درمان اختلال یادگیری در ریاضی چیست؟ + تشخیص اختلال یادگیری در ریاضی
اختلال یادگیری در ریاضی از مشکلات نسبتاً رایجی است که برخی از کودکان در طول دورهی تحصیلی خود به آن دچار میشوند. زمانی که گروهی از دانشآموزان در مقاطع مختلف تحصیلی عملکرد خوبی در فراگیری دروس ریاضی ندارند و یا با وجود تلاشهای بسیار زیاد خود، پیشرفت چشمگیری نمیکنند، میگوییم به اختلالات یادگیری مبتلا شدهاند.
در حقیقت یکی از دلایلی که باعث شده تا بسیاری از دانش آموزان در محیط مدرسه احساس خوشایندی نداشته باشند، مشکلات مربوط به یادگیری ریاضی است. چرا که ناکامیهای فراوان آنها در زمینهی پیشرفت تحصیلی خود، باعث شده تا با وجود داشتن هوش طبیعی و نرمال، از دیگر دانشآموزان هم سطح خود جا مانده و احساس ناامیدی کنند. در این شرایط لازم است تا با آموزشهای مورد نیاز، توانایی و مهارتهای محاسباتی این عزیزان را بالا برده و با انجام تمرینات و فعالیتهای تدارک دیده شده، میزان موفقیت مورد انتظار آنها را افزایش دهیم.
اختلال یادگیری در ریاضی چیست؟
به طور کلی اختلال یادگیری، جنبهها و زیر شاخههای متعددی دارد که اختلال ریاضی یکی از شایعترین آنها است. اختلال یادگیری در ریاضیات نوعی ناتوانی محاسباتی است که در میان کودکان با بهره هوشی نرمال به وجود میآید.
در واقع گروهی از کودکان که از نظر سلامت جسمی و روانی در سطح طبیعی و نرمال قرار گرفتهاند ممکن است در یادگیری مباحث و موضوعات خاصی مانند دروس ریاضی، عاجز و ناتوان باشند و یا به عبارت دیگر این دسته از کودکان قادر به یادگیری مهارتهای مورد نیاز و مربوط به محاسبات مفاهیم ریاضیاتی نیستند.
در این حالت میتوان گفت که کودک عزیز شما نگرش درستی به حل مسئله ندارد؛ زیرا با هر مفهومی که با ریاضیات در ارتباط باشد، عملکرد صحیحی نخواهد داشت.
گرچه اختلال یادگیری در ریاضی باعث ایجاد بیماریهای جسمانی و روانی در کودکان و نوجوانان نمیشود؛ اما بهتر است بدانید که اگر در ابتدای بروز آن، توسط متخصصین تشخیص و درمان نشود؛ میتواند در آیندهی نه چندان دور مشکلات جدی را در زمینه تحصیلی و زندگی روزمره فرد به وجود آورد.
شاید فکر کنید که نشانههای اختلال یادگیری ریاضی در کودکان کاملا یکسان و مشخص است؛ اما باید به شما بگوییم که تشخیص این عارضه کار بسیار پیچیدهای است. چرا که نشانههای بروز این مشکل در تمامی افراد مبتلا به آن کاملاً متفاوت است.
بنابراین اگر برای درمان و برطرف کردن این اختلال به دنبال مرکز مشاوره مطمئنی هستید؛ به شما توصیه میکنیم تا از مرکز مشاوره”اختلال یادگیری طنین سمعک” که یکی از حرفهایترین مراکز درمان اختلالات کودکان است کمک بگیرید تا درمان ماندگار و تضمینی این مجموعه را تجربه کنید. برای ارتباط با تیم فوق حرفهای این مجموعه، کافی است تا با شماره تماسهای درج شده در این صفحه تماس بگیرید.


علائم اختلال یادگیری ریاضی در کودکان
امروزه بروز اختلال یادگیری در ریاضی در میان کودکان و نوجوانان با علائم و نشانههای مختلفی همراه است که این علائم توسط مشاورین خبره و مجرب قابل تشخیص و درمان است. اما پیش از مراجعه به مشاورین لازم است تا با کلیترین نشانههای اختلال یادگیری در ریاضیات در کودکان آشنا شوید تا به کمک آن از وجود اختلال در فرزند خود اطمینان حاصل کنید. این علائم و نشانههای اختلال به شرح زیر است:
- شمارش اعداد و ارقام برای کودک کار سخت و دشواری است؛
- کودک مبتلا به اختلال یادگیری در درس ریاضی نمیتواند اصول ریاضی را درک کند و مفاهیم عددی را به راحتی از هم تشخیص دهد؛
- کودک قادر به شمردن رقمهای پایین پول نیست؛
- کودک نمیتواند وظیفهی هریک از عملکرهای ریاضی (مانند: جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) را تشخیص دهد؛ به همین دلیل در جمع یا تفریق اعداد تک رقمی نیز دچار مشکل میشود؛
- کودک مبتلا به این عارضه در درک ارزشهای عددی نیز ناتوان است؛ از این رو قادر به بیان اختلاف عددی بین دو رقم نیست؛
- کودک نه تنها نمیتواند به تنهایی کوچکترین محاسبات ریاضی را به اتمام برساند، بلکه توانایی خواندن و نوشتن اعداد را هم ندارد؛
- کودک مبتلا به این اختلال در گفتن زمان و ساعت به نسبت دیگر هم سن و سالهای خود به خوبی عمل نمیکند.
در مورد دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک و روانشاسی کودک با خواندن مقاله
“دکتر معصومه قاسمی روانشناس کودک” بیشتر آشنا شوید.


چه مهارتهایی به هنگام ایجاد اختلال یادگیری در کودک مختل میشود؟
پیش از هر توضیحی بهتر است بدانید که طبق تحقیقات انجام شده؛ آمار اختلالات یادگیری ریاضی در مقطع ابتدایی بیشتر از دیگر مقاطع تحصیلی است. بنابراین میتوان گفت که مقطع ابتدایی نه تنها جزو اولین مراحلی است که ناتوانی های یادگیری ریاضی در کودکان بروز پیدا میکند، بلکه مرحلهای است که ممکن است مهارتهای فردی کودک، تحت تاثیر این اختلال قرار بگیرد.
البته ناگفته نماند که بررسیهای انجام شده حاکی از این است که این عارضه در میان دانش آموزان مقطع سوم تحصیلی با عنوان اختلالات یادگیری ریاضی سوم ابتدایی بیشتر شایع است.
پس برای دانستن این مسئله که مبتلا شدن کودک به اختلال یادگیری در ریاضی ابتدایی میتواند وی را با چه بحرانهایی روبهرو کند، باید بگوییم از آنجایی که نیمکره راست بیشتر افراد، فعالتر از نیمکره چپ آنها است، باعث شده تا معمولاً افراد از توانایی کمتری در به خاطر سپردن جزئیات و اطلاعاتی مانند اعداد و کلمات برخوردار باشند.
از این رو افرادی که در حوزه علوم ریاضی با مشکلات جدی روبهرو هستند، در یادگیری و حفظ اطلاعاتی نظیر محاسبات، فلسفه، ترتیبها و منطق ریاضیاتی دچار مشکل خواهند شد.
حتما برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علت اختلالات یادیگری و درمان آن، مقاله
“درمان اختلال یادگیری در کودکان + راهکار” را بخوانید.
بر این اساس میتوان نتیجه گرفت که به طور کلی چهار دسته از مهارتهای طبقه بندی در زمینهی اختلال یادگیری در ریاضی مختل میشوند؛ که این مهارتها عبارتند از:
- مهارتهای لسانی یا مربوط به زبان (مانند درک و فهم اصطلاحات، مفاهیم ریاضی و قابلیت شمردن آنها)؛
- مهارتهای ادراکی یا مربوط به ادراک (مانند قابلیت شناسایی نشانههای عددی)؛
- مهارتهای ریاضی(مانند رعایت اصول و قواعد ریاضی و حفظ صحیح جدول ضرب)؛
- مهارتهایی که نیازمند توجه هستند (مانند داشتن حافظهی تصویری قدرتمند در نوشتن صحیح و با دقت اعداد و به یاد داشتن اعداد منتقل شده)؛


دلایل ظهور اختلال یادگیری ریاضی در دانش آموزان
پس از آشنایی با اختلال یادگیری در ریاضیات لازم است تا به بررسی دلایل مختلف ظهور و پیدایش این نوع اختلال در کودکان بپردازیم؛ تا بیش از پیش با این اختلال درمان پذیر آشنا شوید.
- حافظه ضعیف
در میان دلایل ایجاد کننده اختلال یادگیری ریاضی باید بگوییم که ضعف حافظه یکی از اصلیترین عوامل موثر در کاهش تمرکز کودک است. در واقع وقتی فرزند شما از حافظهی ضعیفی برخوردار است، نمیتواند اطلاعات را به خوبی به یاد آورد. از این رو با گذشت زمان هرچه کودک مراحل رشد عقلی و ذهنی خود را طی میکند، بیشتر از قبل در به خاطر سپردن اطلاعات با چالشهای جدی مواجه میشود. بنابراین اگر مراحل درمان کودک به عقب بیفتد، مهارتهای یادگیری وی در سایر مباحث نیز مختل میشود.


- رشد شناختی
عدم رشد شناختی درست در کودکان از دیگر دلایل ایجاد کنندهی اختلال یادگیری در ریاضی است. چرا که عدم درک صحیح کودک از مسائل ریاضی، روشهای شمارشی، روابط و ترتیبهای عددی باعث شده تا کودک، راهبرد اشتباهی را برای حل مسائل در پیش بگیرد.
- مشکلات بینایی – فضایی
بروز مشکل بینایی – فضایی از دیگر دلایل تاثیر گذار در ایجاد این نوع اختلال است. منظور ما از مشکلات بینایی-فضایی این است که کودک به هنگام رویارویی با مفاهیم پایه ریاضی و انجام دادن کارهایی نظیر وارد کردن اعداد در ستونهای مربوط به محاسبه، درک و تشخیص ارزش مکانی ارقام در طول حل مسئله نیز با مشکل مواجه میشود.


خطاهای کودکان به هنگام ابتلا به اختلال یادگیری ریاضی
اختلالات یادگیری در ریاضی در دانش آموزان ابتدایی باعث بروز خطاهای رایجی از آنها شده که از مهمترین و متداولترین این خطاها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نامنظم نويسی
کودک مبتلا به اختلال یادگیری در حل و نوشتن پاسخ مسائل از یک بینظمی خاصی پیروی میکند؛ در واقع ممکن است این بینظمی به صورت جابهجا نوشته شدن اعداد و علامتهای ریاضی بروز پیدا کند(مثل نوشتن Ɛ به جای 3).
- بیدقتی
یکی از نشانههای وجود بیدقتی در کودک این است که محاسبههای ساده را به صورت غلط و اشتباه انجام میدهد (مثل نوشتن عدد 4 در پاسخ به عبارت 1-3).
برای رزرو نوبت و مشاوره جهت درمان اختلالات یادگیری تماس بگیرید.
- عدم تشخیص تفاوت اعداد
از خطاهای رایج کودکان در حل سوالات این است که، قدرت تشخیص ارزشهای عددی را ندارند. به عبارت دیگر فرزند عزیز شما نمیتواند بزرگ یا کوچک بودن اعداد از یکدیگر را تشخیص دهد (مثل بزرگتر بودن عدد 12 از عدد 34).
- عدم درک مفاهیم پایه علم ریاضی
در این نوع خطا کودک قادر به شناسایی وظایف عملگرهای اصلی در ریاضی(جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) نیست.
- مشکل در حل مسئله
نهایتاً کودک مبتلا نمیتواند به دلیل عدم شناخت کافی و درک درست از منطق ریاضی، حتی به حل مسائل بسیار ساده و کوچک محاسباتی بپردازد.
بیشتر بخوانید،
شایعترین مشکلات کودکان با اختلال یادگیری در ریاضی
تاثیر اختلال یادگیری در ریاضی باعث شده تا کودکان و نوجوانان مبتلا به این عارضه پس از رسیدن به سن بزرگسالی جنبههای مختلفی از مشکلات را در طول زندگی خود تجربه کنند؛ که ما در ادامه به بیان شایعترین آنها میپردازیم.
1- مشکل تشخیص درست ارزش اعداد بزرگ نسبت به اعداد کوچک
از آنجایی که ابتلای کودکان به اختلال ریاضی باعث میشود تا خط ذهنی آنها در زمینهی محاسبات ریاضیاتی به نسبت دیگر کودکان سالم و معمولی دیرتر تکامل پیدا کند؛ به همین دلیل میتوان گفت که یکی از نتایج این عارضه، عدم تشخیص صحیح اعداد بزرگ و کوچک از یکدیگر است. به عنوان مثال این دسته از کودکان نمیتوانند بفهمند که آیا عدد 40 از 20 بزرگتر است یا خیر؟


2- مشکل در مدیریت امور مالی زندگی
اگر در زمان درستی به فکر درمان اختلال یادگیری در کودکان دلبند خود نباشید؛ باید تمامی پیامدهای ناگوار ناشی از این اختلال را بپذیرید. چرا که عدم رسیدگی به موقع به این عارضه سبب میشود تا کودکان و نوجوانان عزیز شما در دورهی بزرگسالی خود نیز با این اختلال دست و پنجه نرم کنند و حتی در امور مالیشان به مشکل برخورند.
3- مشکل داشتن برنامه ریزی درست
از دیگر مشکلاتی که مبتلایان به اختلال ریاضی درگیر آن میشوند؛ نداشتن برنامه ریزی منظم در انجام فعالیتهای روزانه است. چرا که این گروه از افراد نمیتوانند طبق زمانبندیهای تعیین شده کارهای خود را به اتمام برسانند.


روشهای درمانی موثر در اختلال یادگیری ریاضی
پس از بررسیهای لازم در باب آشنایی با این نوع اختلال باید بگوییم که خوشبختانه اختلال یادگیری ریاضی درمان پذیر است؛ ما در این بخش به بیان راهکارهای کاربردی و موثر در درمان این نوع اختلال میپردازیم.
دارو درمانی
اولین روشی که ما در درمان اختلال یادگیری در ریاضی مطرح میکنیم استفاده از دارو است. گرچه این روش درمانی میتواند پس از گذراندن دورهی مصرفاش به درمان اختلال کودک شما کمک کند؛ اما ممکن است نتایج حاصل از این درمان به صورت قطعی و پایدار نباشد.
روان درمانی
یکی دیگر از روشهای درمانی برای این نوع اختلال، روان درمانی به همراه مشاورین و روانشناسان مجرب است؛ که مشاورین مجموعهی” اختلال یادگیری طنین” آمادهاند تا با آموزش تکنیکهای درمانی بینظیر در بهبود هرچه تمامتر این اختلال به فرزند شما یاری رسانند.
بیشتر بخوانید،
انجام بازیهای ریاضی
گنجاندن اصطلاحات و مفاهیم اولیه ریاضی در بازی از دیگر روشهایی است که در مواجه با اختلال یادگیری در ریاضیات پیشنهاد میشود. در این روش کمکی، والدین کودک نیز میتوانند اصطلاحاتی مانند تفریق، جمع، تقسیم و ضرب را در قالب بازیهای فکری و بچگانه به کودک خود آموزش دهند.
استفاده از روشهای دیداری و تصویری
در این راهکار متخصصین تلاش میکنند تا با تجسم مسائل مربوط به ریاضی و محاسبات آن، به درمان کودک مبتلا به اختلال یادگیری کمک کنند.
نوروفیدبک
آخرین روش درمانی که در اینجا آن را بیان میکنیم، روش نوروفیدبک است. این راهکار جزو یکی از بهترین، بیعارضهترین و پیشرفتهترین روشهای درمان این اختلال یادگیری است. در حقیقت نوروفیدبک روشی است که در آن با کمک گرفتن از بازیهای فرکانسی و امواج موسیقی به مغز کودک، آموزش داده میشود؛ تا خود فرد به بهبود اختلال ریاضی بپردازد.
ما در این مطلب سعی کردیم تا با بررسی همه جانبهی ارتباط کودکان و اختلال یادگیری ریاضی، شما را با یکی از رایجترین اختلالات آزار دهندهای که ممکن است کودک عزیز شما در طول دورهی تحصیلی خود به آن دچار شود آشنا کنیم؛ تا در صورت بروز این عارضه به یکی از بهترین مراکز درمان این اختلال یعنی مرکز مشاوره ” اختلال یادگیری طنین” مراجعه کنید.
تیم فوق حرفهای مشاورین این مجموعه در تلاش است تا با بهکارگیری تمارین و تکنیکهای فوق العاده کاربردی و بهروز؛ در زمینهی روانکاوی و درمان اختلالات یادگیری به خوبی عمل کند.
بنابراین برای اطلاع از نحوهی کار و دریافت مشاوره از متخصصین و روانشناسان این مجموعه، کافی است تا با شمارههای زیر تماس حاصل فرمایید.