کم شنوایی شدید در کودکان چه علت و علائمی دارد؟
صفحه اصلی » مقالات » دانشنامه مشکلات شنوایی » کم شنوایی شدید در کودکان چه علت و علائمی دارد؟
کم شنوایی ناگهانی در کودکان (SSNHL) بیشتر بهطور غیرقابلتوضیحی رخ میدهد و در بسیاری از موارد علت خاصی برای آن پیدا نمیشود. با این حال، برخی عوامل میتوانند در بروز کم شنوایی نقش داشته باشند. از جمله این عوامل میتوان به عفونتهای ویروسی مانند ویروس سیتومگالو، ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ و ۲، ویروس سرخک و دیگر عفونتها اشاره کرد. همچنین، دلایل مادرزادی مانند سندرم مجرای vestibular بزرگ یا نقص Mondini نیز میتوانند باعث کم شنوایی ناگهانی در کودکان شوند. در موارد نادر، تروما یا تومورها مانند نورومای آکوستیک هم ممکن است عامل کم شنوایی باشند. به طور کلی، کم شنوایی ناگهانی در کودکان اغلب ارثی نیست و بیشتر به عوامل محیطی یا بیماریهای غیرارثی مرتبط است.nih
کم شنوایی ناگهانی چیست؟
کم شنوایی ناگهانی یا SSHL، که به عنوان “کمشنوایی حسی عصبی ناگهانی ” نیز شناخته میشود، به معنای از دست دادن ناگهانی و بدون دلیل شنوایی است که میتواند به سرعت و به صورت ناگهانی یا در طی چند روز اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به ناشنوایی ناگهانی، معمولا هنگام بیدار شدن در صبح متوجه از دست دادن شنوایی خود میشوند. برخی دیگر، زمانی که میخواهند از گوش آسیب دیده استفاده کنند، مانند صحبت با تلفن، متوجه این مشکل میشوند. همچنین، گروهی دیگر، درست قبل از اینکه شنوایی خود را از دست بدهند، صدای بلند و نگرانکنندهای میشنوند. افراد مبتلا به ناشنوایی ناگهانی ممکن است یک یا چند مورد از علائم احساس پری در گوش، سرگیجه، وزوز گوش را نیز تجربه کنند.
کم شنوایی ناگهانی، که گاهی اوقات به عنوان سکته گوش شناخته میشود، یک اختلال شنوایی است که به طور ناگهانی و بدون هشدار قبلی رخ میدهد و میتواند تأثیر عمیقی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. این وضعیت، که معمولاً در یک گوش رخ میدهد، میتواند ناشی از عوامل متعددی باشد، از جمله عفونتهای ویروسی، آسیبهای فیزیکی، اختلالات ایمونولوژیک، و حتی برخی داروها.
درمانهای جدید و پیشرفته شامل استفاده از استروئیدها، گشادکنندههای عروق خونی، ویتامینها، و در موارد خاص، تزریق مستقیم کورتون در گوش میانی یا مصرف خوراکی آن، همچنین روشهای نوینی مانند سلولهای بنیادی، ژن درمانی، و تحریک عصبی میباشند. این روشها با هدف بازیابی شنوایی و کاهش عوارض جانبی این اختلال انجام میشوند. اهمیت سریع عمل کردن در درمان کم شنوایی ناگهانی برای جلوگیری از آسیبهای دائمی بر کسی پوشیده نیست.
گاهی اوقات، افراد مبتلا به کم شنوایی ناگهانی، مراجعه به پزشک را به تعویق میاندازند، زیرا تصور میکنند علت از دست دادن شنوایی آنها به دلیل آلرژی، عفونت سینوسی، جرم گوش در مجرای گوش یا سایر مشکلات رایج است. با این حال، علائم ناشنوایی ناگهانی را باید یک فوریت پزشکی در نظر گرفت و فوراً به پزشک مراجعه کرد. اگرچه حدود نیمی از افراد مبتلا به ناشنوایی ناگهانی، بخشی یا کل شنوایی خود را به طور خود به خود به دست میآورند (معمولاً طی یک تا دو هفته از شروع)، به تعویق انداختن تشخیص و درمان ناشنوایی ناگهانی میتواند اثربخشی درمان را کاهش دهد. دریافت به موقع درمان، شانس بازیابی حداقل بخشی از شنوایی را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
تشخیص کم شنوایی ناگهانی در کودکان
اگر کودک شما علائم کم شنوایی ناگهانی را دارد، پزشک شما باید ابتدا کم شنوایی هدایتی (ناشنوایی ناشی از انسداد گوش مانند مایع یا جرم گوش) را رد کند. برای تشخیص ناشنوایی ناگهانی بدون علت آشکار و قابل شناسایی در معاینه، پزشک شما باید طی چند روز پس از شروع علائم، تست شنوای ستجی ( audiometry ) انجام دهد تا هر گونه کم شنوایی حسی عصبی را شناسایی کند. با audiometry ، پزشک می تواند شدت صداهای مختلف (فرکانس یا زیر و بمی صدا) را قبل از اینکه بتوانید آنها را بشنوید اندازه گیری کند.
یکی از نشانه های SSHL می تواند کاهش حداقل 30 دسی بل در سه فرکانس متصل طی 72 ساعت باشد. این کاهش باعث می شود که گفتگوهای معمولی شبیه نجوا به گوش برسند. ممکن است در برخی بیماران تغییرات ناگهانی و ظریفتری در شنوایی مشاهده شود و با آزمایشهای دیگری تشخیص داده شوند.
علل کم شنوایی در کودکان و نوزادان
علل متعددی میتوانند باعث کم شنوایی در کودکان شوند، اما تنها حدود 10 درصد از افرادی که به SSHL مبتلا میشوند، علت قابل شناسایی برای آن وجود دارد. برخی مطالعات نشان میدهند که کودکان ممکن است به همان اندازه بزرگسالان در معرض خطر SSHL باشند، در حالی که مطالعات دیگر نشان میدهند که کودکان ممکن است در معرض خطر کمتری باشند.
دلایل احتمالی برای اینکه کودکان ممکن است بیشتر در معرض SSHL باشند عبارتند از:
قبل از تولد
- عفونت های دوران بارداری: سرخجه، سیتومگالوویروس، توکسوپلاسموز، و زونا
- مشکلات ژنتیکی: سندرم داون، سندرم Usher، و نوروفیبروماتوز
- مصرف برخی داروها توسط مادر: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) و برخی آنتی بیوتیک ها
- مشکلات مربوط به جفت: کمبود اکسیژن یا خونریزی
- ناهنجاری های مادرزادی: ناهنجاری های گوش خارجی، میانی یا داخلی
در هنگام تولد
- کمبود اکسیژن (هیپوکسی): ناشی از زایمان زودرس، انسداد بند ناف، یا مشکلات جفت
- آسیب به سر: آُیب ناشی از زایمان دشوار یا ضربه به سر
- نارس بودن: نوزادان نارس بیشتر در معرض خطر کم شنوایی هستند.
- داروهای خاص: برخی از داروهایی که به نوزادان داده می شود.
بعد از تولد
- عفونت های گوش: عفونت های گوش میانی و داخلی می تواند به شنوایی گوش آسیب برساند.
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند: گوش دادن به موسیقی با صدای بلند یا قرار گرفتن در معرض انفجار می تواند باعث مشکلات کم شنوایی شود.
- آسیب به سر: ضربه به سر می تواند باعث مشکلات شنوایی شود.
- برخی از بیماری ها: مننژیت، اوریون و سرخک
- داروهای خاص: برخی از داروهایی که به کودکان داده می شود.
- جرم گوش: تجمع جرم گوش می تواند به طور موقت شنوایی را مسدود کند.
- تومورها: تومورهای گوش می تواند به شنوایی آسیب برساند.
اکثر این علل با سایر شرایط یا علائم پزشکی همراه هستند که به تشخیص صحیح کمک میکند. همچنین، یک عامل دیگر که باید در نظر گرفت این است که آیا کم شنوایی در یک یا هر دو گوش اتفاق میافتد. برای مثال، اگر کم شنوایی ناگهانی فقط در یک گوش رخ دهد، تومورهای عصب شنوایی باید به عنوان علت رد شوند. بیماریهای خودایمنی ممکن است باعث SSHL در یک یا هر دو گوش شوند.
مراحل بعد از تشخیص ناشنوایی ناگهانی
اگر فردی دچار کم شنوایی ناگهانی شود، پزشک احتمالا آزمایشهای بیشتری برای تعیین علت زمینهای SSHL تجویز خواهد کرد. این آزمایشها ممکن است شامل:
- آزمایش خون
- تصویربرداری (معمولا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا MRI)
- تست تعادل
درمان کم شنوایی ناگهانی کودکان
شایع ترین درمان برای ناشنوایی ناگهانی، به ویژه زمانی که علت آن ناشناخته باشد، کورتیکواستروئیدها است. استروئیدها می توانند بسیاری از اختلالات را درمان کنند و عموما با کاهش التهاب، کم کردن تورم و کمک به بدن در مبارزه با بیماری عمل می کنند. پیش از این، استروئیدها به صورت قرص مصرف می شدند. در سال ۲۰۱۱، یک کارآزمایی بالینی با حمایت NIDCD نشان داد که تزریق داخل تمپانی (از طریق پرده صماخ) استروئید به اندازه مصرف خوراکی استروئید موثر است. پس از این مطالعه، پزشکان شروع به تجویز تزریق مستقیم داخل تمپانی استروئید به گوش میانی کردند، سپس دارو به گوش داخلی جریان می یابد. این تزریق ها می توانند در مطب بسیاری از متخصصان گوش و حلق و بینی انجام شود و گزینه مناسبی برای افرادی است که نمی توانند استروئید خوراکی مصرف کنند یا می خواهند از عوارض جانبی آن اجتناب کنند.
استروئیدها برای اثرگذاری بهتر باید در اسرع وقت مصرف شوند و حتی ممکن است قبل از دریافت تمامی نتایج آزمایش تجویز شوند. درمانی که بیش از دو تا چهار هفته به تعویق بیفتد، احتمال کمتری برای بهبود یا کاهش دائمی کم شنوایی دارد.
در صورت یافتن علت زمینهای SSHL توسط پزشک، ممکن است درمانهای دیگری مورد نیاز باشد. برای مثال، اگر علت SSHL عفونت باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. اگر داروهایی مصرف کرده اید که برای گوش مضر بوده اند، ممکن است پزشک به شما توصیه کند داروی دیگری را جایگزین کنید. اگر یک بیماری خودایمنی باعث حمله سیستم ایمنی بدن به گوش داخلی شده باشد، پزشک ممکن است داروهایی برای سرکوب سیستم ایمنی تجویز کند.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران و سایر نقاط ایران تماس بگیرید.
کم شنوایی ناگهانی یک اختلال شنوایی است که به طور ناگهانی و بدون علت مشخص بروز میکند. این وضعیت میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما در کودکان باید توجه ویژهای به آن داشته باشیم. در صورتی که کودک شما به طور ناگهانی دچار مشکلات شنوایی شود، باید به سرعت به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت و درمان مناسب شناسایی شود. این اختلال ممکن است به دلیل مشکلات داخلی گوش، آسیب به عصب شنوایی یا عفونتهای گوش ایجاد شود. برای شناخت بهتر این مشکل، آشنایی با انواع کم شنوایی بسیار مهم است. انواع مختلف کم شنوایی میتوانند به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، عفونتها یا آسیبهای محیطی ایجاد شوند که تشخیص و درمان هر کدام نیازمند روشهای خاص خود است. شناخت و درمان دقیق انواع کم شنوایی میتواند به بهبود وضعیت شنوایی کودک شما کمک کند.
vpojaz
سلام ممکنه بخاطر عفونت گوش دچار کم شنوایی ناگهانی بشیم؟
بله، عفونت گوش می تواند باعث کم شنوایی ناگهانی شود.
ممکنه فرزندمون دچار کم شنوایی ناگهانی بشه ولی والدین متوجه نشن؟
با غربالگری شنوایی بدو تولد این موضوع تشخیص داده میشه و یا اگر بعد از تولد دچار مشکلات شنوایی به علت عفونت و مواردی مشابه شود با صدا زدن فرزند و ری اکشن نشان ندادن او یا بلند کردن صدای تلویزیون، بلند شدن صدای فرزند و… قابل تشخیص است.