

قلدری در کودکان و نوجوانان
قلدری در کودکان و نوجوانان – *”قلدر بودن”* در تاریخ بشریت همواره در افراد مختلف احساسشده است . خوب است بدانید روزی با نام *”مقابله با قلدری”* در جهان وجود دارد . در 2007 وقتی دو دوست تصمیم بر ایستادگی مقابل قلدری در مدرسه گرفتند (که موفقیتآمیز هم بود) ، به مرور زمان ایستادگی مقابل قلدری شیوع پیدا کرد و دومین روز ماه اکتبر به این نام مشهور است .
از وقایعی که سبب آسیب دیدن کودک در تحصیل و رشد فکری در مدرسه میشود ، می توان قلدری همسالان را نام برد .
قلدری چيست و چگونه مي توان از آن پيشگيري كرد؟
همیشه یک سوی داستان کودکی است که نه دارای قدرت جسمانی عجیب و غریبی است و نه قدرت کلامی دفاع از خود را داراست . دیگری کودک قلدری است که به واسطه قدرت بدني یا نفوذی که میان سایر دانش آموزان دارد به خوبی می داند که چگونه همسالان ضعیفتر را آزرده و از این طریق نیاز خویش به حس قدرت را تامین نماید .
قلدر بودن نوعی رفتار پرخاشگرانه شناخته شده که با انگیزهی اعمال قدرت از سمت شخصی به ادلهی مختلف علیه شخصی که به دلایل متفاوت قدرت دفاع از خود را دارا نیست ، پدید می آید . پس می توان این رفتار را نوعی جنگ قدرت در حد و اندازههای کوچکتر به حساب آورد .
درباره موضوع قلدری در کودکان و نوجوانان کارشناسان بر این باورند که ناسازگاري اجتماعي موجب قلدری مي شود. سازگاری به اصطلاح قابلیت شخص برای انطباق با جامعه تعریف شده و ابعاد متفاوتی قبیل بهداشتی ، خانوادگی ، عاطفی ، اجتماعی ، درسی و … دارد . هر فرد به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه در تلاش است که نیازهای متفاوت و گاه متعارض خود را در زندگی تامین کرده و به آن دلیل که باید این نیازها را در ساختار اجتماع تامین کند ، سازگاری او از جنس سازگاری اجتماعی میباشد .
این نوع از سازگاری مستقیما بر سلامت روحی انسان تاثیر گذار بوده ، همانگونه که سلامت انسان بر خود فرد و خانوادهی او و حتی بر اجتماع تاثیرگذار است . عموماً سازگاري را توانایی صلح کردن ، درهم آمیختگی ، تعاون ، منطبق شدن و آشتی کردن با خود و دیگران تعریف می کنند . سازگاری در شرایط جدید و متنوع در دورانی که عصر تحول اجتماعی است ، امری دشوار است . هر نوع از تغییر در زیستگاه آدمی (چه برای او خوشایند تلقی شود چه ناخوشایند به حساب آید) ، نیازمند سازگاری خواهد بود .
براي پيشگيري از تربيت كودك قلدر والدين بايد آموزش ببينند و درمان قلدري نيز با ريشه يابي علل و عوامل ايجاد آن و نيز روش هايي از قبيل دارو درماني، روان درماني و روانشناسی کودک و مشاوره امكان پذير است.
اگر شما نيز در خانواده خود با اين مشكل روبه رو هستيد حتما براي ريشه يابي و درمان آن اقدام كنيد تا در سالهاي آينده با تشديد مشكل درمان آن ناممكن نگردد.
دکتر معصومه قاسمی
دکترای روانشناسی کودک از دانشگاه تهران
مدرس دانشگاه تهران
آسیب شناس گفتار و زبان
مطالب مفید : نمایندگی تعمیران سمک زیمنس