ریشه های اختلال یادگیری را بشناسیم.
اختلال یادگیری چیست و چرا به وجود میآید؟
اختلال یادگیری یکی از شایعترین انواع اختلالات روانشناختی است که به میزان زیادی در کودکان دیده میشود. از آنجایی که کودکان زیادی امروزه با انواع اختلال یادگیری روبهرو هستند، شناسایی ریشه های اختلال یادگیری و تلاش برای درمان اختلال یادگیری کودک اهمیت زیادی پیدا کرده است. به همین جهت در این جا میخواهیم برای شما برخی از عوامل محیطی و عوامل ژنتیکی و عوامل فیولوژیکی و ریشه های اختلال یادگیری در کودکان را توضیح دهیم. در اختلال یادگیری مشاهده میشود که یک کودک نسبت به همسالان خود دارای هوش بیشتری است اما مشکل زیادی در بخشهای گوناگون یادگیری دارد و قادر نیست آنطور که دیگران مطالب و مهارتهای مختلف را یاد میگیرند، روند یادگیری و آموختن را طی کند.
به عبارتی اختلال یادگیری یک نوع اختلال عصب شناختی است که به طور مستقیم به مغز فرد ارتباط دارد. این اختلال تاثیر زیادی بر روی نحوه درک اطلاعات پیرامون، پردازش و برقراری ارتباط فرد با دنیای اطراف دارد.
از این رو کودک مبتلا به اختلال یادگیری با وجود این که تلاش و سخت کوشی زیادی در یادگیری مباحث مختلف مانند نکات درسی و علمی دارد، فرآیند یادگیری را نمیتواند به خوبی انجام دهد و یادگیری و فهم مطالب مختلف برای او دشوار خواهد بود. اختلال یادگیری به گونهای است که بر توانایی یادگیری و فرآیند تحصیل کودک به طور مستقیم اثر میگذارد و باعث مشکلات زیادی در روند تحصیلی کودک خواهد شد.
ریشه های اختلال یادگیری
در اینجا میخواهیم برخی از مهمترین ریشه های اختلال یادگیری را بیان کنیم تا بدانید که اختلال یادگیری در فرزند شما به چه دلیلی به وجود میآید. اختلال یادگیری به دلیل عوامل گوناگونی میتواند رخ دهد که مهمترین آنها شامل عوامل محیطی، عوامل ژنتیکی و عوامل فیزیولوژیکی و… است که در ادامه توضیح دادهایم.
۱- عوامل محیطی
عوامل محیطی و اختلال یادگیری، یکی از مسائلی است که بسیار مورد توجه پژوهشگران روانشناسی قرار گرفته است. به طور کلی عوامل محیطی و محیطهایی که فرد در آن رشد میکند، در وضعیت سلامت جسمی و روانی کودک تاثیر بسیار زیادی دارد.
به عبارتی عوامل محیطی از ریشه های اختلال یادگیری به شمار میآید. عوامل محیطی نقش زیادی در بروز اختلالات یادگیری دارند و میتوانند مشکل اختلال یادگیری را در کودک تشدید کنند. از مهمترین عوامل محیطی میتوان به تولد پیش از موعد کودک، تغذیه ناسالم و نامناسب، پرورش و رشد کودک در محیطی با استرس و اضطراب بالا، توجه نکردن مربی یا معلم به کودک، ضعف در ارتباط عاطفی والدین با کودک و… اشاره کرد. این عوامل از مهمترین ریشه های اختلال یادگیری هستند و بسیاری از این عوامل را میتوانید کنترل کنید.
از این رو با دقت در عوامل محیطی و اختلال یادگیری و کنترل هرکدام میتوانید از بروز اختلال یادگیری در کودک خود پیشگیری کنید.
۲- عوامل ژنتیکی
عوامل ژنتیکی از دیگر ریشه های اختلال یادگیری به حساب میآیند و باعث بروز و تشدید اختلال یادگیری در کودک خواهند شد. عوامل ژنتیکی و اختلال یادگیری، از دیگر نکاتی است که در بررسی ریشه های اختلال یادگیری مورد توجه پژوهشگران حوزه روانشناسی قرار گرفته است. ژنتیک اهمیت بسیار زیادی در شکل گیری انسان دارد و چیزی است که فرد هنگام تولد از والدین خود دریافت میکند و اصلیترین علت تفاوت ویژگیهای افراد و موجودات، به دلیل تفاوتهای ژنتیکی است که در افراد وجود دارد.
اطلاعاتی که در حافظه، سیستم یادگیری و سیستم عصبی هر فرد وجود دارد، از عوامل ژنتیکی هر فرد سرچشمه میگیرد. از این رو ممکن است یک فرد در ژنهای خود دارای اختلال یادگیری باشد و این باعث بروز مشکلات اختلال یادگیری در کودک شما باشد. به این ترتیب عوامل ژنتیکی از مهمترین ریشه های اختلال یادگیری به شمار میآیند و متاسفانه کمتر از عوامل محیطی قابل کنترل توسط خود افراد است.
۳- عوامل فیزیولوژیکی
عوامل فیزیولوزیکی و اختلال یادگیری از دیگر نکات مورد بررسی توسط پژوهشگران اختلال یادگیری است. به عبارتی از مهمترین ریشه های اختلال یادگیری، عوامل فیزیولوژیکی به حساب میآید. این عوامل میتوانند به طور قابل توجهی، باعث تاخیر در یادگیری و درک مطالب شوند. از مهمترین عوامل فیزیولوژیکی میتوان به وجود نقصهای بینایی، شنوایی و… در فرد اشاره کرد. همچنین این عوامل شامل آسیب به سر یا جمجه و سیستم عصبی مغز باشد. بنابراین با دقت در برخی از این عوامل میتوان ریشه های اختلال یادگیری را کنترل کرد.
۴- عوامل بیوشیمیایی
از دیگر ریشه های اختلال یادگیری میتوان به اختلالات گوناگون متابولیکی اشاره کرد که باعث تشدید اختلالات یادگیری در کودکان خواهند شد. برخی از عوامل بیوشیمیایی که با اختلالات یادگیری مرتبط هستند، شامل هایبوگلیسیمی و کم کاری تیروئید هستند. با دقت در این بیماریها و مشکلات، میتوان بهتر ریشه های اختلال یادگیری را شناسایی کرد.
بیشتر بخوانید،
۵- عوامل آموزشی
برخی متخصصان و روانشناسان بر این باور هستند که تدریس ناکافی و نادرست میتواند یکی از ریشه های اختلال یادگیری به حساب بیاید. بررسیها نشان میدهد که تعداد قابل توجهی از کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری، در مراکز آموزش کافی و مناسب نبودهاند و آموزش مناسب محرومیت داشتهاند به همین جهت با اختلال یادگیری روبهرو شدهاند.
انواع اختلالات یادگیری
حال که ریشه های اختلال یادگیری را مورد بررسی قرار دادیم و فهمیدید که به چه دلیلی اختلال یادگیری در افراد به وجود میآید، انواع اختلالات یادگیری شایع در کودکان را برای شما معرفی میکنیم تا بیشتر انواع این اختلالات را بدانید. از انواع اختلالات یادگیری میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
۱-نارساخوانی: در این نوع از اختلال یادگیری، فرد با خواندن مطالب و درک آنها مشکل دارد. اغلب متنها را به سختی و بسیار کند میخواند. در تلفظ یا هجی کردن کلمهها توانمندی کمی دارد و در برخی موارد کلمهها را حدس میزند.
۲- اختلال یادگیری در نوشتن: در این نوع اختلال یادگیری، فرد عموما مهارت فیزیکی لازم برای به دست گرفتن مداد و … را ندارد. بدن او هنگان نوشتن تنشهای شدیدی را تجربه میکند و به محض شروع نوشتن، خسته میشود. افرادی که به اختلال یادگیری در نوشتن مبتلا هستند برای نوشتن یک متن هم دچار مشکل هستند و اغلب نمیتوانند افکار خود را برای نوشتن یه متن منسجم سازماندهی کنند.
برای رزرو نوبت و مشاوره جهت درمان اختلالات یادگیری تماس بگیرید.
۳-اختلال یادگیری در مهارتهای حرکت: این اختلالات در فعالیتهای ظریف مانند قیچی کردن و گاهی با فعالیتهای فیزیکی مانند عدم توانایی در دویدن خودشان را نشان میدهند. در برخی از کودکان هم میتوان عدم هماهنگیهای حرکتی را در بستن دکمههای لباس یا حتی بند کفشها دید.
۴-اختلال یادگیری در ریاضیات: افراد مبتلا به این اختلال یادگیری، در یادگیری عدد و ارقام و درک نسبتهای میان آنها مشکل دارند. برای مثال توانایی تشخیص بزرگی و کوچکی عددها و … را ندارند. افرادی که به این نوع اختلال یادگیری مبتلا هستند، در بسیاری از موارد از محاسبه زمان، برآورد و … نیز دارای توانایی نیستند.
۵-بیش فعالی:ADHD یکی از مهمترین موانعی است که بر سر راه یادگیری کودک قرار دارد.کودکی که به بیشفعالی مبتلاست، تمرکز و توجه بسیار کمی دارد و کوچکترین اتفاقی میتواند تمرکز او را به هم بریزد و بیشتر با محیط آموزشی مدرسه و دیگر محیطهای سنتی آموزشی مشکل دارد.
درمان اختلال یادگیری
در اینجا سعی کردیم شما را با ریشه های اختلال یادگیری در انواع مختلف آشنا کنیم تا به خوبی بدانید که اختلالات یادگیری در افراد و کودکان چگونه و به چه دلیلی ممکن است شکل بگیرند. حال که ریشه های اختلال یادگیری را به خوبی میدانید، پیشنهاد میشود که برای درمان اختلال یادگیری از مشاوران طنین سمعک کمک بگیرید و اگر کودک شما این اختلال را دارد، هر چه زودتر درمان کنید. برای درمان اختلال یادگیری کودکان با دکتر معصومه قاسمی میتوانید با lh تماس بگیرید و از مشاوران متخصص و مجرب کلینیک طنین سمعک به راحتی کمک بگیرید. برای درمان اختلال یادگیری در خدمت شما هستیم.