ساکشن گوش- مزیت ها و آسیب های ساکشن گوش
ساکشن گوش، که یکی از روش های شست و شوی گوش نیز گفته میباشد، فرآیندی است که در آن با استفاده از دستگاهی به نام اوتوسکلر، مایعات و ترشحات اضافی از گوش خارج میشوند. این روش برای درمان بیماریهایی نظیر عفونتهای گوش مثل عفونت چسبنده و مواردی که باعث کاهش شنوایی میشوند، به کار میرود. افرادی که دچار انسداد گوش به دلیل جمع شدن موم یا مایعات هستند، باید این روش را انجام دهند. ساکشن گوش یکی از روش های کاهش جرم گوش است. جالب است بدانید که مطالعه ای روی 159 نفر، بعد از انجام ساکشن گوش انجام شده و 91 درصد از نتایج راضی بوده اند.
ساکشن گوش چیست؟
در ساکشن گوش، ابتدا پزشک متخصص با مشاهده پرده گوش توسط میکروسکوپ، میزان و محل تجمع جرم گوش را یافت میکند. سپس با استفاده از دستگاه ساکشن گوش (یونیت میکروساکشن)، موم ها و جرم های اضافی درون کانال گوش را مانند یک جارو برقی به بیرون میکشاند. این دستگاه با به وجود آوردن یک نیرو مکش ملایم و کنترل شده، جرم ها را به آرامی به خارج از گوش منتقل میکند. جرم های گوش مواد طبیعی هستند که توسط غدد موجود در کانال گوش به منظور محافظت و روان کردن گوش تولید میشوند. انباشته شدن این مواد سبب بروز مشکلاتی همچون وزوز گوش، کم شنوایی و غیره میشود.
عمدتا پروسه انجام ساکشن گوش بیشتر از چند دقیقه طول نمیکشد و در طی آن درد یا ناراحتی خاصی برای بیماران به وجود نمیآید. همچنین ساکشن گوش روش جدید و ایمنتری نسبت به شستشو گوش میباشد، اما با توجه به در دسترس نبودن و گران بودن تجهیزات میکروساکشن، در اکثر کلینیک ها از روش های قدیمیتر استفاده میشود
تفاوت ساکشن گوش و شستشو گوش
برخلاف چیزی که اکثر مردم فکر میکنند، ساکشن گوش و شستشوی گوش دو فرایند مجزا و متفاوت از یکدیگر میباشد. در هرکدام از این روش ها از تکنیک ها و ابزارهای خاصی استفاده میشود که یک متخصص شنوایی با توجه به نیاز هر فرد و نوع تجمع جرم های گوش، یکی از آنها را تجویز میکند.
همانطور که بیان کردیم، در ساکشن گوش متخصصین با بهرهگیری از دستگاه خاصی، نیروی مکشی را ایجاد میکنند که در نتیجه آن، جرمها و موم های اضافی گوش به قسمت بالایی دستگاه میچسبند و از گوش خارج میشوند.
در فرایند شستشو گوش، پزشک با وارد کردن جریان ملایم آب گرم به داخل کانال گوش، سبب خروج جرم های انباشته شده در گوش میشود. به منظور جلوگیری از سرگیجه و عدم تعادل بیماران، پزشکان از آب گرم برای شستشو گوش استفاده میکنند. این جریان آب با استفاده از سرنگ یا گیت مخصوص شستشو، وارد گوش میشود.
به طور کلی در فرایند ساکشن گوش از آب استفاده نمیشود و با استفاده از ابزار های خاصی، جرم های فشرده تر و چسبیده تر به پرده گوش را به بیرون انتقال میدهند، اما در هنگام شستشو گوش با استفاده از جریان آب، جرم و موم های نرم تر را از گوش خارج میکنند. شستشو گوش روشی سنتی تر و رایج تری نسبت به ساکشن گوش میباشد، اما در برخی موارد نمیتوان از آب برای شستشو گوش استفاده کرد. در این زمان متخصصین ساکشن گوش را پیشنهاد میکنند.
چه زمانی باید ساکشن گوش را انجام دهیم؟
میکروساکشن ها عمدتا در زمان هایی که تجمع جرم در گوش بیش از حد بزرگ شده باشد و یا سایر روش های درمانی دیگر پاسخگو نباشد، استفاده میشود. همچنین در مواردی که برای شستشو گوش بیمار نتواند از آب استفاده کند، ساکشن گوش پیشنهاد میشود. برخی از این موارد شامل؛
- کسانی که اخیر دچار عفونت گوش شده باشند.
- افرادی که در گذشته، عوارض ناشی از شستشو گوش داشته باشند.
- بیمارانی که پرده گوش آنها سوراخ شده باشد یا به آن آسیب جدی وارد شده باشد.
- کسانی که در سال های اخیر جراحی گوش انجام داده باشند.
این افراد میتوانند با استفاده از ساکشن گوش با عوارض و خطرات کمتری، جرم های اضافی گوش را از بین ببرند.
همچنین بیماری های شنوایی مانند لابیرنتیت و منیر سبب بروز عفونت هایی در مجرای شنوایی افراد میشوند که بیماران میتوانند با استفاده از ساکشن گوش این عفونت ها را از گوش خارج کنند.
مزایا ساکشن گوش
طبق مطالعاتی که در سال 2014 صورت گرفت، میکروساکشن ها تا حدود 90 درصد میتوانند جرم های گوش را ازبین ببرند. این پاکسازی گوش در دقت و ایمنی بالایی انجام میگیرد. برخی از مهم ترین مزیت های میکروساکشن ها عبارتند از؛
- دقت و کنترل: در طی فرایند ساکشن، متخصص توسط میکروسکوپی میتواند درون مجرای گوش و پرده صماخ را مشاهده کند که همین امر سبب افزایش تسلط و کنترل آن، بر روی میزان مکش، دستگاه ساکشن میشود.
- کاهش خطر آسیب: با توجه به قابلیت کنترل حجم مکش که در دستگاه های ساکشن وجود دارد، احتمال برخورد ضربه یا آسیب به پرده گوش را تا حد قابل توجه ای کاهش میدهد.
- کاهش درد و ناراحتی: در طی فرایند پاکسازی گوش توسط روش ساکشن به دلیل عدم استفاده از آب در این پروسه، حالات نامطلوب مانند احساس پر بودن و سنگینی گوش و یا وزوز گوش به وجود نمیآید.
- سریع و کارآمد: روش ساکشن گوش برخلاف روش های سنتی با بهرهگیری از تجهیزات و امکانات روز دنیا، پاکسازی گوش را در سریع ترین زمان ممکن انجام میدهد.
موارد فوق برخی از مهم ترین مزیت های میکروساکشن نسبت به سایر روش های پاکسازی گوش میباشد. ساکشن گوش حتما توسط متخصص گوش، حلق و بینی انجام میگیرد که همین امر سبب افزایش ایمنی و اثرات این روش میشود.
عوارض و آسیب های ساکشن گوش
در حالی که استفاده از دستگاه ساکشن گوش، یکی از ایمن ترین و موثرترین روش های از بین بردن جرم و موم ها میباشد، اما اگر این فرایند توسط شخص غیر متخصص و یا به صورت نادرست انجام گیرد سبب بروز عواقب و آسیب های جبران ناپذیری خواهد شد.
- آسیب به پرده گوش
- ضربه به کانال گوش
- وزوز گوش
- کاهش شنوایی
- ابتلا به اوتیت خارجی
- آسیب به گوش میانی
موارد ذکر شده برخی از مهم ترین عوارضی است که استفاده نادرست از ساکشن میتواند به همراه داشته باشد. همچنین در مواردی نادر ممکن است سبب به وجود آمدن سرگیجه و عفونت در بیماران شود.
ساکشن گوش برای کودکان
از رایج ترین مشکلاتی که کودکان همواره با آن دست و پنجه نرم میکنند، انسداد مجرای شنوایی میباشد. این بسته شدن کانال گوش میتواند دلایل متفاوتی مانند جرم و عفونت داشته باشد. به منظور از بین بردن این جرم ها در مرحله اول پزشکان سعی میکنند با استفاده از روش هایی مانند قطره گوش، موم ها را نرم تر کنند تا مجرای شنوایی باز شود. در صورتی که قطره به تنهایی کارساز نبود، پزشکان با بررسی شرایط کودک امکان استفاده از ساکشن گوش را برای او میسنجند. اگر این امکان برای کودک وجود داشت، این فرایند توسط متخصص گوش، حلق و بینی با استفاده از میکروساکشن های آندوسکوپی که از نیرو مکش ملایم تری نسبت به ساکشن های معمولی برخوردار است، انجام میشود. از آنجا که گوش کودک ظرافت و آسیب پذیری بیشتری دارد، انجام این پروسه باید با دقت بالاتری انجام بگیرد.
مراقبت های پس از انجام ساکشن گوش
پس از پایان یافتن فرایند ساکشن گوش، بیماران با رعایت برخی نکات ساده اما مهم، میتوانند از بروز عوارض جانبی احتمالی جلوگیری کنند.
- تا حداقل 48 ساعت پس از میکروساکشن، گوش را خشک نگه دارید. درصورتی که پس از آن به حمام رفتید، درون گوش را به آرامی خشک کنید.
- از واردن کردن گوش پاکن یا جسم خارجی به گوش خود اکیداً خودداری کنید.
- سعی کنید پس از ساکشن گوش به مدت دو الی سه روز استراحت کنید و فعالیت های سنگین انجام ندهید.
- درصورتی که متخصص به شما تجویز دارویی خاصی نکرده باشد، بلافاصله پس از میکروساکشن به صورت سرخود از قطره گوش استفاده نکنید.
همچنین میتوانید با برقراری ارتباط با متخصص و ارائه شرح حال از وضعیت خود، هرگونه نگرانی یا سوالی که ذهنتان را مشغول کرده است را از بین ببرید.
جمع بندی نکات ساکشن گوش
در عمل ساکشن گوش، پزشک متخصص با استفاده از ابزار و تجهیزات خاصی و با ایجاد یک نیرو مکش، جرم و موم های اضافی گوش را به بیرون انتقال میدهد. میکروساکشن روش موثر و ایمن تری نسبت به روش های قدیمی مانند شستشو گوش میباشد. از مزیت های ساکشن گوش میتوان به افزایش دقت و کنترل، کاهش خطر آسیب و سریع و کارآمد بودن آن اشاره کرد.
رعایت برخی نکات مانند خشک نگه داشتن گوش، وارد نکردن اشیاء خارجی در مجرای شنوایی و استراحت، میتواند کمک شایانی در جلوگیری از بروز عوارض پس از عمل داشته باشد.
طنین سمعک با سابقه چندین ساله در حوزه بیماری های شنوایی و درمان آن و همچنین فروش سمعک و تعمیر انواع سمعک آماده خدمت به شما همراهان عزیز میباشد.
من گوشم خارش داره و چرک داره ساکشن کنم بهش آسیب نمیرسه؟
بهتره هرچه زودتر توسط یک متخصص گوش معاینه شوید و بعد اقدامات لازم صوت بگیره ممکنه براتون دارو تجویز بشه
بهتره توسط متخصص معاینه بشید و اگر در مراحل ابتدایی باشید براتون قطره تجویز میکنه.
سلام من ساکشن گوش انجام دادم والان گوشم وزوز میکنه باید چیکار کنم؟