چه دلیلی باعث از دست دادن شنوایی من شده است؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که تنها با افزایش سن، شنوایی انسان تحت تاثیر قرار میگیرد. اما گاهی ممکن است بنا به دلایل مختلفی شما شنوایی خود را بهطور ناگهانی از دست بدهید. در چنین شرایط غافلگیرکنندهای بهتر است به یک شنوایی شناس مراجعه کنید تا دلیل از دست دادن شنوایی خود را پیدا کنید. اگر شما هم میخواهید با دلایل از دست دادن شنوایی آشنا شوید، خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد میدهیم.
دلیل از دست دادن شنوایی
برای درک هرچه بهتر کمشنوایی بهتر است ابتدا با فرایند شنوایی آشنا شوید. امواج صوتی از طریق مولکولهای هوا باعث ایجاد ارتعاشاتی میشوند. این ارتعاشات با رسیدن به گوش شما، پرده گوش را به حرکت در میآورند. سپس این حرکات باعث تولید سیگنالهای الکتریکی به مغز میشوند. مغز با تفسیر این سیگنالها باعث شنیده شدن صدا میشود.
در صورتی که بخشی از گوش شما دچار آسیب شده باشد، دریافت دادههای صوتی توسط آن امکانپذیر نیست؛ بنابراین شما با کاهش سطح شنوایی و یا از دست دادن شنوایی مواجه خواهید شد. ناشنوایی از جمله مشکلات شایعی است که تنها بستگی به سن ندارد؛ بنابراین هر کسی در هر سنی ممکن است دچار این مشکل شود.
اگرچه افزایش سن تاثیر بسیار زیادی در کاهش شنوایی دارد، اما نحوه و سبک نادرست زندگی فرد میتواند دلیل از دست دادن شنوایی باشد. بهعنوانمثال افرادی که دائما سیگار میکشند و یا در معرض صداهای بلند هستند، بیشتر مستعد ناشنوایی خواهند بود.
از دیگر مشکلات گوش، از دست دادن ناگهانی شنوایی است. این اتفاق ممکن است بهطور موقت و یا دائم برای شما اتفاق بیفتد. علت از دست دادن ناگهانی شنوایی مربوط به اندامهای حسی گوش داخلی است و اغلب موارد فقط یک گوش شما را تحت تاثیر قرار میدهد. این مشکل به سن بستگی ندارد و ممکن است هر کسی آن را تجربه کند. از جمله دلایل ناشنوایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:


بیشتر بخوانید»
1- قرارگیری در معرض صداهای بلند در محیط کار
یکی از دلایل از دست دادن شنوایی، قرار گرفتن طولانیمدت در معرض صداهای بلند است. به عنوان مثال افرادی که با ماشینآلات پرسروصدا، ابزارهای مربوط به برق، صدای موتورسیکلت و… کار میکنند، ممکن است بعد از مدتی دچار اختلالات شنوایی شوند.
بنابراین پیشنهاد میکنیم که برای جلوگیری از این مشکل از انجام کارهای پرسروصدا پرهیز کنید و یا از گوشیهایی استفاده کنید که صدای محیط اطراف را به حداقل برساند.
2- آسیب به گوش یا تغییرات فشار هوا
دلیل از دست دادن شنوایی ممکن است به خاطر ضربه شدیدی باشد که به استخوان گوش میانی یا اعصاب گوش وارد شده است. در چنین شرایطی فرد ممکن است شنوایی خود را از دست بدهد.
علاوهبر این گاهی به دلیل تغییرات ناگهانی فشار هوا مانند استفاده از هواپیما و یا غواصی میتواند شما را برای مدتی دچار کم شنوایی کند. به این دلیل که این تغییرات ناگهانی باعث آسیب رسیدن به گوش میانی شما میشود و باعث میشود تا شنوایی خود را از دست بدهید. البته جای هیچ نگرانی وجود ندارد. چرا که بعد از مدتی پرده گوش شما بهصورت خودکار بهبود پیدا میکند.
اما اگر آسیب وارده به گوش حاد باشد، ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشید. در چنین شرایطی پیشنهاد میکنیم که به هیچعنوان از گوشپاککن استفاده نکنید و هیچ وسیلهی تیزی را درون گوش خود وارد نکنید. به این دلیل که وارد کردن هر جسمی به گوش باعث میشود تا پرده گوش شما آسیب جدیتری ببیند و شنوایی خود را بهطور کامل از دست دهید. در این موقعیت مراجعه به شنوایی شناس میتواند درمان شما را تسریع ببخشد.
برای رزرو نوبت شنوایی سنجی، مشاوره و خرید سمعک تماس بگیرید.


3- بیماریهای مزمن
علت از دست دادن شنوایی ممکن است به علت برخی بیماریهای مزمن باشد. اگرچه این بیماریها ارتباط مستقیمی با گوش ندارند، اما ممکن است دلیل از دست دادن شنوایی شما باشد. بهعنوانمثال برخی بیماریها وجود دارد که در جریان خون گوش داخلی و مغز شما اختلال ایجاد میکند و باعث از بین رفتن شنوایی میشود.
مثلا کسانی که دچار بیماریهای قلبی، سکته، فشارخون بالا و دیابت میشوند، بعد از مدتی شنوایی آنها نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. همچنین بیماریهای مرتبط با ایمنی بدن از جمله آرتریت روماتوئید نیز بعد از مدتی فرد را با کاهش شنوایی روبرو میکند.
4- مصرف برخی داروهای خاص
عارضه جانبی برخی داروها، کاهش شنوایی و یا ناشنوایی است. بهعنوانمثال به واسطه مصرف برخی داروهای آنتیبیوتیک و داروهای خاص درمان سرطان، ممکن است فرد دچار کمشنوایی شود. البته این موضوع ممکن است به صورت دائمی نباشد و با قطع این داروها شنوایی فرد بازگردد.
اما در برخی شرایط ممکن است فرد تمام شنوایی خود را بهطور دائمی از دست بدهد. این موضوع در کسانی که مدام از آسپرین، استامینوفنها و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی استفاده میکنند ممکن است احتمال بیشتری داشته باشد. در چنین شرایطی اگر فرد شنوایی خود را بهطور کامل از دست داد، میتواند با استفاده از سمعک و یا مراجعه به شنوایی شناس نسبت به درمان خود اقدام موثری کند.
5- وجود تومور و غده ، علت از دست دادن شنوایی
از دست دادن شنوایی تنها به معنی از کار افتادن گوش نیست. بلکه گاهی این تغییرات شنوایی نشاندهنده یک موضوع خاص است. در چنین شرایطی گوش شما نیاز به بررسی دارد. به عنوان مثال ممکن است برخی غدههای سرطانی دلیل از دست دادن شنوایی باشد.
استئوما، اگزوستوز، و پولیپهای خوشخیم از جمله مواردی است که کانال گوش فرد را مسدود میکند و منجر به ناشنوایی فرد میشود. البته جای هیچ نگرانی وجود ندارد. به این دلیل که در چنین شرایطی فرد میتواند با برداشتن غده، شنوایی خود را بدست آورد.
نوروم آکوستیک که نوعی تومور گوش داخلی است، در گوش و عصب گوش داخلی شما بزرگ میشود و ممکن است شما را دچار مشکلاتی مانند عدم تعادل، بیحسی صورت و وزوز گوش کند. در برخی از موارد در صورت مراجعه سریع به دکتر و شروع درمان به موقع میتوانید شنوایی خود را حفظ کنید.
6- صدای مواد منفجره
صداهای بلند و ناگهانی از دیگر دلایل ناشنوایی است. بهعنوانمثال صداهای ناشی از شلیک، مواد منفجره، آتش بازی و… میتواند فرد را به درجاتی از ناشنوایی دچار کند. به این دلیل که این صداهای ناگهانی به گوش داخلی شما آسیب وارد میکند و باعث پارگی پرده گوش میشود. این مشکل در پزشکی به ضربه صوتی معروف است و معمولا مشکل به صورت سریع اتفاق میافتد.
در برخی شرایط این آسیب دائمی است و منجر به ناشنوایی کلی فرد میگردد.


بیشتر بخوانید»
7- افزایش سن ، علت از دست دادن شنوایی
دلیل از دست دادن شنوایی ممکن است گاهی در اثر افزایش سن باشد. حتی با وجود مراقبت از گوشهای خود و سبک درست زندگی، ممکن است همچنان با این مشکل روبرو شوید.
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید معمولا این مدل ناشنوایی که در اثر پیری اتفاق میافتد، به دلیل از بین رفتن سلولهای مو در گوش داخلی است؛ بنابراین شما نمیتوانید جلوی این مدل از ناشنوایی را بگیرید. اما برای درمان از دست دادن شنوایی به دلیل افزایش سن، راهکارهای بسیار زیادی وجود دارد؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم که در صورت بروز مشکل از یک متخصص شنوایی راهنمایی بگیرید تا روشی درست را پیش روی شما قرار دهد.
8- بیماریهای دوران کودکی
کودکی دوران بسیار حساسی است. به این دلیل که بیماریهای این سن میتواند بر روی بزرگسالی فرد تاثیر بگذارد. بهعنوانمثال برخی از بیماریها مانند عفونت گوش میتواند تاثیر مستقیمی بر روی شنوایی کودک بگذارد. به این دلیل که این عفونت، گوش میانی کودک را پر از مایع میکند. در نتیجه بعد از مدتی شنوایی از بین میرود. البته با برطرفشدن عفونت و از بین رفتن مایع این مشکل برطرف میشود.
یکی از عوارض سرطان در کودکی، اختلال در شنوایی است. برای جلوگیری از این اتفاق باید حواستان به داروهای شیمیایی که کودک مصرف میکند باشد تا دجار کم شنوایی و یا ناشنوایی نشوند. برای کاهش اختلال شنوایی در کودک به صورت مرتب کودک را مورد بررسی قرار دهید.
برای مطالعه بیشتر مقاله “اختلال شنوایی کودک” را بخوانید.




همچنین برخی بیماریهای دوران کودکی مانند آنفولانزا، مننژیت، آبله مرغان، آنسفالیت، اوریون و… نیز میتواند شنوایی کودکان را تحت تاثیر خود قرار دهد و دلیل از دست دادن شنوایی در بزرگسالی باشد. برای این منظور پیشنهاد میکنیم که با انجام واکسیناسیون، کودک خود را از ابتلا به این بیماریها در امان نگه دارید.
9- ناشنوایی مادرزادی
برخی از نوزادان بهطور مادرزادی ناشنوا متولد میشوند. اگرچه بیشتر این مدل ناشنواییها به صورت مادرزادی به کودک ارث میرسد اما ممکن است بیماریهای مادر مانند دیابت نیز دلیل این ناشنوایی باشد.
همچنین برخی کودکان به دلیل تولد نارس و یا در اثر عوامل مختلفی مانند ضربه و یا نرسیدن اکسیژن کافی، به صورت ناشنوا متولد شوند. علاوه بر این زردی نوزادان نیز میتواند جزو دلایلی باشد که نوزاد را دچار ناشنوایی کند.
10- تجمع مایع گوش
وجود مایع گوش در کانال گوش، گوش شما را در برابر انواع آلودگیها و باکتریها حفظ میکند. اما گاهی اوقات مایع گوش درون گوش جمع میشود و یک مایع سفتی را ایجاد میکند. این مشکل ممکن است شنوایی شما را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین ممکن است بعد از مدتی دچار گوش درد و یا گرفتگی گوش شوید. در چنین شرایطی به هیچ عنوان از گوش پاککن برای خارج کردن مایع استفاده نکنید.
بنابراین به جای خوددرمانی بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا مشکل شما را برطرف کند. در غیر این صورت ممکن است بعدها این مشکل دلیل از دست دادن شنوایی شما شود.
اگر قصد خرید سمعک را دارید مقاله،
“سمعک مناسب برای کودکان کم شنوا چیست؟” را از دست ندهید.
11- تاثیر هدفون و هندزفری در کم شنوایی
اگر شما هم جزو افرادی هستید که عادت دارید، موسیقی را همراه با هدفون گوش دهید، ممکن است استفاده طولانیمدت از این وسیله شما را دچار کمشنوایی یا ناشنوایی موقتی کند. همچنین اگر موسیقی را با صدای بلند و یا مدت زمان طولانی همراه با هدفون گوش میدهید، ممکن است آسیب بیشتری به گوش شما وارد شود. در نتیجه پیشنهاد میدهیم که در صورت گوش دادن موسیقی با هدفون صدای آن را کم کنید و یا مدت زمان گوش دادن به موسیقی با هدفون را کمتر کنید.
ما در این مقاله در رابطه با علل از دست دادن شنوایی صحبت کردیم. در صورت بروز مشکل بهصورت ناگهانی بهتر است به جای انجام هرگونه عمل خودسرانه، با مراجعه به شنوایی شناس نسبت به درمان خود اقدام کنید. در صورت نیاز به خرید سمعک میتوانید از لینک زیر رزور وقت و مشاوره اقدام کنید.

