، این سلولهای بدخیم ممکن است به سایر نقاط بدن شما سرایت کنند (سرطان متاستاتیک).
عوامل خطر برای تودههای گوش چیست؟
افراد در تمام سنین، از جمله کودکان، میتوانند به توده گوش مبتلا شوند. عواملی که احتمال ابتلا به توده گوش را افزایش میدهند عبارتند از:
- عفونتهای مزمن گوش
- سوراخ کردن گوش
- شرایط ارثی، مانند نوروفیبروماتوز NFS))
- قرار گرفتن قبلی در معرض اشعه
- قرار گرفتن مکرر در معرض آب سرد، مانند غواصی (گوش شناگران)
- سیگار کشیدن
علائم تومور گوش چیست؟
علائم تومور گوش بسته به نوع تومور و قسمتی از گوش که تحت تاثیر قرار میدهد، متفاوت است. شما ممکن باشید بتوانید یک برآمدگی را در قسمت خارجی گوش احساس کنید.
علائم تومور عصب شنوایی عبارتند از:
- سرگیجه یا مشکلات تعادل
- خونریزی یا ترشح گوش
- درد گوش
- سردرد
- کاهش شنوایی
- زخم یا آفت غیرقابل بهبود
- تغییر رنگ پوست، خالهای جدید یا تغییرات در یک خال
- تورم غدد لنفاوی
- وزوز گوش (زنگ زدن در گوش)
- ضعف عضلات صورت
چگونه تومورهای گوش تشخیص داده میشوند؟
پزشک شما ممکن است در طی معاینه روتین گوش، یک کیست یا تومور را متوجه شود سپس شما را برای انجام آزمایش شنوایی به یک متخصص شنوایی ارجاع دهد. همچنین به احتمال زیاد به یک متخصص گوش و حلق و بینی (ENT یا اتولارینگولوژیست) که در زمینه اختلالات گوش تخصص دارد، مراجعه خواهید کرد.
پزشک شما ممکن است بیوپسی انجام دهد. در این روش، تومور یا سلولهای تومور برداشته میشود. یک آسیبشناس نمونهها را در آزمایشگاه برای تشخیص بررسی میکند.
از آنجا که دسترسی به تومورهای گوش داخلی و بیوپسی آنها دشوار است، پزشک شما ممکن است برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشکل گوش، سی تی اسکن یا MRI تجویز کند. در موارد نادر، برای تشخیص تومور گوش ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.
چگونه تومورهای خوشخیم گوش درمان میشوند؟
برخی از تومورهای غیرسرطانی گوش یا همان نورومهای آکوستیک نیازی به درمان ندارند، مگر اینکه تومور بر شنوایی یا تعادل تأثیر بگذارد. پزشک شما تومور را برای نظارت بر رشد آن و هر گونه علائمی تحت نظر میگیرد.
ارائهدهندگان خدمات بهداشتی اغلب برای برداشتن تومورهای خوشخیم گوش مانند نورومهای آکوستیک از رادیو جراحی استفاده میکنند. این روش دوزهای بالای تشعشع را مستقیماً به تومور هدایت میکند. این یک عمل جراحی نیست.
برای درمان کلوئید، پزشک شما ممکن است تومور را با کورتیکواستروئید تزریق کند. برخی از کلوئیدها نیاز به برداشتن جراحی به دنبال رادیوتراپی دارند.
چگونه تومورهای بدخیم گوش درمان میشوند؟
متخصصان پوست سرطان پوست گوش خارجی را درمان میکنند. درمان تومورهای سرطانی گوش بستگی به نوع و محل سرطان دارد. درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- جراحی Mohs برای برداشتن سلولهای سرطانی پوست
- رادیوتراپی، رادیو جراحی یا شیمی درمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی
- درمان تومور آدنوم سرومینوز شامل برداشتن جراحی تومور است. جراح شما همچنین ممکن است غدد لنفاوی آن را بردارد.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران و سایر نقاط ایران تماس بگیرید.
افراد مبتلا به تومور عصب شنوایی بعد از درمان کاملا خوب میشوند ؟
اکثر افراد مبتلا به نوروم آکوستیک بعد از درمان بهبود خوبی پیدا میکنند. برخی اصلا به درمان نیاز ندارند. سرطان پوست میتواند عود کند و به دیگر نقاط بدن سرایت کند. برای اینکه مراقب برگشت سرطان باشید به معاینات منظم پوست نیاز خواهید داشت.
چه موقع باید به پزشک مراچعه کنیم؟
در صورت تجربه موارد زیر باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- مشکلات تعادل یا سرگیجه
- خونریزی، ترشح یا درد گوش
- کاهش شنوایی
- وزوز گوش
- تغییرات پوستی در گوش، از جمله برآمدگی، خال یا زخم جدید
چه سوالاتی باید از پزشک خود بپرسم؟
ممکن است بخواهید از پزشک خود سوالات زیر را بپرسید:
- آیا تومور گوش بدخیم یا خوشخیم است؟
- چه نوع تومور گوش دارم؟
- بهترین درمان برای من چیست؟
- خطرات و عوارض جانبی درمان چیست؟
- آیا باید مراقب علائم عوارض باشم؟
سخن پایانی
تومور گوش میتوانند خوشخیم یا بدخیم باشند. خوشبختانه، اکثر تودههای گوش خوشخیم هستند و به درمان نیاز ندارند. در صورت نیاز به درمان، روشهای مختلفی مانند رادیو جراحی، جراحی و شیمی درمانی وجود دارد. در صورت مشاهده هر گونه علائم جدید، مانند تغییرات شنوایی، درد یا ترشح گوش، به پزشک خود اطلاع دهید. به یاد داشته باشید که هر فردی تجربهای منحصر به فرد با توده گوش دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت راهنماییهای شخصیسازی شده، با پزشک خود صحبت کنید.
سلام سیگار کشیدن ممکنه خودش به تنهایی باعث تومور گوش بشه؟
در حال حاضر، هیچ مدرک قطعی مبنی بر اینکه سیگار کشیدن به تنهایی می تونه باعث تومور گوش شود وجود ندارد. با این حال، تحقیقات نشان داده است که سیگار کشیدن یک عامل خطر قابل توجه برای ابتلا به انواع مختلف تومورهای سر و گردن، از جمله تومورهای گوش است.