آیا کودک من کم شنوایی دارد؟
کم شنوایی در هر سنی ممکن است رخ دهد. با این حال، اختلال شنوایی که در بدو تولد، یا در نوزادان و کودکان نوپا ایجاد میشود، نگرانکننده است. اگر این اختلال زود تشخیص داده نشود و علائم کم شنوایی کودکان بررسی نشود و درمان نشود، میتواند منجر به چالشهای رشد شود. زیرا شنوایی طبیعی برای درک زبان گفتاری و سپس برای تولید گفتار واضح مورد نیاز است.
اگر کودک شما در دوران نوزادی و اوایل کودکی دچار اختلال شنوایی شد، توجه فوری لازم است. حتی یک نقص شنوایی موقت در این مدت میتواند یادگیری زبان گفتاری یا الگوهای گفتاری را برای کودک بسیار چالش برانگیز کند.
همچنین کم شنوایی میتواند بر توانایی کودک در رشد گفتار، زبان و مهارتهای اجتماعی تأثیر بگذارد. هرچه کودکان دارای کم شنوایی زودتر شروع به دریافت کمک کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانند به پتانسیل کامل خود دست یابند. اگر فکر می کنید ممکن است کودکتان دچار کم شنوایی باشد و یا علائم کم شنوایی کودکان را دارد، بهتر است در اسرع وقت از پزشک کودک بخواهید غربالگری شنوایی را انجام دهد.
کم شنوایی چیست؟
زمانی که هر بخشی از گوش به روش معمول و درست خود کار نمیکند، کم شنوایی اتفاق میافتد. این بخشها شامل گوش خارجی، گوش میانی، گوش داخلی، عصب شنوایی( آکوستیک) و سیستم شنوایی است .
علائم کم شنوایی کودک
علائم و نشانههای کم شنوایی برای هر کودک متغیر است. اما اگر فکر میکنید ممکن است کودکتان کم شنوایی داشته باشد، در اسرع وقت از پزشک کودک بخواهید غربالگری شنوایی را انجام دهد.
نوزادان و کودکان نوپا که دچار کم شنوایی هستند ممکن است به طور معمول به صداها واکنش نشان ندهند یا با سر و صدا مبهوت شوند. زمانی که این کودکان رشد میکنند، ممکن است در پیروی از دستورالعملها دچار مشکل شوند، از گفتار عقب بمانند و مشکلات ارتباطی داشته باشند و نشانههایی از مشکلات رفتاری از خود نشان دهند. بنابراین حتی اگر کودکی قبلا غربالگری شنوایی را پشت سر گذاشته باشد، مهم است که به علائم زیر توجه کنید.


بیشتر بخوانید
علائم کم شنوایی در نوزادان
- نوزاد پس از شنیدن صداهای بلند غافلگیر نمیشود.
- نوزاد پس از شش ماهگی به منبع صدا توجه نمیکند.
- تا یک سالگی کلمات سادهای مانند ماما را نیز نمیتواند بیان کند.
- زمانی که شما را میبیند به شما توجه میکند اما اگر او را صدا بزنید برنمیگردد. (البته برخی از مواقع این موضوع با عدم توجه و یا نادیده گرفتن اشتباه گرفته میشود. در صورتی که ممکن است نشان از کم شنوایی یا از دست رفتن شنوایی باشد)
- نوزاد برخی از صداهها را میشنود و برخی دیگر را نمیشنود.
علائم کم شنوایی در کودکان
- دیر به سخن آمدن کودک
- غیر واضح صحبت کردن کودک
- عدم دنبال کردن دستورات توسط کودک ( این موضوع نیز گاهی با نادیده گرفتن و بی توجهی کودک اشتباه گرفته میشود اما در واقع کم شنوایی می تواند علت آن باشد)
- در هنگام مکالمه اغلب میگوید: ها؟
- کودک صدای تلویزیون را خیلی زیاد میکند.
نوزادان و کودکان باید در نحوه بازی کردن، یاد گرفتن، ارتباط برقرار کردن و عمل کردن به نقاط عطفی برسند و حداقلها را دریافت کنند. تأخیر در هر کدام از این موارد نشان دهنده کاهش شنوایی و یا دیگر اختلالات رشد و یادگیری است.
غربالگری و شناسایی کم شنوایی کودک
تشخیص کم شنوایی کودک توسط غربالگری شنوایی انجام میشود و این تست آسان و راحت است و دردناک نیست. بیشتر نوزادان زمان غربالگری شنوایی معمولا خواب هستند و این تست تنها چند دقیقه طول میکشد.
غربالگری شنوایی نوزادان
همه نوزادان باید حداکثر تا یک ماهگی غربالگری شنوایی انجام دهند. معمولا تست غربالگری شنوایی نوزاد در بیمارستان انجام میشود اما اگر این اتفاق نیفتاد، حداکثر سه ماه فرصت دارید تا غربالگری شنوایی کودک را انجام دهید.
غربالگری شنوایی فرزندان
کودکان و خردسالان باید زمانی که در مورد شنوایی آنها نگرانی وجود دارد و یا زمانی که میخواهند به مدرسه بروند، غربالگری شنوایی را انجام دهند. اگر به هر دلیل غربالگری شنوایی کودک شما انجام نشده است، بهتر است سریع تر این آزمایش را انجام دهید.


درمان کم شنوایی کودکان
هیچ گونه درمان یا مسیری وجود ندارد که بتواند کم شنوایی همه افراد را درمان کند. بلکه برنامه درمانی خوب، برنامه ای است که در آن نظارت دقیق صورت میگیرد و پیگیری انجام میشود تا در طول مسیر هر گونه تغییر مورد نیاز اعمال شود. البته دقت داشته باشید کم شنوایی میتواند در هر زمانی در زندگی اتفاق بیفتد. برای درمان کم شنوایی کودکان گزینههای مختلفی وجود دارد که در زیر برخی از آنها را بیان کردهایم.
- مراجعه به شنوایی شناس: شنوایی سنجی متخصصی است که در ارزیابی و مدیریت مشکلات شنوایی و تعادل در افراد در هر سنی تخصص دارد. شنوایی شناسان همچنین با نصب و مدیریت سمعک و سایر وسایل کمکی به درمان ناشنوایی کمک میکنند.
- مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی: مراجعه به پزشک با آموزش های ویژه در درمان پزشکی و جراحی برای کودکانی که دارای اختلالات گوش و حلق و بینی هستند، توصیه میشود.
- مراجعه به آسیب شناس گفتار : مراجعه به متخصصی که به ارزیابی و مدیریت مشکلات گفتاری، زبانی و شنوایی کودک شما کمک میکند، میتواند به درمان ناشنوایی کمک کند.
بیشتر بخوانید
“مراقبت از کسانی که کم شنوایی دارند“
“کم شنوایی ناشی از سر و صدا چه درمانی دارند؟ چگونه پیشگیری کنیم؟“
درمان کم شنوایی در کودکان چیست؟
درمان خاص برای کاهش شنوایی توسط پزشک کودک شما بر اساس موارد زیر تعیین می شود:
- سن فرزند شما، سلامت کلی و سابقه پزشکی
- وسعت شرایط
- تحمل فرزند شما برای داروها، رویه ها یا درمان های خاص
- انتظارات برای برطرف شدن مشکل
- نظر یا ترجیح شما
چگونه می توانم به فرزندم در مدیریت کم شنوایی کمک کنم؟
- استفاده از سمعک: دستگاه های الکترونیکی که میتوانند صدا را تقویت و تغییر دهند یکی از روشهای مدیریت کم شنوایی هستند. در دستگاههای سمعک یک میکروفون صدا را دریافت کرده و آن را به امواج صوتی تبدیل میکند. سپس امواج صوتی به سیگنال های الکتریکی تبدیل میشوند.
- کاشت حلزون: حلزون یک وسیله جراحی است که به انتقال تحریک الکتریکی به گوش داخلی کمک میکند. فقط کودکان خاصی کاندید این نوع دستگاه هستند.
- آموزش زبان اشاره و لب خوانی
علت کم شنوایی کودکان
موارد زیر برخی از مواردی است که میتواند احتمال کم شنوایی کودک را افزایش دهد:
- علت ژنتیکی: از هر 2 مورد کم شنوایی در نوزادان یک مورد آن به دلایل ژنتیکی است. اعضای خانواده برخی از کودکان مبتلا به کم شنوایی ممکن است مبتلا به این اختلال باشند. همچنین هر سه نوزادی که به کم شنوایی ژنتیکی مبتلا هستند، معمولا یک نفر آنها دارای سندرم هایی مانند داون یا آشر است.
- هر 4 مورد کاهش شنوایی نوزادان یک نفر به دلیل عفونتهای زمان بارداری و عوارض پس از تولد و ضر به سر دچار کم شنوایی میشوند.
- بیشتر کودکان زمانی که مایعات در گوش میانی به دلیل احتقان، سرماخوردگی یا عفونت گوش جمع میشود، کم شنوایی خفیف را تجربه میکنند. این کاهش شنوایی معمولاً موقتی است. شنوایی طبیعی معمولاً زمانی برمی گردد که گرفتگی یا عفونت بهتر شود و شیپور استاش (که گوش میانی را به گلو متصل می کند) مایع باقی مانده را به پشت گلو تخلیه می کند.
- در بسیاری از کودکان، شاید از هر 10 نفر، 1 نفر، پس از عفونت گوش به دلیل مشکلاتی در شیپور استاش، مایع در گوش میانی باقی میماند. کودکان مبتلا به این مشکل به خوبی کودکان معمولی نمی شنوند. به همین دلیل گاهی اوقات در صحبت کردن با تاخیر مواجه میشوند.
آیا فرزند من کم شنوایی دارد؟
به نظر میرسد بسیاری از کودکان مبتلا به ناشنوایی خفیف یا حاد بسیار خوب رفتارشان را مدیریت میکنند. رشد گفتار و زبان آنها در سالهای اولیه طبیعی است و همچنین آنها با بزرگتر شدن در مدرسه نیز خوب عمل میکنند.
چسبندگی گوش، اگرچه معمولاً موقتی است، اما میتواند بر توانایی شنوایی کودک تأثیر بگذارد. کم شنوایی موقت به راحتی میتواند با لجبازی یا شیطنت اشتباه گرفته شود.به علائم زیر توجه کنید که ممکن است نشان دهنده چسبندگی گوش، ناشنوایی خفیف یا حاد باشند.
- تغییر در رفتار برای مثال گوشه گیری یا ناامیدی.
- قرمزی گوش در نوزادان و/یا کشیدن گوش توسط آنها.
- تاخیر در توسعه گفتار و ارتباطات.
- اشتباه تلفظ و بیان کردن کلمات.
- اگر نویز پسزمینه وجود داشته باشد، نمیشنوم چه خبر است.
- پاسخ ندادن هنگام صدا زدن
- مشکلات تمرکز، خستگی و ناامیدی که بر رفتار آنها تأثیر می گذارد.
- مشکلات خواندن و یادگیری.
- می خواهند صدای تلویزیون بالاتر از حد معمول باشد
اگر نگران شنوایی فرزندتان هستید چه کاری باید انجام دهید؟


بیشتر بخوانید
اگر نگران کم شنوایی فرزندتان هستید، با پزشک یا متخصص شنوایی در این زمینه صحبت کنید. شنوایی سنجی باید یک آزمایش شنوایی انجام دهد تا تأیید کند که آیا کودک شما مشکل شنوایی دارد یا خیر و چه گزینه هایی برای مدیریت این مشکل وجود دارد. اگر فرزند شما دارای ناتوانی یادگیری، اوتیسم یا هر دو این موارد است، بهتر است هر چه سریعتر مراقبتهای درمانی و درمانهای شنوایی را انجام دهید.
اگر به تازگی به شما گفته شده است که نوزاد، کودک نوپا یا خردسال شما دچار کم شنوایی است، این خبر ممکن است شوکه کننده باشد. اکثر کودکان ناشنوا از والدینی شنوا به دنیا میآیند که هیچ تجربه قبلی از ناشنوایی نداشته اند. اما نگران نباشید مشاوران ما به شما در این زمینه کمک میکنند.
برای رزرو نوبت شنوایی سنجی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.


سخن آخر
کاهش شنوایی قابل درمان و مدیریت است و ارزش آن را دارد که برای دریافت پاسخ ها و رفتاری که شما یا عزیزانتان سزاوار آن هستید وقت بگذارید. برای تعمیر سمعک و خرید سمعک به فروشگاه ما سری بزنید و یا با مشاوران ما تماس بگیرید.