احساس باد در گوش
فشار بر گوش، یک مسئله مهم است که معمولاً درون مجرای گوش ایجاد میشود. یکی از علل شایع این پدیده، این است که چربی در مجرای گوش تجمع میکند و نتیجتاً سفرهای هوایی و تغییرات ارتفاعی منجر به افزایش یا کاهش ناگهانی فشار هوای گوش میانی میشوند. این تجربه ممکن است برای تمامی افراد در تمام طول زندگی رخ دهد؛ که یکی از اصلیترین راهکارها مراجعه به یک متخصص شنوایی خواهد بود. ما در این گفتار قصد داریم تا دلایل اصلی ایجاد باد گوش را مورد بررسی قرار دهیم و بیابیم که برترین راهکارهای رهایی از این مشکل چیست. با ما همراه شوید.
احساس باد در گوش چیست و چه علائمی دارد؟
احساس باد در گوش یا گرفتگی گوش به دلیل عواملی مانند: اختلال عملکرد شیپور استاش، تجمع جرم گوش و عفونتها ایجاد میشود و میتواند با علائمی مانند سردرد، گوش درد و کم شنوایی موقت همراه باشد. فعالیتهایی مانند سفر هوایی، غواصی و قرار گرفتن در محیطهای پر سر و صدا نیز میتوانند، این حالت را تشدید کنند. این احساس معمولاً در گوش میانی و شیپور استاش رخ میدهد. برای تشخیص و درمان دقیق، مشورت با پزشک توصیه میشود.
علت صدای باد در گوش راست چیست؟
عواملی مانند ورزش شنا، سفرهای هوایی و تغییر ارتفاع، ابتلا به برخی از بیماری ها مانند سرماخوردگی و آنفولانزا و سینوزیت، سبب گرفتگی و احساس باد در گوش سمت راست می شود.
درمان خانگی صدای باد در گوش چیست؟
برای درمان خانگی صدای باد در گوش، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- خمیازه کشیدن و بلعیدن
- جویدن آدامس
- نفس عمیق کشیدن و دمیدن هوا از بینی با دهان بسته
- استفاده از کمپرس گرم روی گوش
- استفاده از قطرههای گوش خانگی مانند روغن زیتون یا روغن سیر
- تمرینات تنفسی برای کاهش استرس
در صورت بیتأثیر بودن این روشها یا تشدید علائم، به پزشک مراجعه کنید.
اگر روش های خانگی برای درمان باد در گوش و گرفتگی گوش جواب نداد؛ چه کار کنیم؟
اگر روشهای خانگی برای درمان باد و گرفتگی گوش مؤثر نبودند، به متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک میتواند با تشخیص دقیق، درمانهای زیر را پیشنهاد دهد:
- داروهای ضد التهاب، آنتیبیوتیکها یا ضد احتقان
- تمپانوپلاستی (جراحی برای ترمیم پرده گوش)
- دوش بینی برای شستشوی سینوسها
- استفاده از قطرههای گوش تجویزی
در صورت شدت علائم یا وجود درد، تب، یا کاهش شنوایی، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
باد گوش چگونه احساس می شود؟
احساس باد در گوش، همراه با سنگین شدن و کیپ شدن گوش، یک تجربه ناگهانی است. این حالت معمولاً در چند ثانیه پدیدار میشود و به گوش شما آزار میرساند. هرچند که باد گوش اغلب ظرف چند دقیقه از بین میرود اما در صورتی که این مشکل ادامه داشته باشد؛ حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق علت این وضعیت، بهترین راهحل درمانی برای رفع آن در نظر گرفته شود. یکی از برترین کلینیکهای شنوایی، کلینیک شنوایی طنین سمعک است. شما میتوانید برای ارزیابی شنوایی خود به متخصصین این کلینیک اعتماد کنید و راهکارهای اساسی را پیش بگیرید.
گرفتگی گوش و احساس باد در گوش میتواند ناشی از بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا یا بیماریهای مخصوص گوش مانند اوتیت میانی و سینوزیت باشد. بیشترین مکانی که گرفتگی گوش در آن اتفاق میافتد، در هواپیما است، زیرا تغییرات فشار هوا باعث انسداد شیپور استاش میشود؛ به همین دلیل مهمانداران قبل از پرواز شکلات یا آبنبات میدهند تا با جویدن آن، فشار گوش متعادل شود. جالب است بدانید که حدود 5 تا 10 درصد از جمعیت جهان از این مشکل رنج میبرند و این مشکل در بین مسافران هوایی و غواصان بیشتر شایع است. همچنین، یکی از دلایل کمتر شناخته شده گرفتگی گوش، تغییرات هورمونی در دوران بارداری است که میتواند باعث تورم شیپور استاش شود.
علائم احساس باد در گوش چیست؟
ابتدا، احساس باد در گوش با شنیدن صدای فشار هوا شکل میگیرد و پس از یک مدت زمان مشخص، علائم گوناگونی در افراد ظاهر میشوند. این علائم عبارتاند از:
- گرفتگی بینی
- افزایش دمای بدن
- مشکلات در بلع
- درد و علائم شنیداری گوش
- احساس درد در فک
- سردرد
این علائم گوناگونی که با احساس باد در گوش همراه میشوند ممکن است، برای افراد آزاردهنده باشند و نیاز به مراجعه به پزشک برای تشخیص و درمان دارند.
تشخیص باد در گوش
برای تشخیص شرایط باد گوش، پزشکان از معاینه گوش با استفاده از ابزاری به نام اتوسکوپ، استفاده میکنند. علاوه بر این، تستهای متنوع و ابزارهای تشخیصی در دسترس هستند که برای شناسایی اختلالات و بیماریهای گوش مورد استفاده قرار میگیرند. متخصصین با بهرهگیری از این ابزارها و تستها، اطلاعات مورد نیاز درباره علائم این بیماریها را جمعآوری میکنند و بر اساس آنها تصمیمگیری میکنند که دقیقا کدام روش و راهکار مناسبتر است.
از آنجاکه احساس باد در گوش میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد، در ادامه به اصلیترین دلایل رخ دادن این وضعیت میپردازیم:
انسداد شیپور استاش
در زمان اختلال عملکرد شیپور استاش (منطقهای که از وسط گوش تا پشت بینی امتداد دارد) احساس گرفتگی در گوشها حس میشود. وظیفه اصلی شیپور استاش، تخلیه مایعات از گوش به داخل بینی است و همچنین موظف است تا فشار درون گوش میانی را تنظیم کند. اما اگر مایعات درون گوش، شیپور استاش را مسدود کنند، ممکن است مخاط در این بخش تخلیه نشود و در گوش میانی تجمع پیدا کند. در چنین شرایطی، فرد ممکن است در گوشهای خود احساس باد یا گرفتگی کند.
روش درمان
درمان گرفتگی گوش ناشی از انسداد شیپور استاش به سادگی امکانپذیر است و برخی از تمرینهای مرتبط میتوانند به این عارضه کمککننده باشند:
- تمرینات خمیازه کشیدن
- جویدن آدامس
- تمرین بلعیدن
- ایجاد فشار با دستورهای تنفسی از جمله نفس عمیق کشیدن از بینی
- دمیدن هوا از طریق بینی با دهان بسته
همچنین، برای درمان گرفتگی گوش ناشی از انسداد شیپور استاش، پزشک ممکن است داروهایی مانند آنتیهیستامین یا اسپری بینی استروئیدی تجویز کند. به علاوه، امکان دارد که پزشک اقدام به ایجاد یک برش کوچک در پرده گوش نماید و مایع گوش میانی را از طریق ساکشن تخلیه کند. در موارد دیگر، کاشت لولههای کوچک در پرده گوش نیز به عنوان راهی برای حل این مشکل مطرح میشود، که این لولهها به تخلیه مایع جمعشده در گوش میانی کمک میکنند.
آسیبهای صوتی
یکی از عوامل شایع برای گرفتگی و بروز باد گوش، آسیب رسیدن به گوش به دلیل وجود نویز و صداهای بلند است. افرادی که مستقیماً در معرض صداهای شدید و ناگهانی مثل انفجار قرار میگیرند، ممکن است حس کیپ شدن گوش را تجربه کنند. این حالت اغلب تا ۲۴ ساعت پس از وقوع بهبود مییابد، اما اگر بهبود نیافت، لازم است تا حتماً به یک متخصص مراجعه کنید. کلینیک شنوایی طنین سمعک همواره در خدمت بیماران و افرادی است که دچار اختلالات شنوایی هستند. شما جهت ارزیابی شنوایی خود و عزیزانتان میتوانید به این مرکز مراجعه کنید و در صورت تشخیص پزشک، اقدام به خرید سمعک نمایید.
جهت خرید سمعک با کلینیک طنین سمعک تماس حاصل نمایید.
نوروم آکوستیک
یکی از دلایل دیگر برای احساس باد در گوش میتواند وجود نوروم آکوستیک یا تومور خوشخیم در بخش عصبی جمجمه باشد که موجب اتصال گوش داخلی به مغز میشود. رشد این تومور به طور کلی بسیار آهسته اتفاق میافتد، اما هنگامی که اندازه آن افزایش مییابد، ممکن است فشاری بر روی اعصاب گوش داخلی ایجاد کند، که درنتیجه منجر به گرفتگی و ایجاد باد گوش میشود. این وضعیت ممکن است با کاهش شنوایی و شنیدن وزوز در گوش همراه شود. در صورت تجربه چنین علائمی، مراجعه به پزشک تخصصی در اولویت خواهد بود.
گوش شناگر
گوش شناگر یا به عبارت دقیقتر، ابتلاء به عفونت در گوش خارجی، یکی از عوامل دیگری است که میتواند به ایجاد باد گوش منتهی شود. عفونت گوش خارجی یا گوش شناگر باعث بروز حس کیپ بودن گوش خواهد شد. به علاوه، در برخی موارد، افراد ممکن است ترشحاتی در گوش خود مشاهده کنند که در صورت عدم پیگیری فوری و مداخله مناسب، افراد مبتلا به عفونت گوش میانی خواهند شد.
اصلیترین عامل ایجاد عفونت در گوش خارجی، جمع شدن و قرار گیری طولانی مدت آب و رطوبت در درون مجرای گوش میباشد که موجب آسیب پذیری گوش میشود تا در مقابل عوامل بیماریزا ضعیف و شکننده باشد. بنابراین به منظور پیشگیری از شکلگیری عفونت سعی کنید همیشه درون گوش خود را خشک نگه دارید. در ادامه راهکارهایی برای عفونی نشدن گوش خارجی ارائه کردیم:
همانطور که گفتیم اصلیترین راه برای جلوگیری این است که اجازه ندهید گوش هایتان خیس بماند. به عنوان مثال هنگام رفتن به استخر حتماً سعی کنید گوشگیر یا کلاه گوش به همراه داشته باشید.
پس از استحمام و شنا بلا استثناء گوش خود را با حوله تمیز، خشک کنید.
به هیچ عنوان به منظور تمیز کردن درون گوش از گوش پاک کن و دستمال استفاده نکنید. زیرا جرمهای درون گوش را به قسمتهای داخلی تر هدایت میکنند و این باعث ایجاد عفونت در دراز مدت میشود.
توجه داشته باشید که در صورت استفاده از سمعک، هر از چند گاهی آن را تمیز کنید.
فشار سینوسی
یکی از علتهای ایجاد صدای باد در گوش فشار سینوسی هست که در بسیاری مواقع در اثر سینوزیت به وجود میآید. گرفتگی گوش در اثر فشار سینوسی میتواند علتهای مختلفی داشته باشد. دلایلی چون حساسیت (آلرژی)، شنا، غواصی، کوهنوردی، عفونتها، کشیدن سیگار و دیابت و…
احساس باد در گوش در اثر فشار سینوسی به شیوههای متعددی نمایان میشود. (کاهش حس بویایی، درد و حساسیت در چهره، دندان درد، آبریزش بینی و تب) در صورت داشتن چنین علائمی حتماً به پزشک مراجعه کنید تا بهترین شیوه درمان احساس باد در گوش در اثر فشار سینوسی را به شما پیشنهاد کند.
دلایل نادر ایجاد باد گوش
علاوه بر دلایل متداولی که منجر به احساس باد گوش میشوند، عوامل زیر نیز ممکن است مسبب بروز چنین وضعیتی باشند که در تعداد محدودی از افراد مشاهده خواهند شد. البته که دلایلی که در ادامه ذکر میشوند بسیار نادر هستند و نباید پیش از مراجعه به یک متخصص نگران شد.
بیماری کلستاتوم
بیماری کلستاتوم به طور معمول در افرادی که به طور مداوم به عفونتهای گوش دچار میشوند، پدیدار خواهد شد. این بیماری به عنوان یکی از موارد نادر و غیرمعمول گوش محسوب میشود و اصلیترین علامت آن احساس باد گوش است. بیماری کلستاتوم به صورت یک رشد غیرطبیعی از پوست در داخل کانال گوش ظاهر میشود که با گذر زمان به شکل کیست دیده خواهد شد. این کیست ممکن است باعث مسدود شدن ورود صدا به گوش شود و همچنین احساس گرفتگی در گوش بیمار ایجاد کند. اصلیترین روش درمان برای این بیماری، برداشتن این کیست خواهد بود.
بیماری منییر
بیماران مبتلا به منییر به طور معمول در گوش داخلی شاهد علائمی مانند کیپ شدن گوش و کاهش شنوایی هستند. بعضی از بیماران ممکن است با سرگیجههای شدید نیز مواجه شوند، که تحمل آن برایشان بسیار دشوار است. بنابراین، لازم است تا این بیماران سریعاً توسط پزشک متخصص مورد معاینه و درمان قرار گیرند. متاسفانه علت دقیق بروز بیماری منییر هنوز مشخص نشده است، اما پزشکان با تجویز برخی داروها توانایی کنترل علائم آن را دارند. چنانچه علائمی شبیه باد گوش را حس کردید، در اولین فرصت به یک متخصص جهت ارزیابی شنوایی مراجعه کنید. پیشنهاد ما برای شما کلینیک شنوایی طنین سمعک است. این کلینیک برترین خدمات مرتبط به شنوایی و وضعیتهای مرتبط به گوش را ارائه میکند و دارای کادری مجرب نیز هست.
بیماری لابیرنتیت
قبل از هر چیز، لازم است توجه کنیم که بیماری لابیرنتیت، از جمله بیماریهایی است که اگرچه نسبت به عارضههای معمول عجیب و غریب به نظر میرسد، اما جزو مسائل متداول در زمینه مشکلات گوش قرار میگیرد. علایم اساسی این بیماری شامل احساس فشار و باد گوش به همراه سرگیجه میشود. همچنین افراد مبتلا به این بیماری ممکن است با صدای زنگین یا وزوز گوش روبرو شوند. در این شرایط، تعادل افراد به خطر میافتد و حتی شاید برای مدتی نتوانند صداها را به خوبی بشنوند. متاسفانه، تاکنون هنوز راهکار درمانی مشخص و کاملاً موثری برای بیماری لابیرنتیت وجود ندارد. اما چنانچه شما یا یکی از عزیزانتان درگیر این مشکل شدید و شنوایی خود را از دست دادید، میتوانید ابتدا به یک متخصص مراجعه کنید و سپس خرید سمعک را در اولویت قرار دهید.
درمان باد گوش
حال که با علائم ایجاد باد در گوش آشنا شدید، ممکن است با خود بگویید که چگونه باد داخل گوش را خارج کنیم؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که درمان خانگی صدای باد در گوش نمیتواند قابل اعتماد باشد و ضرورت دارد که ابتدا علل ظهور این وضعیت را شناسایی نماییم. چراکه تنها با شناختن دلایل این اختلال میتوان به درمان مناسب آن پرداخت. روشهای مختلفی برای درمان این مشکل وجود دارد که برای اجرا نیازمند تجربه و دانش پزشکان متخصص است. بنابراین، اجرای هریک از این روشهای درمانی باید تحت نظر یک پزشک متخصص صورت گیرد. بعد از مراجعه بیمار به پزشک و انجام معاینات دقیق، پزشک متخصص باتوجه به علل و علائم گرفتگی گوش، نوع درمان مناسب را تعیین میکند.
نکات تکمیلی باد در گوش
همانطور که در متن بالا گفته شد، احساس باد گوش یکی از اصلیترین دلایلی است که افراد را مجبور به مراجعه به پزشک میکند. باد گوش میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. لازم است تا شما در اسرع وقت به یک پزشک متخصص در زمینه ارزیابی شنوایی مراجعه کنید. کلینیک شنوایی طنین سمعک یکی از برترین و برجستهترین مراکز مرتبط به ارزیابی شرایط شنوایی افراد است که خدمات ویژهای را به افراد درگیر اختلالات شنوایی ارائه میکند. شما میتوانید پس از مراجعه به این مرکز، در صورت لزوم، برای خرید سمعک اقدام کنید.
علت خارج شدن هوا از گوش چیه؟
من دائم حس می کنم که از گوشم هوا خارج میشه و نمی دونم علتش چیه و چرا اصلا این اتفاق افتاده.
احساس خروج هوا از گوش ممکن است به دلیل اختلال در عملکرد شیپور استاش باشد که باعث عدم تعادل فشار در گوش میشود. این حالت میتواند ناشی از تغییرات فشار هوا، عفونتهای گوش، یا تجمع جرم گوش باشد. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب، بهتر است با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
سلام. از مقاله خوبتون ممنونم.
من چند وقتی بود که درگیر یک آنفولانزای خیلی شدید بودم و بیماری به گوشم هم زد. توی طول بیماری که اصلا درست نمی شنیدم و گوشم کیپ بود. الان با اینکه بهتر شده، اما گوش سمت راستم مشکل داره. می خواستم بپرسم که صدای باد در گوش راست نشانه چیست؟
ممنون میشم راهنمایی کنید.
سلام! خوشحالم که مقاله برایتان مفید بوده است. صدای باد در گوش میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله اختلال در عملکرد شیپور استاش، تجمع جرم گوش، یا عفونتهای گوش. بهتر است برای تشخیص دقیق و درمان مناسب به پزشک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
چگونه باد داخل گوش را خارج کنیم؟ آیا میشه با گوش پاک کن بادگوش رو بیرون آورد؟
برای خارج کردن باد از گوش، استفاده از گوش پاک کن توصیه نمیشود زیرا ممکن است باعث آسیب به گوش شود. بهتر است از روشهای ایمنتری مانند بلعیدن، خمیازه کشیدن یا جویدن آدامس استفاده کنید. همچنین میتوانید با بستن دهان و بینی و تلاش برای بیرون دادن هوا از بینی، فشار داخل گوش را متعادل کنید.
سلام وقتتون بخیر
اگر باد گوش ب صورت طولانی مدت درمان نشود موجب عفونت گوش میشود؟و این عفونت رو میتوان با قرص های چرک خشک کن از بین برد؟
بله ممکن است
به هیچوجه از داروها به صورت سرخود استفاده نکنید