

سهم ۶۶ درصدی کم شنوایی در بروز بیماری آلزایمر و فراموشی
طبق آمار جهانی سال ۲۰۰۸ میلادی، در کشورهای پیشرفته ۶۶ درصد علت بروز بیماری آلزایمر کم شنوایی است که این میزان در کشورهای درحالتوسعه، از درصد بیشتری برخوردار هستند.
در ۷۰ درصد از کم شنواییها درمان باید از طریق سمعک و کاشت حلزون انجام شود و تنها ۳۰ درصد از کم شنواییها با روشهای دارویی و جراحی قابل درمان است.
اهمیت تشخیص بهموقع اختلال شنوایی باید مورد توجه قرار گیرد، تشخیص بهموقع علاوه بر پیشگیری از شدت کم شنوایی، میتواند از بروز آلزایمر در افراد نیز پیشگیری کند.
افراد بزرگسالی که از سمعک استفاده میکنند، پس از تجویز و دریافت سمعک باید حداقل ۶ تا ۱۰ بار برای تنظیم و رفع مشکلات احتمالی ناشی از آن به مرکز درمانی که سمعک را تجویز کرده مراجعه کنند. وضعیت سمعک و شنوایی کودکان نیز باید هر ۳ ماه یک بار مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.
تجویز سمعک در ایران حالت مغازهای دارد و برخی از افرادی که هیچ تخصصی در این زمینه ندارند به خود اجازه تجویز سمعک را به دیگران میدهند، برای تجویز سمعک باید ابتدا قالب گیری انجام شود و سپس میزان صدایی که از طریق سمعک به گوش وارد شده مورد بررسی قرار گیرد. یعنی در مجموع خرید سمعک امری بسیار بسیار مهم بوده و نبایست از کنار آن به سادگی عبور نمود.
افرادی که تخصصی درزمینهٔ قالب گیری ندارند، نباید به این کار اقدام کنند زیرا بسیار خطرناک است و میتواند به گوش صدمه بزند؛ همچنین سمعکی که تجویز میکنند متناسب با اندازه گوش نیست و بیمار با مشکلات عدیده مانند سوت زدن سمعک و تنفر از سمعک مواجه میشود.
۲۵۰۰ شنوایی سنج در ایران در حال فعالیت میباشند که حتی بیش از نیاز جمعیتی کشور است، باوجود این تعداد متخصص، افراد باید در مراجعه خود به مراکز فروش سمعک دقت لازم را بنماید.
پیشتر در مورد تجویز سمعک در ایران آیین نامهای وجود نداشت، اما با پیگیریهای انجام شده از سوی انجمن، برای اولین بار دستورالعمل تجویز سمعک متناسب با سنین مختلف تدوین و به وزارت بهداشت ارائه شده است.
طبق مطالعات انجام شدهی جهانی از هر هزار نفر، ۳ تا ۵ نفر دچار افت شنوایی و از هر هزار نفر یک نفر دچار افت شنوایی عمیق هستند.
همچنین از هر ۱۰۰ نوزادی که در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان (NICU) بستری میشوند، چهار نفر به کم شنوایی مبتلا میباشند.
نوزادانی که بیش از ۵ روز در این بخش بستری باشند، باید پس از ترخیص روی آنها تست شنوایی انجام شود، اگر ۲ تا سه روز بستری باشند، باید تا قبل از سه ماهگی تست شوند و اگر ۲ روز در این بخش بودند مانند نوزادان سالم با آنها رفتار میشود.
طبق برنامه کشوری سند ملی پیشگیری از کم شنوایی ایرانیان، تمام کودکان باید از یک تا ۳۶ ماهگی تحت غربالگری شنوایی قرار گیرند و در هر مرحلهای از این سن که دچار مشکل تشخیص داده شدند، مداخلات درمانی برای آنها صورت میگیرد.
همچنین برای کودکان سه تا ۶ ساله طرح کشوری دیگری در دست انجام است که تاکنون بهصورت پایلوت در پنج استان انجام شده و پس از آن در صورت جواب دهی مناسب بهصورت کشوری ادامه مییابد.
همچنین طبق این طرح افراد در مقاطعی از زندگی از جمله در کلاس اول، سوم و پنجم ابتدایی و مقطع راهنمایی و دبیرستان و همچنین پس از اشتغال به کار تحت غربالگری شنوایی قرار میگیرند.
اگر کم شنوایی بهموقع تشخیص داده و درمان نشود، هزینههای سنگینی را بر افراد و نظام سلامت جامعه تحمیل مینماید.
گفتاردرمانی در منزل را تنها از ما بخواهید