علت کیپ شدن ناگهانی گوش + روش های درمانی خانگی
گرفتگی گوش، که با علائمی مانند کاهش شنوایی و درد همراه است، میتواند ناشی از مواردی مانند سرماخوردگی، آلرژی، یا حتی وجود مواد غریبه در گوش باشد.درمان گرفتگی گوش میتواند شامل استفاده از داروهایی مانند ایبوپروفن یا اکتیفد باشد، و همچنین روشهای خانگی مانند استفاده از گرمای ملایم یا قطرههای گوش، استفاده از روغن زیتون، روغن سیر و اکالیپتوس باشد. به یاد داشته باشید؛ اگر روش های خانگی برای درمان کیپ شدن گوش شما کارساز نبود؛ حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا ادامه داشتن این مشکل باعث درد، خارش، عفونت گوش و تکثیر باکتری و تغییر در تعادل بدن می شود.
برای بسیاری از افراد، مشکل کیپ شدن یا سنگین شدن گوش پس از شنا کردن در استخر و یا سرماخوردگی پیش میآید. با این وجود، علت کیپ شدن ناگهانی گوش، دلایل کاملا متفاوتی با این موارد هستند. گاهی از اوقات کیپ شدن گوش میتواند آنقدر اعصاب را مختل سازد که ممکن است فرد دست به کارهای نادرستی نیز بزنید؛ به عنوان مثال فرد مجبور شود با گوش پاک کن به جان گوش خود بیفتد و یا حتی خودسرانه در داخل گوش خود روغن بریزید! گاهی ممکن است برخی از افراد در جهت مخالف به گوش خود ضربه وارد سازند. بنابراین در ادامه توضیحات با پاسخ به این سوالات، کمی بیشتر در مورد علت کیپ شدن گوش اطلاعات کسب کنیم.
- کیپ شدن گوش می تواند نشانه چه مشکلی باشد؟
- علت کیپ شدن گوش چیست؟
- چگونه میتوان از کیپ شدن گوش جلوگیری کرد؟
- درمان کیپ شدن گوش چیست؟
لازم به توضیح است امروزه این مشکل بسیار متداول بوده و ممکن است علت کیپ شدن ناگهانی گوش بسیار زیاد باشد. تجمع یافتن جرم و ترشحات، انسداد شیپور استاش، شنا در استخر و بروز عفونت در گوش میانی و گوش داخلی از سری عوامل مهم کیپ شدن گوش میباشد. به منظور درمان کیپ شدن گوش و انسداد مجرای گوش میتوان از روشهای دارویی، شستشو گوش و ساکشن گوش استفاده کنند. همچنین بدن انسان یک سیستم دفاعی طبیعی در مقابله با جرم بیش از حد گوش دارا است.
ممکن است بدون اینکه متوجه شوید ضربه شدید گوش را تجربه کرده باشید. باروترومای گوش شایعترین آسیب مرتبط با غواصی تفریحی است، اما با تکنیکهای مناسب، کاملا قابل پیشگیری است. در این مقاله در مورد انواع علل و علائم باروتروما گوش، نحوه تشخیص آنها و مهمتر از همه، نحوه جلوگیری از گرفتگی گوش مطالبی را گردآوری کردهایم با ما همراه باشید.
بررسی علت کیپ شدن ناگهانی گوش
علت ناگهانی کیپ شدن گوش میتواند به دلیل انسداد در مجرای گوش خارجی، گوش میانی یا حتی گوش داخلی رخ دهد. عواملی مانند تغییرات فشار هوا در مکانهایی مثل هواپیما، زیر آب یا ارتفاعات، ورود آب یا جرم به گوش، و عفونت گوش میتوانند باعث این حالت شوند. در برخی موارد نادر، کیپ شدن گوش میتواند نشانهای از بیماریهایی مانند “نوروم آکوستیک” باشد که یک تومور خوشخیم روی عصب شنوایی است. بهترین راه درمان کیپ شدن گوش، مراجعه به پزشک و شستشوی گوش یا درمان دارویی تحت نظر متخصص است.
- تجمع یافتن جرم و ترشحات طبیعی گوش در مجرای گوش خارجی و مسدود شدن کانال گوش خارجی .
- انسداد یافتن مجرای شیپور استاش .
- شنا کردن در استخر.
- بروز عفونت در گوش (مثلا سرماخوردگی) .
- پرواز با هواپیما و یا صعود به ارتفاعات .
- بروز مشکلات در گوش میانی .
- وجود اختلال در پرده گوش .
- تومورها و زوائد گوش خارجی
- بیماری منیر
- عفونت گوش خارجی
در ادامه هر یک از این دلایل را شرح میدهیم و به بررسی کلی از آنها میپردازیم.
1- تجمع نمودن جرم طبیعی گوش
جمع شدن جرم و ترشحات طبیعی گوش در مجرای گوش خارجی ، یکی از دلایل متداول علت گرفتگی گوش سمت راست یا سنگین شدن گوش سمت چپ، میباشد که منجر به مسدود شدن کانال گوش خارجی می شود. بهترین روش رفع این مشکل، شستشوی گوش توسط پزشک میباشد .
آیا شست و شوی گوش توسط پزشک می تواند آسیب رسان باشد؟
لازم به ذکر است؛ گاهی برخی از افراد به اشتباه بر این باور هستند که جرمگیری و شست و شوی داخلی گوش توسط پزشک، میتواند به تدریج به سیستم شنوایی آسیب وارد سازد. اما این اعتقاد کاملا اشتباه بوده و ضروری است، جرم گوش در صورت تجمع در گوش یا در صورت کهنه بودن، باید توسط متخصص از طریق شستشو بیرون آورده شود .
وجود سیستم طبیعی بدن برای مقابله با جرم گوش
میدانیم که خود بدن میتواند به طور طبیعی جرم گوش را دفع کند؛ اما گاهی اوقات و در بعضی افراد دلایلی هم چون وجود ذرات جسم خارجی در مجرای گوش، تجمع جرم گوش در اطراف آن، ورود آب به مجرا یا به دلیل شکل مجرا و رویش موی زیاد درون مجرای گوش، خارج شدن جرم گوش به طور طبیعی رخ نمیدهد. در چنین مواردی خارج کردن ترشحات و یا شست و شوی گوش بسیار ضروری خواهد بود .
با جرم گرفتگی گوش چه باید کرد؟
در شرایط جرم گرفتگی گوش، افراد بدون داشتن درد یا سابقه خاصی از بیماری احساس گرفتگی در گوش خود دارند. گفتنی است حتی در این موارد، استفاده نمودن از گوش پاک کن اصلا توصیه نمی شود، مگر آن که افراد قبلا با کاربرد گوش پاک کن، تحت نظر متخصص آشنا شده باشد .
لازم به توضیح است انتخاب کردن اندازه یا سایز گوش پاک کن، باید با توجه به قطر کانال گوش باشد. همچنین پس از انتخاب گوش پاککن، لازم است وارد کردن گوش پاک کن به درون گوش خارجی از سمت دیواره فوقانی مجرا انجام شود. بسیار اهمیت دارد که پس از ورود 1 تا 1.5 سانتیمتر از گوش پاک کن به درون مجرا، فقط با یک بار چرخش در داخل گوش انجام شود و پس از تمیز شدن دیوارههای جلویی، کف و دیواره پشتی باید گوش پاککن از گوش خارج شود .
همچنین استفاده از سمعک میتواند باعث بروز برخی جرمها و تجمع آنها شود. البته افرادی که از سمعک های پشت گوشی استفاده میکنند کمتر در معرض این مشکل قرار میگیرند.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
هرچند وقت یکبار شستشوی گوش باید انجام شود؟
در برخی از موارد از شست و شوی گوش برای خروج اجسام خارجی در گوش استفاده می شود. گفتنی است در بعضی مشاغل نیز تجمع جرم در گوش افراد نیز دیده میشود. گاهی اوقات نیز در برخی از افراد شکل مجرا به گونه ای میباشد که جرم گوش به سمت خارج هدایت نمیشود، بنابراین شست و شوی دورهای بسیار ضروری خواهد بود .
آیا این گفته درست است که گوش برخی افراد مستعد جرمگیری می باشد؟
متاسفانه این گفته درست است! گوش برخی افراد، مستعد تجمع جرم گوش بوده و لازم است این افراد از ورود اجسام خارجی به گوش خود ممانعت نمایند یا از ورود آب به گوش خود جلوگیری کنند. البته گفتنی است باوجود مراقبتهای لازم؛ باز هم این امکان وجود دارد که جرم گوش در مجرا تجمع نماید. در چنین مواردی، مراجعه نمودن به متخصص به صورت دورهای، بهترین و اصولیترین کار میباشد .
آیا این مطلب درست است که باید در داخل گوش قطره گلیسیرین ریخته شود؟
بسیار ضروری است که توجه شود؛ ریختن روغن بچه در گوش باید با تجویز پزشک صورت گیرد و از همین رو، ریختن قطره گلیسیرین نیز نیاز به مجوز پزشک دارد. زمانی ریختن گلیسیرین در گوش باید انجام گیرد که پزشک متخصص پس از معاینه گوش، تجمع جرم قدیمی در مجرای گوش را تشخیص دهد. برای بیرون آوردن جرم ابتدا پزشک با تجویز نمودن گلیسیرین برای نرم کردن جرم نموده و بعد اقدام به شست و شو و استخراج جرم گوش می نماید .
روش های جلوگیری از تجمع جرم گوش
جرم گوش یا «سرومن» تقریبا در تمام افراد ترشح میشود. این کار اولا موجب چرب ماندن پوست مجرا شده و همچنین اثر محافظتی برای گوش دارد. با وجود جرم گوش، حتی حشرات در برخورد با این ماده از بین میروند. چنانچه جرم طبیعی در گوش وجود نداشته باشد، موجب ایجاد خارش و اگزما در گوش خارجی خواهد شد. لازم به ذکر است در برخی از افراد، ترشح نمودن بیش از حد جرم به دلیل نوع تغذیه و مصرف زیاد چربی و قند میباشد که با اصلاح عادات غذایی میتوان، میزان ترشح جرم گوش را کاهش داد. روش دیگر، جلوگیری از ورود ذرات گرد و غبار، مخصوصا اجسام خارجی در گوش میباشد که توصیه می شود رعایت شود. همچنین روش مناسب دیگر، مراقبتهای دورهای برای افراد مستعد است که باید آن را مدنظر داشته باشند.
2- انسداد یافتن مجرای شیپور استاش
انسداد یافتن مجرای شیپور استاش، می تواند علت کیپ شدن ناگهانی گوش باشد. این مجرا ارتباط هوایی گوش میانی با فضای حلق را برقرار مینماید که چنانچه این مجرا انسداد یابد، منجر به کاهش فشار هوای درون گوش میانی شده و به تدریج پرده صماخ به سمت گوش میانی کشیده میشود و در این صورت انتقال اصوات به درستی انجام نمی گیرد، سبب آسیب به پرده گوش میشود. در این شرایط فرد احساس کیپشدگی گوش میکند. البته شایان ذکر است در هنگام کاهش شنوایی ناگهانی نیز بیماران احساس کیپ شدن گوش را گزارش میکنند که وقوع این مساله به دلیل کاهش شنوایی میباشد. احتمالاً بسیاری از افراد فشار زیاد و کم هوا را هنگام مسافرت با هواپیما و قطار را تجربه کرده اند. مثال زیر را در این باره مفید است :
مثال: کیپ شدن و گرفتگی گوش به علت پرواز با هواپیما
هنگام فرود هواپیما، از جمله مواردی است که سبب کیپ شدن ناگهانی گوش، گرفتگی گوش و در نتیجه سنگین شدن گوش میشود. علت پزشکی این موارد نیز مشخص شده است. در واقع علت کیپ شدن گوش به این صورت، مربوط به شیپور استاش است که رابط میان گوش میانی و بینی است. گفتیم که کار اصلی و وظیفه شیپور استاش، تنظیم فشار گوش میانی در اثر تغییر فشار هوا می باشد. چنانچه برخی از افراد دچار آلرژی و یا سرماخوردگی باشند، شیپور استاش به دلیل وجود بیماری و التهاب ناشی از آن قادر به تنظیم فشار هوا نخواهد بود. نتیجه آن خواهد شد که در این دسته از افراد، فشار منفی در گوش ایجاد میشود و در نهایت گوش آنها کیپ و گرفته می شود. البته لازم به توضیح است که این فشار منفی به مواردی همچون اندازه تغییرات فشار هوا و نیز میزان التهاب و اختلال در عملکرد شیپور استاش نیز بستگی دارد. گفتنی است در موارد حادی که شیپور استاش عملکردی بسیار ضعیف دارد، افراد ممکن است علاوه بر کیپ شدن گوش، دچار درد بسیار شدید در گوش نیز شوند.
دیده شده است در این موارد، تجمع مایع و خون نیز در گوش اتفاق میافتد و در نتیجه بیمار به صورت همزمان، در گوش خود احساس درد و گرفتگی شدیدی دارد. به همین علت است که همواره توصیه میشود افرادی که دچار سرماخوردگی و آلرژی میباشند، حتی الامکان سعی نمایند تا زمانی که بیماری آنها بهبود نیافته است، از سفر با هواپیما خودداری کنند. در هنگامی که این افراد مجبور به سفر با هواپیما میباشند، توصیه میشود در هنگام فرود هواپیما، آب نبات بمکند و یا آدامس بجوند. این امر باعث خواهد شد که شیپوراستاش گوش در این افراد مدام باز و بسته شده و دچار فشار منفی و کیپ شدن گوش نشود .
همان طور که قبلا ذکر نمودیم وجود اختلال و مشکل در شیپور استاش همیشه در هنگام اختلال فشار خود را نشان میدهد. به صورت دقیق تر و علمی تر، فشار هوایی که داخل گوش و پشت پرده میانی گوش است، همواره باید با فشار هوای خارج از گوش یعنی هوای محیط برابر باشد. در صورت عدم برابری فشار، ممکن است هوا به مرور جذب گردیده و مایع در گوش میانی تجمع یابد. در نهایت در این حالت در فرد میتواند «اوتوسروز» ایجاد شود .
از این رو، همواره به افرادی که شیپور استاش آن ها دچار اختلال و مشکل میباشد توصیه میشود که در هنگام سفر با قطار، هواپیما و یا کشتی، از آدامس و یا آبنبات استفاده کنند. زیرا جویدن آدامس و یا خوردن آبنبات همراه با حرکات کام بوده و مانع از کیپ شدن گوش و تعادل یافتن هوا میشود .
همچنین درصورتی که از سمعک استفاده میکنید یا نزدیکانتان از آن بهره میبرند، مقاله سفر با سمعک میتواند کمک زیادی به شما بکند.
هشدار: اختلال در عملکرد شیپور استاش باید جدی گرفته شود
پزشکان همواره توصیه می کنند که اختلال در عملکرد شیپور استاش به شدت جدی گرفته شود. شاید استفاده از چند آدامس و آبنبات به ظاهر کاری کاملا سطحی باشد، اما عدم استفاده از آن می تواند زیان های جبران ناپذیری به بار آورد. چون ممکن است کیپ شدن گوش به حدی رخ دهد که حتی پرده گوش پاره گردد! به همین علت توصیه می گردد افرادی که به ارتفاعات صعود می کنند نیز آدامس و آبنبات همراه خود داشته باشند.
3- شنا کردن در استخر
گاهی افراد پس از شنا کردن در استخر و تماس با آب، احساس گرفتگی گوش را گزارش میدهند. در واقع میتوان گفت سنگین شدن گوش پس از شنا کردن در استخر، میتواند به طور کلی دو علت زیر را داشته باشد:
دلیل اول: علت کیپ شدن ناگهانی گوش که بسیار شایع است، جرم گوش میباشد. از آنجایی که در گوش بسیاری از افراد، جرم وجود دارد، وقتی آنها وارد آب میشوند، این جرمها مقادیر زیادی آب را به خود جذب می کنند. گفتنی است این جرمها پس از جذب آب میتوانند دچار تورم و افزایش حجم شده و سبب میشوند که کانال گوش بسته شود. به این دلیل است که افراد پس از شنا احساس سنگینی در گوش میکنند.
در این حالت و برای پیشگری از کیپ شدن گوش و گرفتگی گوش لازم است افراد پس از استخر حتما گوش خود را خشک نمایند و سعی کنند که از وارد کردن اجسام خارجی مثل گوش پاک کن، دستمال کاغذی و یا سایر اجسام خارجی برای تمیز کردن گوش خود خودداری کنند. عموماً جرمهایی که باعث کیپ شدن گوش میشوند، به کمک ساکشن از گوش خارج میشوند. همچنین بهتر است که افراد قبل از شنا، از قالب های ضد آب استفاده کنند.
دلیل دوم: از دیگر علت کیپ شدن گوش در شناگران که به مراتب مهمتر از مشکل اولی است، تورم کانال گوش خارجی است. گفتنی است این تورم در مراحل پیشرفتهتر، میتواند حتی باعث صرع و یا کیپ شدن گوش شود. لازم به توضیح است این نوع تورمها، نیاز به درمان دارند و با آب استخر هایی که دارای مواد شیمیایی بیش از حد مجاز میباشند، تشدید میشوند. بنابراین این دسته از افراد باید از رفتن مرتب به استخر، خودداری نموده و از داروهای موضعی تجویز شده توسط پزشک، برای رفع کیپ شدن گوش خود بهره ببرند. باید توجه داشت که این نوع تورم هیچ گونه ارتباطی به عفونت های گوشی ندارد.
4- وجود التهاب و عفونت گوش ( مانند سرماخوردگی)
برخی اوقات افراد از کیپ شدن و سنگین شدن قوه شنوایی خود پس از سرماخوردگی شکایت دارند. علت اصلی کیپ شدن گوشها پس از ابتلا به سرماخوردگی، عفونت گوش میانی است. لازم به توضیح است الزاماً هر کسی که به بیماری سرماخوردگی مبتلا شود، دچار این نوع گرفتگی گوش نمیشود. برای درمان این نوع عفونت نیز میتوان به پزشک (گوش، حلق و بینی) مراجعه کرد و از داروهای تجویز شده استفاده نمود.
همیشه وجود التهابها و عفونت در گوش خارجی، یکی از مهمترین دلایل کیپ شدن گوش بوده است. در چنین مواردی، میتوان گفت علاوه بر کیپ شدن و گرفتگی گوش، کانال گوش خارجی به قدری ملتهب و متورم میشود که این کانال به کلی مسدود میشود. علاوه بر آنها، وجود ترشحات عفونی هم باعث میشود که گرفتگی گوش به مراتب شدیدتر شود. از این رو همواره بر این نکته تاکید میشود که چنانچه علت گرفتگی گوش، وجود عفونت گوش خارجی است، بایستی پس از تمیز و ساکشن شدن گوش، حتما عفونت و التهاب آن یا قارچ درمان شود.
درکل باید عنوان نمود که علت التهاب گوش، یا میکروب و یا قارچ میباشد. شایان توجه است علائم این دو نیز با هم متفاوت هستند. در مواردی که التهاب گوش به علت قارچ باشد، افراد علاوه بر کیپ شدن و گرفتگی گوش، دچار خارش گوش نیز میشوند. از سویی دیگر زمانی که میکروب عامل آن باشد، گوش درد خواهد داشت.
5- وجود مشکلات گوش میانی
گاهی میتوان اصلی ترین علت کیپ شدن ناگهانی گوش را در قسمت گوش میانی یافت. چنانچه در گوش میانی ترشح مایع وجود داشته باشد؛ آنگاه مایعی در پشت پرده گوش جمع میشود و احساس سنگینی و گرفتگی گوش به سراغ بیمار خواهد آمد. در برخی اوقات، به صورت کلی گوش دچار عفونت است.
گفتنی است در افرادی که مشکلی در گوش میانی آنها وجود دارد، به غیر از مسئله گرفتگی و کیپ شدن گوش، مشکل سنگینی و کاهش شنوایی نیز وجود دارد. در این افراد توصیه میشود علاوه بر تمیز کردن گوش خود، حتما نسبت به درمان عفونت و تجمع مایع نیز اقدام نمایند. در کودکان، مشکل تجمع مایع در پشت پرده گوش، بیشتر مشاهده میشود که علت آن نیز معمولا بزرگی لوزه سوم است. از آنجایی که این لوزه بر روی شیپور استاش فشار زیادی را وارد میسازد، میتواند عملکرد گوش را به طور کلی مختل سازد. برای درمان این مشکل در ابتدا لازم است؛ به سراغ درمان عفونت لوزه رفته و در مراحل بعد نسبت به رفع هر مشکلی که سبب کیپ شدن و گرفتگی گوش شده است؛ اقدام شود.
6- وجود مشکلات در پرده گوش
گاهی علت کیپ شدن ناگهانی گوش، مربوط به پرده گوش است. چنانچه پرده گوش به علت التهاب، ضخامت بیشتری پیدا نماید و یا به هر دلیلی حالت ارتجاعی خود را از دست دهد، شخص احساس کیپ شدن و یا گرفتگی در گوش خود خواهد داشت. در چنین مواردی، مراجعه به شنوایی سنج، مهمترین کاری است که میبایست انجام داد.
گاهی تشخیص این مورد نیز اندکی دشوار میباشد؛ تا حدی که برخی از پزشکان که تجربه نسبتاً کمتری دارند، با مشکل مواجه خواهند شد. چرا که در بسیاری از موارد، بیمارانی که دچار سنگینی گوش یا کاهش شنوایی هستند، آن را به صورت کیپ شدن و گرفتگی گوش توصیف مینماید. گفتنی است در این موارد استفاده از سمعک میتواند مشکل فرد را حل کند. خوب است بدانید امروزه انواع مدلهای سمعک نامرئی در بازار موجود میباشد که میتوان بدون دیده شدن، ضعف شنوایی را جبران نماید.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
7-گرفتگی و کیپ شدن طولانی مدت گوش
شایان ذکر است گاهی کیپ شدن و گرفتگی گوش طولانی مدت میشود. یک راه بسیار موثر در هنگام طولانی شدن کیپ شدن و گرفتگی گوش، این است که فرد شروع به خمیازه کشیدن کند. هم چنین فرد میتواند با استفاده از یک حوله، بخار آب گرم را تنفس کند. بدین ترتیب با انجام این کارها هوا از داخل سینوس ها آزاد گشته و در نهایت از راه گوش خارج خواهد شد.
در پایان لازم به توضیح است چنانچه مشکل کیپ شدن گوش از طریق تنفس عمیق از راه بینی و یا تکان دادن ماهیچه های فک رفع نشود، لازم است حتما به پزشک مراجعه نمود. اما در کل تجربه نشان داده است که در بسیاری از موارد میتوان به استفاده از بخور، تمام مجاری تنفسی را باز نموده و به رفع کیپ شدن و گرفتگی گوش کمک فراوانی کرد .
باروتروما چیست؟
باروتروما نوعی آسیب بافتی است و زمانی رخ میدهد که گاز موجود در حفرههای مختلف بدن به دلیل تغییر در فشار محیط، فشرده یا منبسط شود. است (“بارو” به فشار و “تروما” به آسیب اشاره دارد).
علل و دلایل باروتروما
گرفتگی گوش معمولا در اثر فشار مخرب، از جمله، هنگام غواصی، در طول سفر هوایی، تغییرات سریع ارتفاع یا در نتیجه انفجار رخ میدهد. این بیماری میتواند گوشها، ریهها، دستگاه گوارش، قسمتی از صورت که با ماسک غواصی پوشانده شده است یا سینوسهای شما را تحت تاثیر قرار دهد.
شدیدترین باروتروما یا گرفتگی گوش در ابتدای شیرجه و هنگام فرود آمدن در آبهای عمیق رخ میدهد. سپس فشار محیط افزایش مییابد و از فشاری که در حفرههای پر از هوا وجود دارد منحرف میشود. بدن شما باید این تفاوت را جبران کند. اگر به دلیل تورم غشای مخاطی، مثلاً به دلیل سرماخوردگی، بینی بسته شود، جبران آن مشکل یا غیرممکن است. اگر فشار محیط در اعماق بیشتر آب افزایش یابد، فشار منفی نسبی در بدن ایجاد میشود. این مورد میتواند باعث ترکیدن پرده گوش شما شود.
از دیگر علل شایع باروتروما مسافرت هوایی است. اینکه آیا باروتروما واقعا اتفاق بیفتد بستگی به ارتفاع، نوع پرواز و مسافر دارد. مطالعهای بر روی مسافران خطوط هوایی نشان داد که 20 درصد از بزرگسالان و 40 درصد از کودکان پس از فرود، فشار منفی گوش میانی را تجربه کردهاند و 10 درصد از بزرگسالان و 22 درصد از کودکان علائم قابل مشاهده آسیب پرده گوش را داشتند.
باروتروما گوش در چه عمقی احتمال دارد؟
باروتروما در گوش میتواند در هر عمقی رخ دهد، اما در اعماق کم، جایی که تغییر فشار در هر پا بیشترین میزان را دارد، شایعتر است.
هنگامی که اختلاف فشار بین گوش میانی و گوش خارجی بیشتر از حدود 2 psi (پوند بر اینچ مربع) باشد، پرده گوش غواص به قدری منحرف می شود که می تواند احساس درد و ناراحتی کند.این اختلاف فشار را می توان با پایین آوردن 4-5 فوت بدون یکسان سازی ایجاد کرد.
باروتروما گوش میانی
گرفتگی یا باروتروما گوش میانی با سرگیجه، درد، زنگ زدن در گوش و خونریزی از گوش مشخص میشود. این مشکل میتواند منجر به عفونت و عفونت گوش میانی شود.
باروتروما گوش داخلی
علائم باروتروما گوش داخلی عبارتند از:
- گوش درد
- مشکلات شنوایی
- اختلالات تعادل
- سرگیجه چرخشی
- سوت های گوش
- ناشنوایی
- تهوع و استفراغ
اگر علائم بعد از غواصی ادامه پیدا کرد، باید فوراً برای تشخیص باروتروما گوش به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
چگونه یک غواص میتواند از باروترومای گوش جلوگیری کند؟
- اگر درگیر بیماری هستید، شیرجه نزنید. شیپورهای استاش ممکن است در زمان بیماری مسدود یا متورم شوند و اجازه یکسان سازی کارآمد را ندهند.
- تعادل درست را یاد بگیرید.
- هرگز به زور سعی نکنید یکسان سازی را انجام دهید.
- اگر مشکلات مکرر در برقراری تعادل دارید، برخی از پزشکان توصیه میکنند که این تعادل را روزانه در خشکی انجام دهید. با تمرین، تعادل آسانتر میشود، البته گر بدن خود را برای متعادل شدن درست تمرین دهید.
- از گوش گیر، کلاه محکم یا سایر وسایلی که میتوانند هوا را در گوش خارجی حبس کنند استفاده نکنید.
در صورت داشتن علائم باروتروما خفیف شیرجه نزنید. غواصی کردن بیشتر فقط میزان آسیب را بیشتر میکند.
درمانهای خانگی گرفتگی گوش
در این بخش می خواهیم در مورد درمان های خانگی برای گرفتگی گوش بپردازیم.
حمام بخار برای گرفتگی گوش: بابونه جرم گوش خشک را حل میکند، مجرای گوش را تمیز میکند و باکتریها را از بین میبرد. بعد از حمام بخار میتوانید گوش خود را با آب ولرم بشویید. اگر دو گوش انسدادی دارید، باید آنها را یکی پس از دیگری بخار بدهید و سپس بشویید. در غیر این صورت جرم گوش ممکن است در این مدت دوباره خشک شود. یک داروی خانگی ملایم و دلپذیر برای پاکسازی گوشهای گرفته، حمام بخار با بابونه به مدت حداقل ده دقیقه است. برای این کار، یک قاشق غذاخوری بابونه را درون دو لیتر آب داغ بریزید. اگر آب کمتر باشد سریعتر خنک میشود. سر خود را با حوله بپوشانید و گوش گرفته شده را روی بخار بگیرید.
تمیز کردن گوشهای گرفته شده با آب نمک: یکی دیگر از راه های ملایم برای رفع گرفتگی گوش، تمیز کردن آن با آب نمک است. همچنین میتوانید از آب نمک برای پاک کردن جرم گوش برای نوزادان و کودکان نوپا استفاده کنید. برای این کار یک قاشق چایخوری نمک را در 100 میلی لیتر آب ولرم حل کنید. مقداری را در گوش گرفته قرار دهید و بگذارید 10 تا 15 دقیقه روی آن بماند ، در این حین میتوانید گوش را با پنبه ببندید. سپس آن را با آب ولرم کاملا بشویید.
- روغن میتواند در برابر گرفتگی گوش کمک کند: زیرا چربیها را حل میکند. روغن بادام برای این کار بهترین است، اما استفاده از روغن زیتون نیز موثر است. از باکیفیت ترین روغنهای گیاهی ارگانیک موجود در بازار استفاده کنید تا هیچ گونه مواد مضری وارد گوش شما نشود. برای درمان گرفتگی گوش در این روش فقط به چند قطره روغن نیاز دارید.
برای این روش مقداری روغن گرم کرده و چند قطره در گوش آسیب دیده بریزید. اجازه دهید روغن حداقل به مدت پنج دقیقه روی آن بماند. اگر گوش را با پنبه ببندید، می توانید اجازه دهید یک شب روغن درون گوش بماند. سپس گوش را با آب ولرم به خوبی شستشو دهید. - استفاده از روغن سیر برای درمان گرفتگی گوش: روغن سیر یکی از راههای طبیعی برای درمان کیپ بودن و گرفتگی گوش است. برای استفاده از این روش، ابتدا سیر را له کرده و با کمی روغن زیتون مخلوط میکنیم. سپس این مخلوط را در ظرفی کوچک ریخته و روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا سیر کاملاً در روغن زیتون جذب شود. پس از خنک شدن، این روغن را در یک قطاره میریزیم. برای درمان کیپ بودن گوش، چند قطره از این روغن را به آرامی در گوش مبتلا، میریزیم. این روش میتواند به آرامش بخشیدن به گوش کمک کند و عفونتهای احتمالی را کاهش دهد.
- درمان کیپ شدن گوش با استفاده از اکالیپتوس: اکالیپتوس یکی از گیاهانی است که خواص درمانی فراوانی دارد و میتواند در درمان کیپ بودن گوش نیز موثر باشد. برای استفاده از اکالیپتوس در این زمینه، میتوانید چند قطره روغن اکالیپتوس را در آب جوشانده و بعد از خنک شدن، با استفاده از پنبه یا یک پارچه کوچک، آن را درون گوش خود قرار دهید. بخار حاصل از این مایع میتواند به رفع گرفتگی و کیپ بودن گوش کمک کند.
- درمان کیپ شدن ناگهانی گوش با سرکه سیب: سرکه سیب، به دلیل خواص ضد باکتری و ضد قارچی خود، میتواند راه حلی برای درمان گوش کیپ باشد. برای استفاده از سرکه سیب در درمان گوش کیپ، ابتدا یک قسمت سرکه سیب را با یک قسمت آب گرم ترکیب کنید. سپس، چند قطره از این محلول را در گوش مبتلا قطره قطره کنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید.
- برگ ریحان برای درمان گرفتگی گوش: برگ ریحان به دلیل خواص ضد التهابی و آرام بخشی که دارد، می تواند به عنوان یک درمان خانگی برای کیپ بودن گوش مورد استفاده قرار گیرد. برای استفاده از این روش، ابتدا چند برگ ریحان را خرد کنید و سپس آنها را در یک ماهیتابه کوچک بریزید و بگذارید تا کمی نرم شوند. سپس، آبی که از برگ های ریحان جدا شده است را جمع آوری کنید. این آب را می توانید با یک قطاره به آرامی در گوش خود قطره بزنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید تا علائم کیپ بودن گوش شما کاهش یابد.
سخن آخر در مورد روش های درمانی گرفتگی گوش
در این مقاله در مورد کیپ شدن گوش و گرفتگی گوش صحبت کردیم. همچنین به علت کیپ شدن گوش نیز اشاره کردیم و موارد مختلفی را بیان کردیم. متوجه شدیم که به طور برای جلوگیری از تشکیل پلاک, جرم گوش، بهتر است به طور مرتب گوش ها را با یک محصول مناسب تمیز کنید. روش تمیز کردن ترجیحی محلولی از آب و نمک دریاست. همچنین بهداشت منظم گوش میتواند از تجمع جرم گوش در مجرای گوش و گرفتگی گوش پیشگیری کند. برای پیشگیری از باروترومای گوش نیز کافیست به نکات گفته شده در بالا عمل کنید. اگر از مشکلات کم شنوایی رنج میبرید و به دنبال خرید سمعک هستید، میتوانید از طریق همین سایت اقدام کنید.
برای رزرو نوبت شنوایی شناسی، مشاوره و خرید سمعک در تهران تماس بگیرید.
باروتروما گوش داخلی (IEBT) باعث کاهش شنوایی ظاهری یا سرگیجه نمی شود. وزوز گوش ممکن است فقط علائمی باشد که برای ساعت ها یا حتی روزها ظاهر شوند.و پس از چند روز یا چند هفته به خودی خود برطرف می شود. با این حال، در برخی از موارد، وزوز گوش می تواند دائمی باشد.
شایعترین علت باروتروما گوش، تغییرات ارتفاع است. به عنوان مثال، زمانی که با هواپیما پرواز میکنید یا غواصی میکنید، فشار هوا در اطراف شما به سرعت تغییر میکند. این امر میتواند باعث شود که هوا در گوش میانی شما گیر کرده و فشار بر روی پرده گوش وارد شود.
سلام من گوشمو بادستمال کاغذی به صورت قیف درست کردم گوشمو تمیز کردم ولی بعدش گوشم سنگین شده کسی میتونه راهنمایی کنه
با سلام
نزدیک به یک ماهه به صورت یکباره گوش راستم کیپ شد و اولش درد و وزوز نداشت رفتم دکتر گفت ویروسی شده و کورتون داد الان نزدیک به سه هفتس دارم مصرف میکنم نزدیک به ۳۰ درصد شنواییم برگشته ولی هنوز وزوز دارم حس میکنم گوشم کیپه و سنگین ،تست نوار گوش که اول کار دادم خیلی داغون بود و رو مرز ۹۰ بود الان رسیده به ۶۰ ،آیا به نظرتون برگشت شنوایی در طول زمان برمیگرده؟
سلام
من بعد از برخورد ضربه یعنی یه سیلی محکم به کوشم دچار کیپی گوش شدم
رفتم دکتر و نوار گوش هم دادم
گفت از ضربه اسیبی نرسیده ولی تهویه گوشت خوب کار نمیکنه سر همونه
سرم نوشت و یک قطره ی بینی که یک هفته است استقاده میکنم
یک قطره ی گوش هم نوشت استفاده کردم اتیست که بیشتر باعث میشد گوشم بگیره به خودش گفتم گفت میخوای استفاده نکن
الان هیچ تغییری رخ نداده
هنوز گوشم گرفته
خیلی نگرانم
دکتر میگه لابد عفونت کرده و …
اما اگه ناشی از ضربه نبود چرا دقیقا از همون ساعت و روز این طوری شد؟
باید چیکار کنم درست بشه
اعصابم خورد شده و روحبه ام کلا از بین رفته
درست میشه؟چه کاری لازمه بکنم
این جا هم که اومدم پیام ها رو خوندم بعضیا سالهاست مشکل دارن رفع نشده بیشتر نگران شدم
سلام باید برای ویزیت و معاینه به صورت حضوری مراجعه کنید
سلام خسته نباشید من گوشم موقع خواب یه هفتس دو طرفش کیپ میشه با خمیازه ام اصلا باز نمیشه خیلی اذیت میشم چیکار کنم
خیلی جامع و کامل توضیح داده بودین واقعا یکی از مشکلات خود منم همین کیپ شدن گوش بود که امروز رفتم و گوشم رو شستشو دادم درست شد… با امید موفقیت برای شما
سلام ممنون بابت تو ضیحات کامل و جامع شما …استفاده کردم …روز و شب بر شما خوش ???
درود
من یه دستمال کاغذیه خیس رو موقع خواب تو گوشم کردم بعدا ک درشون اوردم گوش چپم سنگین شده و ازین گوشم خیلی کم میشنوم امکان اینکه آب دستمال کاغذی مونده باشه یا یه تیکه از دستمال مانده باشه هست؟
آخه مرض داشتی اینکار رو کردی ؟!!!!!
سیخ بزن خوب میشه
بد نبود ولي نتيجه نگرفتم
با عرض سلام من مدت۴ سال است که از گرفتی گوش رنج میبرم وگوش هایم سنگین میشود به پزشک هم مراجعه کردم و گفتن از انحراف بینی است ولی بعد از عمل باز هم همان مشکل را دارم بطوری که وقتی که فعالیتی میکنم وراه میروم دچار مشکل هستم ووقتی سرم را پایین می اندازم به کلی رفع میشود ولی دوباره وقتی سرمو بالا میارم میگیرد دکتر ها تا حدودی جوابم کردن مشکل من کجاست ممنون میشم راهنمایی کنید.
پیشنهاد می کنم از طب معجزه گر اسلامی که توسط آیه الله تبریزیان ارایه شده استفاده کنید
در این طب بکمک نسخه های معجزه گر اهل البیت علیهم السلام تاکنون خیلی از مریضی های عجیب و غریب را درمان کرده اند مثل سرطان خون در حدود ده روز و …
آدرسشون در اینترنت هست.
من در چند بیماری از جمله گلکوم خیلی دنبال این طب رفتم ولی همه اش دروغ برود
سلام من هم مشکل شمارو دادم انحراف بینی و سینوس فکی چون نمیتونستم خوب نفس بکشم گوشم دقیقا مثل شما میشد الان از دارو و اسپر بینی استفاده کردم خیلی بهتر شده
دندون عقلتون رو هم بکشین اگه نکشیدین من عکس که گرفتم از دندونام دندون عقلم تو لثه بود با جراحی کشیدم گوشم بهتر شد
حتما برا سینوس هاتون دکتر برین ممکن چرکی میشن راه دماغ رو میبندن و گوشتون اینجوری میشه
من مسواک که میزنم هم ب تنفسم کمک میکنه
با تشکر از مطالب مفید شما
باسلام من دوبارجراحی پرده گوش انجام دادم
شنوای من خوب نشده الان شش ماه پیش جراحی شدم امادکترمیگه شیپورگوشت گرفته شده نمیزاه پرده
کاملاخوب بشه هرکاری کردم شیپوربازنمیشه چندبارپیش دکتررفتم اسپری خارجی داده بازنمیشه
آخرین ره چیست …
سلام من چند ساله پیش پرده گوشه چپم پاره شد رفتم دکتر گفت خودش خوب میشه الان فکر میکنم گوشم داره شنوایی شو از دست میده چیکار کنم؟
سلام مرسی از اینکه اطلاعات رو به طور دقیق دراختیارمون قرار دادیدبا آرزوی موفقیت برای شما
خیلی خیلی ممنون که به صورت کامل و شامل همه چیز رو بی دریغ توضیح میدین .
امیدوارم که موفق و پیروز باشین.